INEDIT. Povestea fostului arbitru Robert Goie ajuns între timp blogger în Germania. Cariera sportivă și de ce a avut METRO un rol foarte important în viața sa. Cum a arbitrat primul său meci în adidași de baschet

Robert Goie, unul dintre cei mai apreciați cavaleri ai fluierului din Sălaj a ajuns între timp blogger în Germania. Cu o carieră de fotbalist încheiată prematur, Goie a devenit arbitru și a fost unul apreciat de oamenii din fotbalul sălăjean. În viață planurile se mai schimbă, iar în prezent muncește în Germania și s-a ”făcut” blogger. Dar să vedem cum a început povestea lui Robert Goie...

Robert Goie s-a născut într-o zi de toamnă, 4 octombrie 1988 în Zalău, unde a și copilărit. Este absolvent al Colegiului Național ”Silvania” și a Făcultății de Ecologie și Protecția Mediului din cadrul Universității Vasile Goldiș. Primul contact cu sportul l-a avut la vârsta de 13 ani, când s-a înscris la fotbal, la clubul FC Armătura unde l-a avut antrenor pe regretatul Andrei Vaida. A terminat rapid cu acest sport, încă de la primul antrenament. 

”La fel ca și orice fecior din generația cu cheia la gât, și eu la rândul meu am fost unul dintre cei care băteau toată ziua mingea de 35 pe terenurile de beton de la Liceul de Chimie, de la API sau de la CNS. Sunt de neuitat duelurile pe blocuri, cartiere, sau celebrele Dinamo - Steaua, care se terminau în maxim 10 minute. Când am împlinit 13 ani, părinții mei au decis să mă îndrume spre fotbal, văzând că toată ziua bună ziua sunt plecat la miuțe cu băieții. Zis și făcut, după câteva zile eram în vestiarul de la stadion (care arăta mai bine decât în ziua de azi) și așteptam cu emoții începerea primului antrenament la grupa de '88 a regretatului Andrei Vaida. Emoțiile aveau însă să îmi treacă foarte repede! După auzirea programului de antrenament, care era mult cunoscuta alergare până la releu, am fost sigur că nu am nimerit în vestiarul care trebuie. Cât despre antrenamentul meu de fotbalist, pot spune doar că a fost primul și ultimul! Asta pentru că nu am reușit să ajung în acea zi să văd celebrul releu și cu greu am reușit să nu mă rătăcesc în păduricea de la ieșirea din Zalău. Cariera mea de fotbalist s-a terminat astfel aproape instant, neajungând să aud nici măcar celebra expresie "să aduci mâine 2 poze și o copie de buletin", își începe Robert Goie povestea. 

Întâlnirea cu Sorin Corpodean din METRO, unul dintre cele mai importante capitole din viața sa

După scurta perioadă de fotbalist, Robert Goie a decis că este momentul să facă o schimbare și să devină arbitru. Un rol foarte important în această alegere l-a avut renumitul antrenor clujean, Sorin Corpodean, pe care l-a întâlnit într-o zi la cumpărături în Metro. 

”Unul dintre cele mai importante capitole din viața mea de până acum a început într-o zi tomnatică a anului 2002. Atunci, aflându-mă împreună cu părinții mei la cumpărături în celebrul Metro clujean, printre sutele de fețe necunoscute am zărit o fizionomie care m-a făcut să tresar instant. La doar câțiva metri de noi se afla Sorin Corpodean, arbitru FIFA în acel moment și unul dintre cei mai buni arbitri ai României din toate timpurile, după părerea mea. Cu mari emoții am îndrăznit să îi cer un autograf, iar mai apoi după câteva vorbe, ne-am strâns mâna și ne-am continuat cumpărăturile. A fost unul dintre momentele care, după o carieră de fotbalist încheiată prematur, m-a determinat să urmez cursurile de arbitri! Această întâlnire a fost imboldul de care aveam nevoie pentru ca visul meu de a ajunge să arbitrez pe cele mai mari arene ale României să înceapă. Astfel, după doar câteva luni, în primăvara lui 2003 am intrat pentru prima dată în sediul AJF Sălaj pentru a începe cursurile de arbitri și totodată aventura în fotbalul nostru (cel de toate zilele) sălăjean”, își aduce aminte fostul arbitru. 

Primul meci în calitate de arbitru, la Șimleu Silvanie. Purta adidași de baschet

După ce a trecut cu brio cursurile școlii de arbitri timp de câteva luni a suținut examenul final pe care l-a promovat alături de mai mulți colegi printre care Vasile Rodina, Medan Cozac sau Dan Tarba. Robert Goie și-a început cariera de arbitru la Șimleu Silvaniei, undeva prin 2003, la un meci de juniori la Șimleu Silvaniei, între formația locală și Giurtelec. Un lucru inedit a fost atunci, că Robert Goie purta la acel meci adidași de baschet. 

”Prima delegare a mea ca arbitru a fost la un joc de juniori undeva în primăvara anului 2003, la un meci Șimleu - Giurtelec, colegii mei de brigadă fiind experimentatul Dudu Măgureanu și gămbosul Andrei Filip. Pe acea vreme, ședințele se țineau în zilele de joi, iar seara după ce ajungeam acasă luam legătura unul cu altul, pe telefonul fix, pentru a ne înțelege cum și când ne deplasăm la jocuri. Emoționat fiind până peste cap că urma să debutez ca arbitru, nu am avut nici măcar curajul să îl sun pe colegul meu Dudu Măgureanu, pentru a-l întreba unde și la ce oră trebuie să fiu pentru deplasarea la meci!  Soluția? L-am pus pe tatăl meu să-l sune și să rezolve problema! A venit și ziua meciului, o zi ploioasă de primăvară ... stadion Măgura, Șimleu Silvaniei ... Tânărul Robert Goie, deși urmărea jocurile de fotbal la tv și cele ale Armăturii Zalău din Liga 2, s-a prezentat la primul joc ca arbitru ... cu adidași de baschet! Vă imaginați dupa10 minute din meci, adidașii mei aveau undeva la 5 kg, unul! Cât despre meci, am avut 3 semnalizări de offside și o lovitură liberă, toate corecte! Din păcate nu îmi amintesc numele observatorului, însă știu că am fost felicitat”, a mai povestit fostul arbitru. 

Și a venit primul meci oficiat în calitate de ”central”...

După 10 - 15 partide oficiate ca asistent la juniori, Robert Goie își începea cariera de ”central” tot la Șimleu Silvaniei. Acea zi avea să-i rămâna mereu în amintire, dar mai ales în mod special ce s-a întâmplat în vestiarul arbirilor, înainte de meciul de la juniori.

”După aproximativ 10-15 jocuri arbitrate ca "asistent" la juniori, având evoluții și note bune primite de la observatori, am fost delegat să oficiez la primul meu meci de Liga a IV-a, coincidență sau nu, tot la Șimleu! Acea zi avea să rămână mereu în amintirea mea, dar mai ales în mod special ce s-a întâmplat în vestiarul arbirilor, înainte de jocul de juniori. Delegările pentru acele jocuri, erau următoarele: la seniori - Tunyogi Ferencz, Robert Goie și Asztalos Lorincz, iar la juniori: un arbitru din Șimleu (îmi scapă numele), Robert Goie și Marin Pușcaș (un băiat de vârsta mea, din Chieșd parcă). Ghinionul nostru a fost că arbitrul din Șimleu care trebuia să oficieze ca "central" la juniori nu s-a prezentat la meci, ba mai mult, nu îl puteam contacta nici telefonic, iar restul (eu, Lorincz și Marin) nu oficiasem niciodată ca arbitru de centru. A urmat o mini ședință între noi, în urma căreia trebuia să decidem cine va arbitra la juniori .... Tunyogi Ferencz, fiind arbitrul partidei de seniori - conducătorul brigăzii, a luat cuvântul și a spus: Băieți, colegul nostru nu a venit la meci, trebuie să vedem cine arbitrează la juniori! Pe Lorincz nu îl pot pune pentru că este cel mai mic dintre voi și nici nu se vede pe teren. Marine (făcând referire la Marine Pușcaș), arbitrezi tu ... te văd mai serios, mai hotărât ... trebuie să poți arbitra și la centru. Eu nu arbitrez la centru! Dacă mă pui pe mine, mă îmbrac și plec acasă pe jos! Eu nu arbitrez cu fluierul. Astfel, ceea ce la început a părut să fie ghinionul meu, s-a transformat într-un moment norocos! Am fost nevoit să arbitrez la centru la juniori... Țin minte că am dus meciul la bun sfârșit cu bine, fiind lăudat de experimentatul arbitru pe atunci Feri, care a mai adăugat, citez: "Nu am mai văzut un arbitru care să arbitreze așa bine la primul joc ca și tine"! Vă dați seama ce mândru eram și ce bine m-am simțit, că nici nu mai conta că urma să debutez în câteva minute și ca "asistent" la un meci de Liga IV-a seniori”, își mai amintește Goie. 

Exclus din arbitrajul sălăjean, după ce Daniel Sabou a pus mâna pe AJF Sălaj

După o carieră de 11 ani, Robert Goie a fost exclus din arbitrajul sălăjean de președintele Asociației Județene de Fotbal Sălaj, Daniel Sabou, în urmă cu patru când a fost ales pentru prima dată șef la AJF. Goie susține că împreună cu Fabian Rus și Bogdan Pușcaș au fost excluși din arbitraj pentru că au încercat să atragă atenția asupra unor probleme cu care se confruntă arbitrajul sălăjean. Cert este că din 2015 până în prezent s-au retras din activitate 60 de arbitri. A mai arbitrat un an în la Satu Mare după care a pus punct cu arbitrajul pe teren mare. Din 2008 oficiază partide și în campionatul județean de minifotabl Sălaj. 

”Am activat ca arbitru în cadrul AJF  Sălaj între 2004-2015, atunci când am fost exclus alături de Rus Fabian și Puscaș Bogdan pentru că am încercat să atragem atenția asupra probremelor cu care se confruntă arbitrajul. Nu vreau să acuz pe cineva, însa din 2015 până în 2019 s-au retras din activitate 60 de arbitri, din care jumătate puteau arbitra orice joc din Sălaj la ora actuală. Nu vreau să spun că Gabriel Bîrjac nu a făcut lucruri bune, a nu se înțelege asta. Însă știu și sunt conștient că dacă nu are oameni cu experiență lângă el este foarte greu. După excluderea din Sălaj am arbitrat 1 an la Satu Mare, iar după aceea am încheiat cu arbitrajul pe teren mare, în schimb, de prin 2008 arbitrez în campionatul județean de minifotabl Sălaj, iar începând cu 2010 am participat constant la turneele finale, organizate pe țară. Cel mai important meci arbitrat a fost Supercupa României din 2016, alături de Ghiță Ciule”, a mai spus Robert Goie.

A format echipa Sporting Zalău împreună cu Doru Mari și Alin Pop

După ce a terminat cu arbitrajul Robert Goie a stat alături de fotbalul sălăjean unde a fost implicat la echipa FC Zalău o perioadă de trei de zile, 2014 - 2017, după care în urmă cu doi ani a format echipa Sporting Zalău, împreună cu Doru Matei și Alin Pop. În prezent Sporting Zalău ocupă prima poziție în Liga a V - a Sălaj, unde din 14 meciuri a câștigat 13. 

”După ce am terminat cu arbitrajul am fost în preajma echipei FC Zalău, unde nu am avut vre-o funcție, ci doar datorită faptului, că la început viitorul meu socru era antrenor, iar mai apoi pentru a-l ajuta pe domnul Georgescu am fost și eu alături de echipă. Iubesc fotbalul și vroiam să văd cu ce se mănâncă managementul unui club profesionist. În 2017, alături de Doru Matei și Alin Pop, am pornit la drum cu Sporting Zalau, și deși așteptările noastre erau mari la început, ne-am lovit de problemele din Liga 5 și am terminat pe locul 3. O performanță totuși având în vedere că am format acea echipa într-o săptămână, cu jucatori adusi din toate părțile. Sezonul acesta lucrurile s-au mai așezat, avem un lot mai omogen, Călin Pop este alături de noi și am reușit 13 victorii din 14 meciuri, având prima șansă la promovare”, a explicat Goie.

De 10 ani, Robert Goie este implicat în mai multe acțiuni caritabile

An de an, în luna ianuarie se organizează Memorialul ”Radu Gog”, o competiție de fobal în care banii strânși se duc la familia regratului arbitru sălajean, Radu Gog care a decedat în urmă cu câțiva ani într-un cumplit accident de circulație. Robert Goie are un rol foarte important în organizarea acestei competiții. De asemenea s-a mai implicat și la Olimpiada Încrederii și Solidaritații organizată pentru zălăuanul Florin Răcoare, tânărul care a decedat în urmă cu ceva timp din cauza unei boli incurabile. Ultimul proiect caritabil la care Robert Goie s-a numărat printre organizatori a fost Cupa ”Otto Anderco”, la fotbal pe plajă, o competiție pentru sprijinirea lui Otto Anderco, unul dintre cei mai mari arbitri din România din toate timpurile. 

”De aproape 10 ani sunt implicat în organizarea acțiunii caritabile Memorialul Radu Gog, iar de 4 ani sunt cel care organizează și gestionează deja celebra licitație de tricouri, prin mediatizarea tricourilor aduse, am reușit să aducem aproape 40,000 de lei în 4 ani doar din acest segment al Memorialului. O altă acțiune caritabilă pornită la idea mea a fost Olimpiada Încrederii și Solidarității, organizată pentru Florin Răcoare, însa care din păcate a fost fără folos pentru acesta. Inițial prietenii lui Răcoare au vrut să organizeze un turneu de fotbal pe sintetic, mi-a venit idea să folosim Stadionul, iar de acolo s-a extins totul. Am avut competiții de fotbal, atletism, tenis de masă și fost o reușită din punct de vedere organizatoric, acțiune la care au participat aproximativ 250 de persone. Ultimul proiect caribatil sportiv pe care l-am demarat a fost Cupa ”Otto Anderco” la fotbal pe plajă, o competitie de fotbal, pe care alături de colegii din ACS Cavalerii am hotărât să o organizăm pentru sprijinirea lui Otto Anderco, unul dintre cei mai mari arbitri din România din toate timpurile. Deși am avut doar 4 echipe la prima ediție, competiția a stârnit interes ulterior, fiind ceva nou pentru orașul nostru, sunt sigur ca la ediția a doua o să avem minim 10 echipe”, a mai spus fostul arbitru zălăuan. 

Considerat un ghimpe de conducerea AJF Sălaj

Așa cum am explicat mai sus, Robert Goie a activat ca arbitru în cadrul AJF Sălaj aproape 11 ani. Chiar dacă încercă să aducă un bine fotbalului sălăjean, Goie era considerat un ghimpe de conducerea AJF, pentru că a avut curajul să spună lucrurile pe nume și mai ales problemele cu care se confruntă fotbalul din Sălaj. La un moment dat i s-a propus funcția de secretar la AJF Sălaj, însă a refuzat propunerea lui Daniel Sabou. 

”Persoanele de la AJF Sălaj și din anturajul conducerii mă considera probabil un ghimpe, deoarece am spus anumite lucruri care i-a deranjat, și nu am preferat să tac și să mă fac că nu vad lucrurile ce se  întâmplă legate de respectarea regulamentelor și despre activitatea de arbitraj. Acum patru ani mi s-a propus funcția de secretar de către Daniel Sabou, în momentul în care Leo Moga s-a imbolnavit subit la 2 zile după alegerile din 2015, însă am refuzat. Cu siguranță nu aș mai refuza pe viitor un asemenea post, deorece este unul care mi se potrivește perfect și sunt sigur că aș putea ajuta mult la organizarea și dezvoltarea competițiilor, dar mai ales a imaginii AJF. Trăim în era tehnologiei și ar trebui să profităm de acest lucru, nu să lucrăm în continuare pe bilețele, hârtii sau caiete”, spune Robert Goie. 

”Ioan Onicaș, cel mai mare arbitru din Sălaj nu trebuie să lipsească din comisiile AJF”

Robert Goie este de părere că fostul arbitru Ioan Onicaș, care are la activi zeci de meciuri Steaua-Dinamo și fiind cel mai mare arbitru din Sălaj, nu trebuie să lipsească din cadrul AJF Sălaj. Experința acumulată de Onicaș de-a lungul carierei de arbitru cu siguranță ar ajuta fotbalulu sălăjean. 

”Un mare regret al meu este că în ultimii 4 ani și mai nou și la alegerile de luna trecută, lumea  fotbalului sălăjean este împărțită în două tabere. Nu trebuie să ne ascundem după deget pentru că acesta este adevarul. Fiind arbitru și având în mine spiritul de fair-play, accept faptul că Daniel Sabou a fost preferat pentru un nou mandat și îl felicit pentru acest lucru, însă, consider că un om ca Ioan Onicaș, care a fost cel mai mare arbitru din Sălaj, care este președintele Federației Române de Minifotbal, care gestionează și organizează an de an 5 - 6 competiții naționale unde participă în total în jur de 200 de echipe, nu trebuie să lipseasca din comisiile AJF Sălaj. Acest lucru ar fi benefic pentru toți arbitri care sunt la început de drum, că să dau un exemplu, eu când eram la început, în Comisia de Arbitri erau Timoc Mihai, Onicaș, Bîrjac, Chiș, Lucaciu, Doru Matei, Demian, Unimătan sau Tunyogi, din pacate acum e doar Gabi Bîrjac. Personal cred că dacă ar dispărea anumite orgolii din partea anumitor persoane, fotbalul din Sălaj ar fi cel mai avantajat, poate într-o zi se va întampla acest lucru, mai devreme sau mai târziu”, a încheiat Robert Goie. 

Stabilit în Germania unde a devenit blogger

În prezent, Robert Goie muncește în Germania din luna noiembrie a anului trecut unde a devenit blogger. De câteva săptămâni, acesta a început să-și publice memoriile pe pagina lui oficială de Facebook ”Blogul lu` Goie”. În acest an, Robert Goie se va îndrepta spre altar cu fosta handbalista Andrada Pop, ajunsă profesoară de sport, titularizată la Cuzăplac, după ce a fost nevoită să renunțe la handbalul de performanță din cauze unei cumplite accidentări. 

 

 

Adauga comentariu