INEDIT. Uniforma soldaților din Irak, care au luptat în anii `80 în războiul contra Iranului, a fost confecționată într-o croitorie din Jibou

Între 1980 - 1988 statul Irak a fost implicat într-un război contra Iranului ce a dus la pierderea a un milion de oameni. În acele vremuri irakienii importau multe produse din România comunistă condusă de Nicolae Ceaușescu. Printre produsele pe care irakienii le importau din România se numără inclusiv uniformele militare de camuflaj ale soldaților. 

La fabrica de tricotaje de la Jibou, peste o mie de angajați au muncit în perioada 1982 - 1985 la croitul manual al uniformelor soldaților armatei irakiene. Și la Cluj și Satu Mare se mai produceau astfel de uniforme, tot pentru irakieni, după cum ne mărturisește unul dintre cei mai pricepuți croitori de la Jibou, Eugen Rus.  

 

"Făceam paltoane pentru export. Se duceau multe la ruși, dar aveam și comenzi de la americani. Americanii preferau hainele în carouri. Am lucrat pentru Irak mult timp. Făceam uniforme de camuflaj. La fabrica de la Jibou, la Cluj și la Satu Mare. Din 1982 până în 1985 făceam export pentru Irak. Totul era cu material de camuflaj. Eram o mie de persoane care mucneam pentru aceste uniforme. Totul era manual, nu mecanizat. Cu TIR-urile mergeau la armată", spune Rus Eugen, unul dintre cei mai iscusiți croitori de la fabrica din Jibou, acum retras pe meleaguri natale, în satul Valea Loznei.  

Adauga comentariu