Inițiativa FaraPenali așteaptă avizul CCR. Cristian Viașu: ''Aproape 5.000 de semnături valide adunate în Zalău pentru inițiativa Fără Penali în Funcții Publice''

Inițiativa Fără Penali în Funcții Publice semnată de un milion de români a ajuns la Curtea Constituțională a României, după aproape 5 luni de tergiversări. Judecătorii CCR au la dispoziție 60 de zile să se pronunțe asupra textului propus de inițiativa Fără Penali în Funcții Publice, potrivit căreia persoanele condamnate penal definitiv nu mai pot ocupa o funcție publică, până la reabilitare. După pronunțarea CCR, inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar. 

Președintele USR Sălaj, Cristian Viașu a declarat că inițiativa Fără Penali a fost lansată anul trecut în luna martie. A existat un comitet de inițiativă la nivel național din care au făcut parte atât oameni simpli cât și personalități, filosoful Mihai Șora sau compozitorul Dan Grigore, un comitet din 20 de persoane care și-a propus să parcurgă etapele conform legii, prin care să adune 500.000 de semnături, scopul fiind adăugarea unui paragraf la articolul 37 din Constituția României: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării".

Campania s-a numit simplu, Fără Penali, inițiativă derulată pe parcursul a șase luni, conform termenelor legale. Cristian Viașu: "Cinci luni de zile am strâns semnături în stradă, prin relații, cunoștințe, voluntari, membrii, semnături care au fost depuse la primării pentru atestare. Am ajuns la toate cele 61 de UAT-uri din Sălaj chiar dacă la unele s-a strîns doar o semnătură. În faza de atestare primarii au invalidat câteva semnături pentru greșeli minore, în condițile în care ar fi trebuit să verifice registrul electoral care se actualizează permanent să vadă dacă cetățeanul respectiv are domiciliul în comună și are drept de vot. În mod normal atestarea ar fi trebuit să se facă urmărindu-se două lucruri, persoana respectivă să fie cetățean român cu drept de vot și să aibă domiciliul în localitatea respectivă".

La nivel național în jur de 180.000 de semnături au fost invalidate, asta înseamnă că la Parlament au ajuns în jur de 850.000 de semnături, care au stat patru luni de zile la secretariatul Camerei din motive neîntemeiate, în loc să fie înaintate către Curtea Constituțională, lucru care s-a întâmplat abia luni. Curtea Constituțională are la dispoziție 60 de zile pentru a se pronunța asupra constituționalității acestei inițiative, după care va ajunge din nou în Parlament în comisiile de specialitate pentru dezbatere. După comisii următorul pas este plenul Parlamentului care are posibilitatea să convoace un referendum național, similar cu referendumul din toamnă pentru redefinirea familiei, a conchis Cristian Viașu. 

În Zalău au fost validate toate cele aproximativ 5.000 de semnături depuse pentru atestare. La nivelul județului Sălaj s-au strâns 8.123 de semnături, din care pe Zalău au fost aprobate 5.000, rata de invalidare la Zalău fiind zero, iar în județul Sălaj sub 5% din semnături au fost invalidate. 

sursa foto USR Sălaj

Adauga comentariu