Justiţia română în vizorul Federației Barourilor Europene. S-a adoptat o rezoluție prin care se solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților și a independenței acestora

Peste 1 milion de avocați din 250 de Barouri europene arată România cu degetul pentru încălcarea gravă a drepturilor avocaților și a statului de drept!

Federația Barourilor Europene (FBE) solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept! Prin Rezoluția adoptată în data de 5 mai, FBE își exprimă îngrijorarea cu privire la condamnarea avocatului Robert Roșu la închisoare cu executare pentru fapta de a-și fi exercitat profesia.

FBE consideră că au fost grav încălcate drepturile avocaților și statul de drept prin: identificarea avocaților cu clienții; urmărirea penală a avocaților pentru delicte de opinie; încălcarea principiului autorității lucrului judecat; audierea judecătorilor în calitate de martori, pentru a demonstra ilegalitatea propriilor decizii în cazuri conexe.

Federația Barourilor Europene (FBE), care reprezintă 250 de barouri membre din Europa și avocații lor, cu un milion de membri, solicită autorităților române respectarea drepturilor avocaților, a independenței acestora și a statului de drept, conform Rezoluției 23488 (2020) și Recomandării 2188 (2020) a Comitetului permanent al Adunării parlamentare a Consiliului Europei.

Potrivit UNBR, rezoluția FBE va fi trimisă către Președintele României, Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernul României și către Prim-Ministrul României.

Adauga comentariu