INEDIT. O tânără din Sălaj visează de mică să salveze vieți omenești

O tânără de 19 ani din Sălaj are o pasiune puțin mai diferită față de alți tineri de vârsta ei, medicina. Marta Boros a visat încă de mică să salveze vieți omenești, iar în scurt timp această pasiunea se va realiza. Acum este studentă la Medicină și voluntar la ISU Sălaj.

Marta Boros s-a născut în 4 august 1999 la Zalău. A făcut gimnaziul la Școala Generală Nr.1 din Deja, după care a obsolvit Colegiul Național ”Silvania Zalău”. Posionată din copilărie de medicină și de salvarea vieților omenești, Marta Boros este în prezent stundentă în primul an la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea și visează să devină un doctor priceput și să ajute cât mai mulți oameni. De asemenea, tânăra de 19 ani este și voluntar la ISU Sălaj și de puțin timp a terminat cursul de paramedic de la Cluj-Napoca.

”Din mai multe motive am ales să devin voluntar la Isu Sălaj. În primul rând, am vrut să învăţ cum se acordă primul-ajutor calificat în caz de urgenţă, cum trebuie procedat în situații neprevăzute până la sosirea ambulanţei. În al doilea rând, am dorit enorm să-i ajut pe oamenii aflaţi în suferinţă. Iar al treilea motiv a fost cel mai întemeiat. Vreau să devin medic, şi m-am înscris la această activitate pentru a căpăta experienţă pentru viitoarea profesie”, spune Marta Boros.

Chiar dacă este încă foarte tânără, Marta Boros a observat foarte repede lipsurile din sistemul medical românesc, însă chiar și în aceste condiții consideră ca medicina românească este foarte dezvoltată

”Datorită faptului că mii de medici şi asistenţi medicali decid să părăsească această ţară, consider că lipsurile sistemului medical sunt date de lipsa personalului. Din multe spitale lipsesc cardiologi, urologi, neurochirurgi, iar mulţi dintre bolnavi sunt nevoiţi să meargă într-un alt judeţ pentru o consultaţie. M-am întâlnit cu mulţi medici foarte bine pregătiţi, care sunt foarte pasionaţi de domeniul ales și își fac treaba cu profesionalism. 

Pasiunea Martei încă din copilărie este salvarea de vieți omenești și participarea la acțiuni de acest fel. Pentru acest lucru este nevoie de spitale dotate cu aparate de ultimă generație, așa cum tânăra zălăuancă dă exmplu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău.

”Cele mai multe spitalele din România sunt într-o stare foarte proastă, lucru care nu mă face deloc fericită. Spre bucuria mea, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău nu este unul dintre ele, dimpotrivă, acesta are un personal foarte bine pregătit, dar şi condiţii optime pentru tratarea bolnavilor. Ai nevoie de personal bine pregătit și de aparate moderne pentru a salva un bolnav”, a continuat studenta de la Facultatea de Medicină din Oradea.

Chiar dacă este la început, Marta Boros aproape că și-a îndeplinit visul de a participa la salvarea vieților omenești. Aceasta spune că un citat scris de renumitul nerurochirurg, Ben Carson a influiențat-o foarte mult și le recomandă tinerilor să-și urmeze propriul vis.

”Ceea ce pot să recomand tinerilor este să-şi urmeze visurile cu orice preţ, să nu se lase influentaţi sau impiedicați de cei din jur. Mereu există oameni  invidioşi care vor să le facă rău, dar le sugerez să se comporte frumos chiar şi cu aceştia. Le las unul dintre citatele mele preferate, scris de Ben Carson, un renumit neurochirurg care m-a influenţat foarte mult la începutul carierei mele - Poţi deveni orice vrei. Doar cere ajutorul lui Dumnezeu. El te va ajuta, dacă te vei strădui tu însuţi, dând tot ceea ce ai mai bun”, a mai spus Marta Boros.

Stundenta de la Medicină spune că abia așteaptă să participe la intervenții pentru că nimic nu se poata compară cu sentimentul de a salva o viață, iar recompesa nu este neaparat materială, ci mai degrabă una sufletească.

”Pasiune pentru salvarea vieţilor am dezvoltat de mică, acesta este singurul lucru pe care mi-am dorit să îl fac şi nici acum nu mă văd făcând altceva decât asta. Sentimentul de a salva o viaţă nu cred că se compară cu nimic pe această lume, recompensa nu este neapărat materială, cât sufletească”, a încheiat Marta Boros

Adauga comentariu