INEDIT. Sorin Mureșan. Expert în IT, comunicații, securitate, apărare. Vrea să-și depășească limitele și să ofere celorlalți din cunoștințele pe care le-a acumulat. Îi place muzica și electronica, dar marea lui pasiune rămâne ZBORUL

Sorin Mureșan s-a născut și a copilărit la Zalău. Tatăl a fost jurnalist și scriitor, iar mama tehnician telecomunicații. Este căsătorit și are un copil. Expert în IT, comunicații, securitate și apărare, Sorin Mureșan are 25 de ani de experiență în domeniu și 15 ani în management de nivel înalt. De-a lungul carierei sale a profesat ca electronist, programator, director, manager.

Educație și formare 

Introducere în Securitatea Naţională / Științe Militare, Informații și Ordine Publică la Universitatea Națională de Apărare Carol I București, master în Marketing-Audit si Expertiză Contabilă la Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad. Este licențiat în Marketing - Management - Informatică la Universitatea de Vest Vasile Goldiș Arad și licențiat în Electronică și Telecomunicații – Electronică Aplicată la Institutul Politehnic Cluj Napoca, Facultatea de Electronică și Telecomunicații. 

De aproape un an face parte din Comisia pentru Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în Parlamentul României

Sorin Mureșan face parte din Comisia pentru Tehnologia Informației și a Comunicațiilor în Parlamentul României - Camera Deputaților. Se ocupă de analiza proceselor legislative si a propunerilor de proiecte de legi. Consilier al președintelui Comisiei pentru Tehnologia Informației și a Comunicațiilor. Pregătește documentele necesare în cadrul ședintelor Comisiei și gestionează agenda președintelui Comisiei pentru Tehnologia Informației și a Comunicațiilor. Stabiliște și participă la întâlniri pe domeniu cu reprezentanți ai societaților private și de stat și cu reprezentanți ai societății civile. Sorin Mureșan ne-a dezvăluit că în acest moment participă la elaborarea de legi, dar vrea să-și depășească limitele și în același timp să ofere celorlalți din cunostințele pe care le-a acumulat în timp. “Mi-aș dori sa pot face mai mult, iar ceea ce fac să aibă efecte benefice directe în viața cetățenilor“.

A fost director de proiect la MGM Bucuresti, vicepreședinte al Consiliului de Administrație Rartel/Telespazio a LEONARDO and THALES company București și director de program 

În 2018 a fost director de proiect la MGM București unde se ocupa de managementul, analiza, designul programarea și testarea proiectelor de optimizare și automatizare a procesului de ofertare a clienților, stabilirea legăturilor între compartimentele companiei și calcularea automată a costurilor de producție pentru fiecare proiect în parte. În 2017 a fost vicepreședintele Consiliului de Administrație Rartel/Telespazio a LEONARDO and THALES company București unde coordona consiliul de administrație, lua deciziile privind activitatea societății la nivel de Consiliu de Administrație și stabilea principalele direcții de activitate și dezvoltare a societății, dar și politicile contabile și a sistemului de control financiar. Tot în 2017 a fost Director de Program Rartel/Telespazio a LEONARDO and THALES company București pentru coordonarea proceselor de culegere și analiză a datelor și informațiilor necesare implementării și derulării programelor și proiectelor ESA (European Space Agency) și ROSA (Romanian Space Agency). 

Director de Cabinet și manager în Ministerul Comunicațiilor pentru Societatea Informațională

Între 2015 – 2017 a fost Director Cabinet Ministru la Ministerul Comunicațiilor pentru Societatea Informațională București. Avea ca responsabilități pregătirea proiectelor legislative în cadrul Guvernului României la nivel tehnic și de tehnică legislativă, pregătirea ședintelor de guvern, reprezentarea ministrului, pe bază de mandat la diverse reuniuni interne și internaționale, prin ordin al ministrului, ca membru în comisiile guvernamentale, în consiliile de administraţie și comisii de evaluare, consilierea ministrului în vederea monitorizării implementării proiectelor şi a programelor din domeniul comunicaţiilor și societăţii informaţionale. Memorandum de cooperare între Guvernul Romaniei și IBM privind înfiinarea unui centru de inovare pentru tehnologiile cognitive în Romania, realizarea procedurilor privind tehnica legislativă și aspectelor tehnice cu privire la Legea Securității Cibernetice, consilierea ministrului în vederea monitorizării Unităţilor de Implementare a Proiectelor și fondurilor structurale pentru proiectele: Sprijin pentru identificarea, gestionarea și implementarea proiectelor MCSI finanțate în cadrul axei 2 POC 2014-2020 RO-NET, construirea unei infrastructuri naționale de broadband în zonele defavorizate, stabilirea cadrului de dezvoltare a instrumentelor de e-guvernare, îmbunătățirea normelor, procedurilor și mecanismelor necesare MCSI în vederea continuării dezvoltării sectorului de comerț electronic, gestionarea relațiilor ministerului cu jucătorii majori de pe piața IT&C. Consilierea ministrului, împreună cu compartimentul pentru probleme speciale în colaborare cu instituţiile din domeniul apărării, siguranţei naţionale şi asigurării ordinii publice, conform prevederilor legale specifice. Între 2016 – 2017 a fost manager de proiect la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională București. A avut și calitatea de membru în Consiliul de Administrație a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București și în Consiliul de Administrație a Societății Naționale de Radiocomunicații. 

A fost director, consultant regional, consilier, inginer și programator între anii 1997 -  2012

A fost director la Rovena SRL Zalău, Consultant Regional FNTM Maramureș, consilierul primarului municipiului Zalău, director Comercial Telekom Comunicații România S.A. - Zalău, șef centrală digitală Siemens Telekom Comunicații România S.A. - Zalău, șef centrală analogică interurbană PentaConta Telekom Comunicații România S.A. - Zalău, inginer sistem și rețele calculatoare Telekom Comunicații România S.A. - Zalău, programator la Telekom Comunicații România S.A. Zalău și la Alfasoft S.A. Zalau. 

A fost recompensat pentru lupta împotriva birocratizării 

A primit diploma de luptător împotriva birocratizării acordată de primul ministru Dacian Cioloș pentru buna cunoaştere a proceselor de debirocratizare, elaborarea procedurilor privind tehnica legislativă ș aspectele tehnice cu privire la aparatele de marcat electronice fiscale, elaborarea procedurilor privind tehnica legislativă și aspectele tehnice cu privire la Legea Securității Cibernetice. Deține Certificat de Securitate ORNISS, ORNISS extins și NATO nivel SECRET. Are competenţe informatice și de programare, inginer sistem, rețea, sisteme de operare, rețele calculatoare. Specialist în Microsoft Word, Excel, Access, PowerPoint, Front Page, Corel Graphics, Internet Explorer, Chrome, Opera, Outlook Expres, E-mailer.

Sorin Mureșan este președintele “Asociației Sprijin Independent pentru Spitalul din Zalău“ și a susținut nenumărate conferințe și prezentări  

Sorin Mureșan ne-a dezvăluit că a participat la evenimentul “Seara Palatului Elisabeta dedicată Zilei Mondiale a Bolilor Rare” unde a discutat cu Majestatea Sa, Prințesa Margareta. “I-am multumit pentru Înaltul Patronaj acordat “Alianței Naționale pentru Boli Rare din România” cu prilejul căreia am amintit de aportul “Asociației Sprijin Independent pentru Spitalul din Zalău“, al cărei președinte sunt“. A participat ca moderator al panel-ului de prezentare al primelor două proiecte software câștigătoare a Hackatonului organizat cu ocazia Conferinței Naționale - Ziua Bolilor Rare 2019, a participat la Conferința Națională "Smart City 2017-2020".  A fost prezent în calitate de președinte al Asociației "Sprijin Independent pentru Spitalul Zalău" la decernarea premiilor Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) unde Zalăul a câștigat premiul publicului pentru categoria "Proiectul unei Asociații de Pacienți cu cel mai mare Impact". A participat la conferința Națională "Smart City 2017-2020", la convenția Asociația de Comunicații Electronice din România, Forumul Internațional „România Digitală – Industria 4.0”, Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, Premierea Olimpicilor români la Informatică.

Se implică în nenumărate proiecte și activități în care promovează Zalăul ori de câte ori are ocazia

“Sunt implicat în mai multe proiecte, dintre care în domeniul sănătății sunt președintele Asociației Sprijin Independent Pentru Spitalul Zalău, unde am popularizat la nivel național activitatea asociației si am arătat că prin acest proiect pilot, Zalăul poate fi în fruntea altor orașe, fapt recunoscut și de decernarea premiului Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) la categoria "Proiectul unei Asociații de Pacienți cu cel mai mare Impact". Am promovat Zalăul în cadrul evenimentului “Seara Palatului Elisabeta dedicată Zilei Mondiale a Bolilor Rare”, unde am discutat cu Majestatea Sa, Prințesa Margareta, căreia i-am mulțumit pentru Înaltul Patronaj acordat “Alianței Naționale pentru Boli Rare din România” și cu prilejul căreia am amintit de aportul “Asociației Sprijin Independent pentru Spitalul din Zalău“. Particip și activez în zona de Apărare și Securitate unde particip la cursuri, informări și evenimente, având ca domeniu de nișă Securitatea Cibernetică unde sunt specialist. Am diverse participări și colaborări cu Universitatea Națională de Apărare, Cercul Militar Național, New Strategy Center, dar și în domeniul Smart City, în special pe zona de Securitate Cibernetică pentru Smart City“ ne mărturisește Sorin.  

Nu exclude opțiunea de a pleca în străinătate 

A lucrat în Anglia și spune că nu exclude niciodată opțiunea de a munci în străinătate. “M-am gândit să plec, de fapt am și lucrat în străinătate. În anul 1996 în Cambridge - Anglia și în 2015 am avut o tatonare de a lucra în Nuremberg - Germania. E o opțiune care nu poate fi exclusă niciodată, deși îmi doresc să reușesc în propria-mi țară“ .

Are mai multe hobby-uri. Îi place muzica, electronica, dar zborul cu parapanta i-a adus cele mai multe satisfacții 

Îi place muzica, îi place să cânt la pian. De asemenea, îi place electronica și mecanica. Chiar și cea auto, dar marea lui pasiune rămâne zborul. “Practic mai multe tipuri de zbor, fiecare avand particularitțăile și farmecul lui. De exemplu zborul fără motor, cu parapanta mi-a adus cele mai multe satisfacții. Acolo sus, unde doar vulturii se încumetă să zboare, ești doar tu cu Dumnezeu. Nu te ajută nici banii, nici pilele, nici politica, nici părinții. Doar abilitățile tale și experiența au ceva de spus acolo. Este vorba de multă adrenalină și mult curaj. Dar mai am și alte pasiuni aeronautice“. 


“Îmi place de asemenea zborul cu motor. De altfel, primul avion mi l-am construit singur, iar al doilea este un avion construit de fabrica italiană ICP. Motivul schimbării a fost faptul că cel construit de mine avea o viteză net superioară, lucru ce necesită pistă foarte lungă pentru decolare și aterizare. La noi în județ este cam greu să găsești o locație corespunzătoare așa că am găsit soluția schimbării aparatului de zbor. Dar am la inimă și un alt tip de zbor cu motor, cel cu motodeltaplanul. Împreuna cu Alexandru Vizaknai, am avut parte de filmări aeriene de excepție, dar care pot să transmită doar în parte emoțiile pe care le ai în cazul unui zbor în care iei vântul în piept și în față, fără să fii adăpostit într-o cabină“ spune Sorin.

A acceptat un salariu de 12 ori mai mic și s-a întors acasă

Ne-a povestit că lucra deja în Germania la o firmă de software ce utiliza inteligența artificială, în detectarea de forme (oameni, case, copaci) dintr-o poză. A văzut pe internet frământările prin care trecea România, cu grozăviile de la Colectiv și apoi căderea guvernului Ponta. A fost sunat telefonic și i s-a propus să facă parte din guvernul Cioloș, ca director de cabinet al ministrului telecomunicațiilor și societății informaționale, Marius Bostan. “Am acceptat imediat, fără să țin cont de faptul ca îmi schimbam din nou locația și că mergeam la un salariu de circa 12 ori mai mic. Faptul că nicăieri nu e ca în țara ta, provocarea pătrunderii într-o zonă pe care de obicei o vezi doar din afară și faptul că ieșeam din nou din zona de confort, m-a dus la situația de a ajunge în București“.

A activat patru în Primăria Zalău, iar acum se simte pregătit să preia frâiele instituției

Spune despre el că are capacitatea și dispoziția necesare, iar datorită muncii sale în București are posibilitatea și cunoștințe suficiente pentru a accede la funcția de primar. “Sunt absolut convins că pot conduce Primăria Zalău în așa fel încât cetățeanul să fie în centrul administrației locale. Îmi doresc creșterea bunăstării cetățenilor din Zalău prin atragerea de companii din zona de IT și din zona ce aduce plus valoare ridicată, ceea ce înseamnă salarii bune, industrii nepoluante și atragerea de angajați cu pregătire superioară, un standard de viață ridicat și reținerea tinerilor zălăuani ce pleacă la studii și nu se mai întorc. Cred că este timpul pentru o altfel de conducere a administrației locale, în care proiecte pe care s-a bătut moneda zeci de ani și care azi nu mai au nicio valoare, să fie schimbate cu proiecte adaptate la cerințele și nevoile cetățeanului din zilele noastre. Experiența mea în administrația publică constă în patru ani de activitate în cadrul Primăriei Zalău, activitate în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, activitate în cadrul Guvernului României, activitate în Parlamentul României precum și colaborare cu Administrația Prezidențială. Am în acest moment disponibilitatea, cunoștintele și puterea de muncă necesare și vin cu o ofertă pentru cetățenii Zalăului, de a încerca și o altfel de politică, o altfel de administrație publică, în care cetațeanul să fie în centrul tuturor preocupărilor. Nu trebuie să facem lucruri doar de dragul de a le face. Ele trebuie să fie utile, fezabile, posibil de înfăptuit fără costuri uriașe, ce nu se justifică economic“.

Sorin Mureșan este de părere că schimbarea se produce la nivel de mentalitate și crede că trebuie ca politicul să nu interfereze și să ia locul specialiștilor, întrucât ocuparea oricărui post prin pârghii politice nu te face în mod automat și competent pe acel post. Și este cu atât mai periculos cu cât avem oameni impuși politic, fără nicio calificare, în funcții de decizie.

Adauga comentariu