INEDIT. FOTO - VIDEO. Sunt tineri, sunt opt la număr și au vocea de aur. Povestea Junilor din Sălaj, cine sunt și unde vor ajungă cu muzica lor

 

Acum aproape un an de zile s-a format grupul de muzică populară, Junii Sălajului, o formația care vrea să ducă cât mai departe tradițiile românești. Junii Sălajului este un grup vocal format din 8 tineri interpreți de muzică populară și folclor aflați la început de drum. Aceștia promit că vor încerca să aducă frumosul în viața dumneavoastră și să reînvie spiritul românesc de odinioară.

Junii Sălajului a pornit din inițiativa tânărului textier, Marius Rad din satul Preoteasa, județul Sălaj acum aproape un an, din dorința de a duce tradițiile românești mai departe. Pentru ca acest vis să se împlinească, Rad a avut nevoie de implicarea sufletească și mentală a fiecărui membru ce alcătuiește grupul, Raul Maxian (satul Stâna), Geanina Sabou ( din satele Bozna și Chilioara), Maria-Ioana Cobzaș ( satele Huseni și Bădăcin ), Mihai Popiț (satul Preoteasa), Oana Silvana Pocola (comuna Vârșolț), Mihaela Rad (satul Preoteasa), Gina Handro (Seini, județul Maramureș), Marius Rad (satul Preoteasa). Denisa Blaga a făcut parte și ea în trecut din Junii Sălajului, însă din motive personale s-a retras din grup.

Chiar dacă sunt la început de drum, tineri interpreți au o dorința arzătoare de a păstra folclorul, valorile și tradițiile autentice românești. Toți sunt oamnei simpli, muncitori și dornici să progreseze cât mai mult în tainele folclorului românesc. 

”Junii Sălajului promit că vor încerca atât în viitorul apropiat cât și pe mai târziu să aducă pe chipurile și în sufletele oamenilor zâmbete, și de ce nu, câte o lacrimă de nostalgie prin cântecele lor inspirate chiar din viața reală, întâmplări frumoase cât și neplăcute, armonizate astfel încât să atingă coarda sensibilă a ascultătorului”, spune Gianina Sabou. 

Marius Rad s-a nascut în 16 octombrie 1989. A terminat facultatea de Geografie turism, iar în prezent locuiește în  localitatea Preoteasa , județul Sălaj, reprezentând zona Barcăului. Este textierul și fondatorul grupului.

Maria-Ioana Cobzaș s-a născut în 17 aprilie 1998 și este absloventă a "Școlii Populare de Arte și Meserii" Zalău, în prezent studentă la Universitatea din Oradea și membră a ansamblurilor "Nuntașii Bihorului" și "Datini din Bihor". 

Handro Gina, s-a născut la 30 august 1995 și este absolventă a Liceului de Arte din Baia Mare, în prezent studentă la Conservatorul de muzică din Oradea.

Mihaela Rad și ea cu rădăcini în satul Preoteasa din  județul Sălaj. S-a născut în 10 august 1996 și a absolvit Liceul Tehnic " Iuliu Maniu " Simleu Silvaniei. De asemenea a fost elevă la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei. 

Oana Silvana Pocola are 22 de ani, a absolvit Școala Populară de Arte din Zalău, iar în prezent este masterandă la Facultatea de Stiinte Economice din Oradea. Pe drumul cântecului popular a pornit de la vârsta de 9 ani, mostenind dragostea pentru cantec de la mama sa. A reusit să își realizeze un repertoriu propriu, specific zonei Sălajului.

Geanina Sabou este o tânără din Zalău, interpretă de muzică populară, care are o scensiune fulminantă în muzica tradițională românească. Solista de 19 ani  a reușit să se facă cunoscută chiar și pe plaiurile Dobrogei, la Mangalia .Geanina Sabou este și o dansatoare pricepută, ea face parte din Ansamblul folcloric “Meseşul Junior” al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj unde instructori sunt Paula Taloș Pop și Radu Mureșan.

Mihăiță Popiț s-a născut în 14 ianuarie, la Oradea. Chiar dacă este bihorean după locul nașterii, fiul preotului satului a copilărit în satul Preoteasa alături de fratele său Daniel și de surioara Eliza. Primii pași în muzică i-a făcut acum patru ani. În 2015 și-a descoperit vocea de aur cu care acum îi face feirciți pe mulți oameni prin melodiile sale. 

Raul Maxian s-a născut într-o zi suberbă de primăvară, 19 martie 2002, la Zalău. A urmat cursurile Școlii Generale ”Corneliu Coposu”, iar în prezent este elev la Liceul de Artă ”Ioan Sima” din Zalău. A început să cânte de la o vârstă la care copii nu au uitat de jucării, de la 7 ani, practic Raul Maxian și-a petrecut copilăria cântând. Primii pași în muzică i-a făcut la Palatul Copiilor din Zalău sub îndrumarea profesorului Dan Sava, care are numai cuvinte de laudă la adresa tânărului solist. Dan Sava spune despre elevul saă că este unul dintre cei mai buni elevi de la Palatul Copiilor și are mare încredere că va ajunge un artist celebru.

 

În prezent, Junii Sălajului au două melodii și o colindă, urmând o surpriză muzicală lansată chiar în preajma sărbătorii Învierii Domnului. În cele din urmă își vor da silința să bucure publicul ori de cate ori vor cânta.

Adauga comentariu