La anu' mergem la film...la Cinema Scala. Autoritățile publice locale au pus la punct ultimele detalii cu constructorul și proiectații în privința investiției

Autoritățile publice locale s-au întânit la Primăria Zalău cu reprezentanții ISU Sălaj, proiectantul SC Avitech SRL și constructorul SC TCI Contractor General SA Cluj Napoca pentru a lămuri ulimele detalii cu privire la reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea cinematografului Scala. Viceprimarul municipiului Zalău, Teodor Bălăjel a declarat că întâlnirea cu constructorul și proiectanții cinematografului a fost necesară pentru a evita anumite neplăceri în ceea ce privește obținerea avizelor de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Sălaj pentru realizarea măsurilor de siguranță și protecție la incendiu a noii investiții. Locația trebuie să îndeplinească atât funcțiile tehnice specifice unui cinematograf, cât și cerințele specifice la incendiu impuse de legislația în vigoare, astfel încât la finalizarea lucrărilor la cinematograf să nu fie nici o problemă în obținerea autorizației de securitate la incendiu.

"Am convocat o întâlnire la primărie cu proiectanții cinematografului, constructorul și beneficiarii, respectiv Primăria Zalău pentru a evita anumite neplăceri în ceea ce privește obținerea de avize, să creăm în așa fel funcțiunile în cinematograf încât proiectul tehnic să nu aibă nici o problemă în ceea ce privește avizul obținut de la ISU pentru realizarea măsurilor de siguranță și protecție la incendiu a noii investiții. Din partea ISU a participat inspectorul șef col. ing. Chichișan Miron Adrian și Ionuț Pop responsabil cu partea de avizare cu care am discutat în detaliu cerințele ISU. Atât constructorul, dar mai ales proiectantul care în această perioadă se ocupă de elaborarea proiectului tehnic și-au însușit toate propunerile și ne-au dat asigurări că vor fi cuprinse în proiectul tehnic, astfel încât în final să se obțină aizul ISU pentru siguranța locației. Autoritățile locale caută soluții pentru demararea proiectului în așa fel încât să realizeze investiția fără nici un fel de probleme, să satisfacă cerințele atât funcționale cât și cele de protecție și siguranță a cetățenilor care vor merge la cinematograf. Apreciem că în două luni se va finaliza proiectul tehnic și se va putea da ordin de începere a lucrărilor de demolare a corpului C. Între timp, noi avem sarcina să recuperăm toate materialele depozitate în cinematograf și care credem că le putem refolosi în alte scopuri sau în alte investiții, fiind vorba de mobilierul care există acum în cinematograf și aparatele de proiecție, obiecte care se pot recupera. Am predat amplasamentul Companiei Naționale de Investiții pentru a-și realiza investiția, iar noi vom asigura buna desfășurare a activității în cinematograf și în planetarium, ne vom ocupa de personal, partea de mentenanță și utilități" a subliniat viceprimarul municipiului Zalău.

Autoritatea publică locala ne-a transmis că în zonă se vor realiza și amenajări peisagistice. Cinematograful va avea foaier, iar în față va fi amplasată o perdea de verdeață. Mai mult decât atât, pe viitor administratia locală își propune amplasarea unor fântâni în miniatură și a unei statui a lui Mihai Viteazul, iar blocul Scala va fi reabilitat.

"În fața cinematografului, unde acum există un stâlp stradal cu flori vrem să ridicăm nivelul, să facem o movilă, iar pe viitor să amplasăm statuia lui Mihai Viteazul. Cinematograful va avea foaier, iar în față va fi amplasată o perdea de verdeață. Dacă găsim resurse financiare, în intersecția de la Scala ne-am propus să realizăm fântâni arteziene în miniatură pe scuar, cam trei sau patru fântâni luminate în diverse forme și culori. Având in vedere ca blocul Scala se anvelopează termic și că astfel se intervine în zonă cu un proiect de anvelopare s-a discutat să fie armonizate lucrările între cinematograf și imobilul scala, astfel încât proiectele să fie compatibile", ne dezvăluie Teodor Bălăjel.

Obiectivul de investiții „Reabilitarea, modernizarea, dotarea şi extinderea cinematografului Scala din municipiul Zalău, judeţul Sălaj” este realizat de Compania Națională de Investiții. Lucrările la cinematograf vor demara în iulie- august și se vor derula pe o perioadă de aproximativ 13 luni. Anul viitor cel mai târziu în toamnă investiția va fi finalizată. Costurile se ridică la aproximativ 16 milioane de lei, iar municipiul Zalău participă cu 700 de mii de lei. 

Clădirea cinematografului Scala a fost construită între anii 1975 – 1976 și a funcționat ca cinematograf până în anul 2005 când RADEF a închiriat-o unor agenti economici care au transformat-o în discotecă. Dupa preluarea imobilului de catre Municipiul Zalau în 2010, imobilul nu a mai fost utilizat întrucât era în stare avansata de degradare. Pentru a putea reda functionalitatea cinematografului, Primaria a elaborat documentația tehnico – economică prin care a propus ca cinematograful să fie reamenajat și să dispună de o sală de proiecție 2D cu posibilitatea de a găzdui și prezentări, conferințe și spectacole cu o scena de aproximativ 10 mp. Capacitatea salii va fi de 247 locuri, inclusiv locuri special amenajate pentru persoane cu dizabilitati, o sală de cinema 3D cu capacitate de 40 locuri, un planetarium digital cu 25 de locuri - o funcție unică în Regiunea de Nord Vest, spații pentru vanzarea de bilete, foaier și cafenea, desfiintarea unui corp de cladire in care funcționa centrala termică și construirea pe același amplasament a unui corp în care să fie amplasate echipamente tehnologice și amenajate vestiare, cabine, dotarea cu echipamente de proiecție și sonorizare, precum si mobilier.

Adauga comentariu