INEDIT. Dacian Cioloș, zălăuanul care a pornit din Pericei și a devenit comisar european. Povestea fostului prim-ministru al României

Județul Sălaj a dat de-a lungul timpului numeroși oameni politici care și-au lăsat amprenta într-o masură mai mare sau mai mică aspura României. Printre aceștia se număra Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, două nume grele ale politicii românești dar și Dacian Cioloș, fost prim-ministru al României. Cariera lui Dacian Cioloș a început de jos și a progresat în trepte, fiind în prezent un om politic deosebit de apreciat în România, mai ales în zona Ardealului. Dar să vedem de unde a început...

Dacian Cioloș alături de bunicul său

Dacian Cioloș s-a născut în Zalău, în 27 iulie 1969, însă a copilărit în Pericei, locul care a rămas ”acasă”, pentru fostul comisar european. De la familie a învățat că munca înseamnă viață, iar de la mentorul său, bunicul a învățat aproape totul despre agricultură. 

”De la familia mea am învățat că munca înseamnă viață, iar de la bunicul meu am învățat că miezul lumii e în oameni și în pământ și că agricultura oferă un raport corect cu lumea. Am copilărit într-o comunitate - oamenii ieșeau împreună la muncă la câmp, erau legați de pământ, de tradiții. Sunt învățăminte pe care le port cu mine mereu”, spune Dacian Cioloș într-o postare pe Facebook.

Dacian Cioloș a obsolvit Liceul Agricol din Şimleu Silvaniei, după care a fost admis la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, pe care a obsolvit-o în 1994, obținând diploma de inginer horticultor. După ce a terminat studiile la Cluj a pus bazele unei ferme de legume la Pericei de care s-a ocupat aproximativ doi ani de zile. Și-a continuat studiile de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producție și dezvoltare rurală" la École nationale supérieure agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză, și un master științific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale" la École nationale supérieure agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997).

Și-a construit cariera treaptă cu treaptă

Fostul prim-ministru al României, Dacian Cioloș este un om politic foarte apreciat în România, mai ales în zona Ardealului. Cariera sa este una impresionantă pentru un român, progresând treaptă cu treaptă. Și-a început activitatea profesională ca stagiar la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene, într-o unitate care se ocupa de pregătirea SAPARD, programul de pre-aderare care a avut o contribuție esențială în pregătirea agriculturii românești pentru participarea la Politica Agricolă Comună și piața unică europeană. În anii 1998 și 1999  fost implicat în mai multe proiecte de dezvoltare rurală pentru județul Argeș, pentru că mai apoi să coordoneze programele de cooperare româno-franceze în domeniul dezvoltării agricole și rurale la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă, în parteneriat cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă. În anul 2002 s-a ocupat de aplicarea SAPARD la Delegația Comisiei Europene în România.

În 2005 s-a alăturat echipei de la Ministerul Agriculturii

Dacian Cioloș s-a alătura în anul 2005 echipei de la Ministerul Agriculturii, unde a fost mai întâi consilier personal al ministrului, cu atribuții de purtător de cuvânt pentru România, în cadrul Comitetului Special pentru Agricultură al Consiliului UE, iar din 2007 a fost numit subsecretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 a fost ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale unde a pregătit introducerea Politicii Agricole Comune în România și plata primelor subvenții din fonduri europene.

Cel mai tânăr comisar european din echipa președintelui José Barroso

Zălăuanul Dacian Cioloș a fost în perioada 2010-2014 cel mai tânar comisar european din echipa președintelui José Manuel Durão Barroso. În acea perioadă, Cioloș era comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală, poziție din care a coordonat elaborarea unor strategii la nivel european și internațional pentru a genera consens politic în jurul noilor politici pentru agricultură, securitate alimentară, investiții și dezvoltarea zonelor rurale.

”Pe lângă gestionarea curentă a unui buget de 60 de miliarde de euro, am propus și am condus o reformă majoră a Politicii Agricole Comune, care aduce mai multe fonduri pentru agricultorii români și permite o utilizare mai adaptată a acestor fonduri la condițiile și nevoile specifice ale României”, a mai spus Cioloș în postarea de pe pagina de socializare. 

La finalul mandatului de comisar european a fost numit de actualul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, consilier special pentru securitate alimentară. 

A condus un Guvern de tehnocrați

În 10 noiembrie 2015, președintele României, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș prim-ministru al tării formând atunci un guvern de tehnocrați, având la bază un obiectiv simplu, organizarea corectă a alegerilor locale și parlamentare din acea perioadă dar și lansarea unor reforme în Sanătate, Educației, Infrastructură, Transparență bugetară și Debirocratizarea administrației publice.

2017 este anul când Cioloș s-a implicat civic în România

Dacian Cioloș alături de alți patru colegi din guvernarea 2016 au format în 2017 Platforma România 100, iar după un an, în 2018 a făcut parte dintr-un grup care a inițiat un proiect politic devenit la finalul anului trecut PLUS - Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate, unde în acest an a fost ales președintele partidului. 

”Avem obiective ambițioase, dar realiste: articularea unui proiect de dezvoltare durabilă folosind în mod eficient resursele naturale și umane pe care le are România, care să conducă la modernizarea țării, la crearea de oportunități pentru toți cei care vor o viață mai bună și la întărirea statului de drept. Mă bazez pe încrederea cetățenilor români, pe buna-credință și profesionalismul echipei din care fac parte și pe convingerea mea dintotdeauna că putem progresa numai prin muncă cinstită, viziune și determinare”, și-a încheiat Dacian Cioloș mesajul. 

Al doilea prim-ministru pe care îl dă județul Sălaj

De-a lungul timpului, județul Sălaj a dat doi premieri în România. Este vorba despre Iuliu Maniu, om politic marcant, care a fost prim-ministru de trei ori, în perioada interbelică. Cel de-al doilea este Dacian Cioloș, care a ocupat funcția de premier în perioada noiembrie 2015 - ianuarie 2017. De remarcat este faptul că, atât Iuliu Maniu, cât și Dacian Cioloș și-au petrecut o buna parte din viață în comuna Pericei, Cioloș în Pericei, iar Maniu în satul Bădăcin. 

 

foto - PLUS Facebook, Dacian Cioloș Facebook, gândul.info

 

Adauga comentariu