Județul Sălaj câștigătorul categoriei Gestionare deșeuri, eficiență energetică și economie circulară la concursul «Orașe durabile» ediția 2019 organizat de Ambasada Franței în România

Județul Sălaj a fost declarat câștigătorul categoriei Gestionare deșeuri, eficiență energetică și economie circulară în cadrul concursului «Orașe durabile 2019» organizat de Ambasada Franței în România și susținut de Business France și Camera Franceză de Comerț și Industrie în România. Dosarul de candidatură în cadrul competiței a fost susținut de proiectul derulat de Consiliul județean Sălaj «Sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județul Sălaj», premiul fiind decernat de E.S. Michèle RAMIS, Ambasadoarea Franței în România în cadrul unei ceremonii organizate la București, în prezența reprezentanților altor colectivități locale din România, ai mediului de afaceri național și internațional, ai Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România.

Demersul de participare în cadrul competiției se înscrie în cadrul acțiunilor de promovare a județului Sălaj pe plan national și internațional derulate de Consiliul Județean, competiția «Orașe durabile» având ca scop valorizarea și promovarea inițiativelor întreprinse de județele, municipiile, orașele și comunele din România care se înscriu în dinamica tranziției urbane ecologice și a protejării mediului înconjurător.

Organizată sub forma unui apel de proiecte, competiția a intenționat să pună în valoare inițiativele pozitive ale colectivităților teritoriale române și să le recompenseze pe cele mai implicate în dezvoltarea durabilă și în lupta împotriva schimbărilor climatice, în patru domenii-cheie: Gestionare deșeuri, eficiență energetică și economie circulară, Mobilitate urbană, Apă și canalizare, Reconversie urbană și reabilitare patrimoniu. În acest context, Consiliul județean a depus dosarul de candidatură al proiectului «Sistem integrat de gestionare a deșeurilor în județul Sălaj» în cadrul categoriei, Gestionare deșeuri, eficiență energetică și economie circulară a competiției, pe care a și câștigat-o, după ce pe data de 9 mai 2019 a promovat același proiect în cadrul unei manifestări internaționale dedicate Zilei Europei la Nancy în Franța.

Selecția proiectelor depuse în cadrul competiției «Orașe durabile» 2019 a fost realizată pe baza unor criterii: adecvarea proiectului cu temele prioritare ale apelului de proiecte și încadrarea într-o perspectivă globală de dezvoltare durabilă, de protecție și de punere în valoare a mediului, realizările reale ale participantului într-una din cele patru categorii menționate, caracterul inovator, original, realist și durabil al proiectului propus, ținând cont de scara teritorială la care se raportează, gradul de precizie al proiectului, respectiv obiective, beneficiari, buget, rezultate, calitatea dosarului proiectului și amploarea parteneriatului, a consultării publice și a comunicării cu toate părțile interesate, respectiv locuitori, asociații, antreprenori și alte autorități locale, în conceperea și implementarea politicilor locale în categoriile vizate. Juriul format din opt experți independenți români a selecționat câte o colectivitate locală câștigătoare pentru fiecare categorie tematică.

Câştigătorul marelui premiu al concursului „Oraşul durabil” 2019 este Iaşi pentru inovaţie în dezvoltarea conceptului Smart City. De asemenea, au fost premiate patru din cele 11 proiecte evaluate, trei aparţinând Primăriei oraşului Iaşi: achiziţie de autobuze, investiţii în E-ticketing, implementarea de soluţii de monitorizare, achiziţii de tramvaie şi autobuze electrice; Primăria oraşului Sibiu cu reconversia lacului Binder şi transformarea în obiectiv de petrecere a timpului liber; Consiliul Judeţean Sălaj cu sistem integrat de gestionare a deşeurilor la nivelul judeţului și comuna Costache Negri din judeţul Galaţi cu proiectul extinderea alimentării cu apă a localității.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis a declarat că această competiție va continua şi pe viitor întrucât există multe colectivităţi din România care au iniţiative de tip Smart City, însă nu sunt cunoscute aceste proiecte, nu există comunicare în acest sens. De aceea concursul este util pentru că alte comunităţi pot afla ce proiecte se implementează în alte oraşe, susține Michele Ramis, ambasadorul Franţei în România. 

Anul trecut, la prima ediție a concursului municipiul Piatra-Neamț, Alba Iulia și Seini din județul Maramureș au câștigat concursul ,,Orașul durabil”, dedicat inițiativelor inovatoare în domeniul dezvoltării sustenabile. 

Adauga comentariu