INEDIT. Povestea directorului de la Arhivele Naționale Sălaj. 20 de ani la conducerea instituției

Un om simplu, modest și cu bun simț, este descrierea sălăjeanului Dănuț Pop, cel care ține în propriile mâini, frâiele Direcției Județene Sălaj a Arhivelor Naționale, de două decenii. 

Dănuț Pop, s-a născut pe 30 decembrie 1962 în Zalău, județul Sălaj, este căsătorit și are doi copii.

Copilăria și-a petrecut-o la țară

A copilărit în satul Chichișa, comuna Românași. Provine dintr-o familie bună, de oameni gospodari. Își amintește din copilărie, de școală, de cei șapte kilometri parcurși pe jos, dus-întors, la Școala din Românași, în clasele V-VIII. Cursurile liceale le-a urmat la Zalău și de la 14 ani a stat doar în internat.

Nu l-a interesat niciodată să părăsească țara

''Nu am avut niciodată gâduri sa plec din țară, pentru că am făcut armata la grăniceri și știam ce presupune să ieși din țară. Am fost la grăniceri în Giugiu. Un an și două luni n-am venit deloc acasă, nu s-a putut, distanța... Permisiile erau de trei zile, nu imi permiteam să ajung acasă. M-am dus soldat și m-am întors sergent'', ne-a dezvăluit Dănuț Pop. 

Doctor în istorie, din 2000

Dănuț Pop a urmat studiile universitare la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, secția Istorie, promoția 1994. A obținut doctoratul la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul aceleași Universități, între 1995-2000. A urmat studii postuniversitare la Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș Bolyai, Cluj Napoca, specializarea Drept Penal, 2003. Este doctor în istorie, titlu științific obținut la Facultatea de Istorie și Filosofie, Cluj-Napoca, pe 13 ianuarie 2000, cu titlul tezei de doctorat, Cultură și Societate în județul Sălaj, 1918-1940

Operator chimist, muzeograf, cercetător, director, cadru didactic, funcții care-i descriu activitatea profesională 

A intrat în câmpul muncii ca operator chimist la Intreprinderea de Anvelope Zalău, (1981-1989). A fost muzeograf, cercetător științific și cercetător științific principal la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, între 1994-1999. Din data de 1 iulie 1999 ocupă funcția de director la Direcția Județeană Sălaj a Arhivelor Naționale. 

A fost cadru didactic asociat în cadru unor cursuri și seminarii, Cultură și Civilizație, la Universitatea Babeș Bolyai Facultatea de Geografie, Colegiul Universitar Zalău, în anii 1999-2000 și 2000-2001, Toponimie Geografică, la Universitatea Vasile Goldiș, Facultatea de Geografie, filiala Baia-Mare, anul universitar 2005-2006, Cultură și Civilizație la Universitatea Vasile Goldiș, Facultatea de Geografie, filiala Baia Mare, anul universitar 2006-2007.

Bibliografia de autor

Dănuț Pop a publicat o serie de volume, dintre care amintim, Camera de Comerț și Industrie a județului Sălaj. Schțiă monografică 1936-1990-2000, volum apărut la Editura Tehnoprint, în anul 2000. Cultură și societate în județul Sălaj 1918-1940, apărută la editura Caiete Silvane în 2002 și cel mai recent volum de documente, apărut chiar anul trecut, în octombrie, Marea Unire și Sălajul. Contribuții documentare, o carte cu aproximativ 1000 de pagini, care a presupus un volum de muncă impresionant, spune Dănuț Pop. De asemenea, a publicat nenumărate studii și articole, Județul Sălaj în timpul administrației militare sovietice (noiembrie 1944-martie 1945). Aspecte ale vieții social-economice, Editura Muzeului Județean Satu-Mare, în volumul Sovietizarea nord-vestului României, 1996, Societatea culturală Sălăgeana a studenților sălăjeni din Cluj și bustul lui Simion Bărnuțiu, în Acta Musei Porolissensis, nr.XXII, Zalău, 1998 și foarte multe alte scrieri.   

Dănuț Pop a preluat funcția de șef la Direcția Județeană Sălaj a Arhivelor Naționale, prin concurs, în anul 1999

După pensionarea directorului de la acea vreme, Penea Ionel, postul a fost scos la concurs, în luna mai 1999. Dănuț Pop a participat la concurs, iar pe 1 iulie 1999 a preluat frâiele instuției. Era conștient de responsabilitățile funcției pe care avea să o ocupe, dar l-a împins dragul de documente, de istorie, faptul că în arhive se consemnează izvoarele istorice.

''Am fost îndemnat de directorul Muzeului, Matei Alexandru, pe care l-am considerat un părinte ,care mi-a spus că arhivele s-ar asemăna cu un șantier arheologic, așa cum el sapă în pământ să descopere anumite vestigii, eu în depozite să găsesc documente care ar putea prezenta importanță pentru sălăjeni. Am avut niste profesori foarte buni în facultate, Marcel Știrban, Camil Mureșanu, Pompiliu Teodor, profesori din Școala Veche, profesori adevărați care au știut să se apropie de studenți'', a declarat Dănuț Pop. 

 

Adauga comentariu