INEDIT. Povestea de viață a militarului cu inimă de artist. Gabriel Boticaș, profesorul de dansuri populare în timpul liber

Un tânăr din Zalău îmbină cariera militară cu o pasiune pentru dansurile populare. Este vorba despre Gabriel Boticaș, care conduce două ansambluri de copii. Are o carieră în dansuri populare de 25 de ani, iar acum vrea să-i învețe pe cei mici tainele acestui dans. Dar să vedem de unde a început totul pentru Gabriel Boticaș. 

Tânărul militar are 35 de ani și a început să danseze de la vârsta de 10 ani, iar acum la 25 de ani distanță de la primii pași le cere copiilor să vină la dans din placere, nu obligați de părinți. 

”La vârsta de 10 ani a venit un prieten la mine şi mi-a spus că mai mulţi colegi de clasă s-au înscris la dansuri populare și mi-a propus să mergem şi noi. M-am înscris chiar de ziua mea, iar de atunci, iată că sunt 25 de ani de când mi-am continuat neîncetat această activitate. Îmi amintesc că eram nerăbdător și așteptam cu drag repetițiile. Mi-a foarte mult și veneam acasă și mai repetam bătăile pe picior. Chiar și înainte de culcare repetam foarte mult pentru a prinde mișcările”, își aduce aminte Boticaș despre primii pași în dansuri populare. 

La început a făcut parte din Ansamblul ”Mugur Mugurel” din Zalău, unde la avut instructor pe Anghel Dușcaș, după care la vârsta de 18 ani a plecat la Ansamblul ”Meseşul” aparţinând Centrului de Cultură şi Artă Sălaj și care este unul profesionist. S-a mutat cu serviciul la Cluj-Napoca, iar acolo a urmat cursurile Școlii populare de Arte Tudor Jarda, unde s-a specializat ca instructor de dansuri populare. Boticaș are o vastă experință în jocurile populare din Sălaj, printre care se numără cel de pe Valea Barcăului, de pe Valea Agrijului sau cel de Codru. Mai mult acesta a învăţat şi dansurile din Maramureş, pe cele din Moldova şi căluşul. 

”La început am făcut parte din Ansamblul ”Mugur Mugurel” din Zalău, unde l-am avut instructor pe Anghel Duşcaş, după care, la vârsta majoratului am plecat la Ansamblul ”Meseşul”, care este unul profesionist, aparţinând Centrului de Cultură şi Artă Sălaj. Am rămas aici, iar după ce m-am mutat cu serviciul militar la Cluj-Napoca, am urmat cursurile Şcolii Populare de Arte Tudor Jarda, unde m-am specializat ca instructor de dansuri populare. Acolo am făcut parte şi din ansamblul şcolii, ”Vatra de Dor”, cu care am participat la mai multe turnee în străinătate”, și-a continuat Gabriel Boticaş povestea. 

După absolvirea Şcolii Populare de Arte de la Cluj-Napoca, în anul 2017, Boticaș a decis să se retragă din Ansamblul ”Meseşul” şi a început să pună bazele primului ansamblu de dansuri pentru copii, în comuna Horoatu Crasnei.

 ”La vremea aceea, părinţii copiilor din comună au făcut demersuri și au cerut pe cineva care să se ocupe de copii pe partea de dansuri populare. Centrul de Cultură şi Artă Sălaj m-a recomandat și încet-încet am pus pe picioare un mic ansamblu de dansuri populare, care se numeşte ”Cununa Meseşului”, şi care are în componenţă 16 copii cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani – 14 dansatori şi 2 soliste vocale. La solistele vocale eu le scriu şi versurile la unele melodii. Cu ansamblul facem repetiţii două ore pe săptămână în Căminul Cultural sau în sala de sport a şcolii şi am participat la diverse concursuri şi festivaluri de folclor din afara judeţului Sălaj, unde am obţinut şi premii”, a mai spus militarul-dansator. 

Prima lecție a militarului cu micii dansatori a fost o scurtă discuție în care le-a spus acestora că dacă au ales calea dansului popular trebuie să vină de plăcere și nu obligați de părinți. De asemenea, tânărul instructor de dansuri populare s-a axat pe disciplină și pe reguli încă de la început. 

”Ccopiii au prins drag de această activitate, totul s-a întâmplat natural, nu vine nimeni constrâns de părinţi. Am impus nişte reguli, m-am axat şi pe o disciplină, dacă avem ceva de spus ne spunem, dacă se greşeşte se corectează. Ce am observat, de când am înfiinţat ansamblul, este că activitatea de dansuri populare îi face pe copii să renunţe, cel puţin în cele două ore de repetiţii, la statul pe telefonul mobil", a  mai spus instructorul Boticaș. 

De vara trecută, Gabriel Boticaş coordonează un alt ansamblu de dansuri populare în comuna Valcău de Jos "Spiriduşii Valcăului”, care are în componență peste 30 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani. De asemenea, Gabriel Boticaș alături de doi colegi se mai ocupă de trei ani de un eveniment anual de dansuri şi muzică populară, ”Jocul din bătrâni”, organizat în lunile februarie - martie, cu participanţi în costume populare.

A deschis "Atelierul de joc popular" în acest an  

De la începutul acestui an, Boticaș a deschis "Atelierul de jocuri populare" pentru adulți. Prin această creație, instructorul sălăjean vrea să-i învețe și pe adulți dansuri populare.

"Am deschis această sală de dans pentru cei care au rămas pe dinafară, adică pentru acele persoane care nu au unde să învețe dansuri populare, având în vedere că la celelalte ansambluri populare de dans  perechile sunt formate", a încheiat Boticaș

Adauga comentariu