INEDIT. Un zălăuan a renunțat la facultate pentru Statele Unite ale Americii. Povestea lui Petre Ilieș, omul care lucrează în America și conduce o echipă de fotbal în România

Un zălăuan, sătul de problemele din România și-a luat inima în dinți și a plecat în America. A renunțat aproape la tot în România, chiar și la facultate pentru a se realiza în Statele Unite ale Americi. La un singur lucru nu a putut renunța, la microbul, fotbal. Și e de înțeles. A copilărit lângă Stadionul Municipal și a mers la toate meciurile Armăturii Zalău. Povestea lui Petre Ilieș are un început...

Petre Ilieș s-a născut în Zalău, în 16 noiembrie 1981, oraș în care și-a petrecut și copilăria și unde a prins dragostea pentru fotbal. Mai exact, Petre Ilieș a locuit în cartierul Stadion, la doi doi pași de Stadionul Municipal și fără să vrea a prins drag de fotbal încă din copilărie. A urmat cursurile Școlii Gimnaziale ”Simion Bărnuțiu” Zalău, după care a obsolvit Liceul Teoretic Zalău. După trei ani de facultate s-a hotărât să plece în strâinătate, în Statele Unite ale Americii. 

Plecat pe continentul American, Petre Ilieș a renunțat aproape la tot în România, mai puțin la prima lui dragoste, fotbalul. 

”Stadionul echipei Armătura Zalău a fost casa mea. Prima, nu a doua. În cea de-a doua mergeam doar să mănânc și să dorm. Și acum, cred că după ani de zile, merg cu ochii închiși în orice colț al stadionului Municipal din Zalău. Când joci fotbal zi de zi și mergi la toate meciurile Armăturii, nu ai cum să vrei altceva decât fotbal”, își începe Petre Ilieș povestea. 

Chiar dacă Petre Ilieș muncește și în prezent în Statele Unite ale Americii, în Chicago, zălăuanul conduce o echipă de fotbal din județul Maramureș, Viitorul Ulmeni. În timpul sezonului fotbalistic, Ilieș vine în țară și se ocupă de echipă, iar în acest sezon vrea să promoveze în Liga a III-a, acolo unde echipa lui a evoluat și în urmă cu trei ani. În acest momentul, Viitorul Ulmeni are 27 de puncte și se află pe poziția a doua în clasamentul Ligii a IV-a seria Sud Maramureș, la egalitate de puncte cu Șomcuta Mare, liderul campionatului. Cele două echipe sunt departajate doar de golaveraj.

”Serviciul meu este în continuare în Chicago și o parte din an mi-o petrec acolo. Încerc să fiu în România tot timpul sezonului de fotbal. Când ai microbul în tine, e greu să renunți. Chiar dacă știu că financiar nu are niciun sens să investesc în fotbal, nu pot sta departe de fenomen! După două sezoane la Spicul Ardusat, am dorit o nouă provocare, astfel în 2015 am plecat. Voiam să merg pe cont propriu și atunci a sosit oferta de la Ulmeni. Aici am avut parte de sprijin financiar și libertate deplină în a conduce echipa.  Momentan suntem pe locul doi, după Șomcuta, însă suntem departajați doar de golaveraj, iar jocul din retur o să fie la Ulmeni. În mod normal nu ar trebui să avem probleme în a câștiga titlul județean. Depinde însă și de ce dorește conducerea echipei. O să am o discuție cu ei în perioada următoare și în cazul în care se va dori promovarea, o să aduc la Ulmeni jucători cu experiență la nivel de liga a II-a, și chiar I-a”, a mai spus zălăuanul Petre Ilieș.

Rețeta lui Petre Ilieș în fotbal: bani și parolism

Petre Ilieș a avut în lot jucători importanți care au evoluat în ligile superioare și chiar și în cupele europene și în străinătate. Reteța prin care a reușit să-i aducă la Ulmeni este una simplă, a oferit stabilitate financiară și a dat prime mari la victorie. Pe scurt, rețeta lui Ilieș: bani și parolism. 

”Am avut mulți jucători care au evoluat în prima ligă sau chiar și în cupele europene! Cel mai bun jucător pe care l-am avut este de departe Bobi Sabău, fost jucător în Liga 1 la Bistrița și Vaslui. După acea urmează Bogdan Pereș care a jucat la Bistrița în Cupa Intertoto, Bogdan Hauși jucător care a trecut prin Ucraina, Moldova și Uzbekistan. Am avut mulți jucători cu experiență la nivel de Liga a doua, printre care: Gabi Danciu, Marius Feraru, Alex Ignat, Teo Eudean, Vlad Vanca, Paul Băiaș, Marius Hodor, Mihai Deac, Iuliu Roșianu sau Vlad Barbuloviciu. Sincer nu prea am avut mulți jucători care să nu fi jucat cel puțin la nivelul Ligii a treia. Am oferit stabilitate financiară. Împreună cu președintele de la Ulmeni, Mircea Covaciu, am oferit prime mari la victorie. În afară de Viorel Chinde de la Recea, am avut la echipă orice jucător mi-am dorit din Maramureș! Rețeta e simplă: bani și parolism”, a mai spus Petre Ilieș

Campioanele din Sălaj și Maramureș se lupta pentru promovarea în Liga a III - a

În urmă cu câteva zile s-a decis ca echipele care termină campionatul pe prima poziție în județele Sălaj și Maramureș să se întâlnească în meciul de baraj pentru promovarea în Liga a III - a. Înaintea returului, primul loc în Liga a IV - a Sălaj este ocupat de Unirea Mirșid, în timp ce în Liga a IV - a Maramureș sunt trei echipe care au șanse la primul loc, Avăntul Bârsana, Viitorul Ulmeni și Șomcuta Mare. Petre Ilieș consideră că în cazul în care echipa lui va termina pe prima poziție nu va avea nicio problemă cu formația care va reprezenta județul Sălaj. 

”Eu aș prefera să întâlnim Unirea Mirșid. Este o echipă cu câteva individualități foarte bune, gen Băican, Blaga, Ciaca sau Bode, dar nu au antrenor, conducere și plan de joc. Cred că nu am avea probleme să îi eliminăm, chiar dacă sunt sigur că nu am reuși să îi batem la o diferență de opt goluri ca în 2016. Poate o să spui că am uitat să-l menționez pe Cipri Pavel, însă deși este un super talent, în meciurile importante este absent! Îmi pare rău pentru el că nu este ajutat să meargă la o echipă unde să se antreneze zi de zi, pentru a putea crește în valoare. Este o diferență clară de valoare între noi și orice echipă din Sălaj, la fel între jucătorii din Maramureș și cei din Sălaj. Spre exemplu, Recea și Baia Mare sunt pe primele două locuri în Liga a III-a, peste Csiksereda, care a bătut Dinamo în Cupa României. Luceafărul Bălan, care a a avut jucători ce joacă acum la Mirșid, Gâlgău și Jibou, abia a făcut un punct în Liga a III-a. În ultimii 5-6 ani, din Maramureș au promovat la Liga a III-a toate echipele participante la baraj, cu excepția celor de la Târgu Lăpuș, care au întâlnit Universitatea Cluj. De asemenea, scorurile care au fost la baraj au fost clare: Baia Mare – Bistrița 5-0, Sighet – Satu Mare 5-1 sau Ulmeni – Mirșid 8-0! Pe când Sălajul s-a calificat doar o singură dată, și atunci cu echipa secundă a celor de la Olimpia Satu Mare care nu au dorit promovarea” a spus Petre Ilieș. 

Planurile de viitor: ”Vreau să țin singur echipa Zalăului în Liga a II - a”

Petre Ilieș și-a făcut și planurile pentru viitor. Vrea să stea puțin deoparte de fotbal pentru că nu îi mai permite munca, însă într-o zi se va întoarce acasă, la Zalău și se va implica serios la echipa orașului, pe care vrea să o țină singur ăn Liga a II - a. 

”Planurile mele de viitor nu mai includ fotbalul deoarece, cel puțin la Liga a IV-a în Maramureș, nu mai am ce demonstra. Nu am timp și de munca și de fotbal. Acum ar trebui să fiu în SUA și eu stau în România că am returul. Cu siguranță m-aș implica în renașterea echipei care m-a făcut să îmi placă fotbalul mai mult ca orice. Nu am lipsit niciodată timp de nouă ani de la meciurile echipei FC Armătura Zalău! Cândva o să revin acasă și o să ducem Armătura noastră acolo unde îi este locul. Vreau să o țin singur în Liga a II - a”, a încheiat Petre Ilieș. 

sursa foto - sportulsălăjean.ro

Adauga comentariu