Investiţii de 30 de milioane de lei în comuna Bănișor. Ambițiile primarului social-democrat, Maxim Eugen Sorin: “Cadastrare gratuită, gaz metan şi apă din Tarniţa“

Proiecte de aproximativ 30 de milioane de lei se află în derulare în toate satele aparţinătoare comunei Bănișor. Cele mai mari investiţii se ridică la 20 de milioane de lei și sunt derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală pentru drumuri, apă şi canalizare, dispensar, cămin cultural și un pod nou peste Valea Banului.

Primarul comunei Bănișor, Maxim Eugen Sorin spune că investițiile sunt vitale pentru comună, iar pentru că din bugetul local nu a reușit să susțină financiar aceste proiecte, Programul Național de Dezvoltare Locală rămâne singura șansă pentru dezvoltarea comunității. ”Din bugetul local nu am reuşit să susţinem financiar aceste proiecte într-o perioadă scurtă sau să le realizăm simultan. Trecând peste toate obstacolele birocratice inerente punerii în practică a proiectelor de infrastructură, PNDL este marea şansă de dezvoltare pentru comunităţile locale din România. Am accesat fonduri prin GAL Poarta Transilvaniei pentru un buldoexcavator, prin AFIR am reuşit să dăm în folosinţă un centru de tip After School, în timp ce restul proiectelor prin fonduri guvernamentale se află în desfășurare”, declară edilul din Bănișor.

În comuna Bănișor, prin PNDL 1 se derulează în prezent proiectul de modernizare a opt kilometri de drum de interes local în satul Ban, având valoarea de peste 4,45 de milioane de lei. Investițiile în satele Ban și Bănișor au fost încheiate, iar în Peceiu va fi turnat asfalt în acest an, după realizarea rețelei de apă și canalizare pentru evitarea spargerii asfaltului proaspăt turnat. Prin PNDL 2 se modernizează peste 10 kilometri de străzi în satele Bănişor, Peceiu şi Ban şi un pod peste Valea Banului de aproape 9,8 milioane de lei. De asemenea, va fi modernizată strada Malului din satul Ban cu 5.000 de lei, vor fi extinse reţelele de apă şi canalizare în satul Peceiu printr-un proiect de 2,55 milioane de lei, iar dispensarul uman din satul Bănişor va fi reabilitat cu 411.000 lei. Prin Compania Naţională de Investiţii se va construi şi dota căminul cultural din Peceiu, investiţie de 571.000 lei. Prin FEADR a fost construit After School pentru copiii din comună unde, zilnic, primesc hrană şi derulează activităţi educative 15 şcolari cu posibilităţi familiale reduse. Prin Grupul de Acţiune Locală s-a accesat suma de 50 de mii de euro utilizaţi la achiziţionarea unui buldoexcavator, iar de la Comisia Europeană comuna a câștigat voucher-ul de 15 mii de euro pentru internet gratuit în spaţiile publice.

Edilul din Bănișor a semnat cu Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Sălaj contracte de finanţare în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, iar în acest moment sunt în lucru trei sectoare cadastrale din extravilanul comunei, anul acesta urmând să fie întabulate gratuit 1000 de parcele de teren. “Marea problemă în mediul rural o reprezintă actele de proprietate asupra terenurilor. Reprezintă un dezavantaj inclusiv la accesarea subvenţiilor APIA de către oameni, iar pentru a veni în sprijinul lor am semnat cu OCPI Sălaj contracte de finanţare în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Programul a început anul trecut şi avem în lucru trei sectoare cadastrale din extravilanul celor trei sate ale comunei. Pe parcursul acestui an vor fi întabulate gratuit aproximativ 1000 de parcele şi ne vom lupta pentru ca întreaga comună să intre în legalitate din punct de vedere cadastral”, spune Sorin Maxim.

Consilierii au aprobat alocarea sumei de 43 de mii de euro din bugetul local, reprezentând partea de confinanţare a comunei Bănişor pentru alimentarea cu apă potabilă din lacul Tarniţa. Primăria va identifica şi întăbula terenurile pe care vor fi montate bazinele de captare a apei în satele Ban şi Bănişor, iar în satul Peceiu va fi folosită infrastructura existentă. Anul trecut s-au făcut și primele demersuri pentru alimentarea cu gaz metan a comunei, proiect care implică un proces de durată. “Îmi exprim speranţa că vom reuşi să rezolvăm şi acest neajuns în cel mai scurt timp. Confortul oamenilor este esenţial şi mă voi lupta şi pentru acest acest proiect“ a subliniat edilul comunei Bănișor.

Adauga comentariu