Începe judecata directorul executiv adjunct al DSP Sălaj, Sanda Stanca pentru fals intelectual

Magistrații de la Judecătoria Zalău au constatat luna trecută, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.157/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj din data de 16.04.2020, privind pe inculpata Sanda Stanca, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și au dispus începerea judecăţii faţă de inculpata pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. 

Directorul executiv al DSP Sălaj este acuzat de procurorii sălăjeni ca ar fi ajutat un sălăjean să iasă din carantină după ce ar fi completat mai multe acte în acest sens. 

”În baza art. 346 alin. (1) C.proc.pen. constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr.157/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj din data de 16.04.2020, privind pe inculpata S. S., legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii faţă de inculpata S. S., pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual, faptă prev. de art. 321 alin.(1) din C. pen.. Cu drept de contesta?ie în termen de 3 zile de la comunicare, contesta?ia urmând a se depune la Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Judecătoriei Zalău. Pronunţată în camera de consiliu, azi, 17 iunie 2020”, este decizia Judecătoriei Zalău. 

Vă reamintim că procurorii sălăjeni au trimis în 16 aprilie 2020, în judecată un medic primar epidemiolog din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sălaj pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual, prevăzut de art.321 alin.1 Cod penal ( dosar nr. 157/P/2020). 

Din cercetările efectuate în cauză, s-a stabilit că martorul A.A. s-a întors din Regatul Unit al Marii Britanii în data de 18 martie 2020 și a fost izolat la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, însă nu a respectat măsura fiind depistat în centrul Zalăului de organele de Poliție la data de 27 martie 2020, motiv pentru care a fost plasat în carantină pe o perioadă de 14 zile, în intervalul 27 martie - 10 aprilie 2020. 

La data de 28 martie 2020, potrivit procurorilor sălăjeni, A.A. a părăsit centrul de carantină dar a fost identificat de organele de Poliție pe raza municipiului Zalău și plasat din nou în carantină pe o perioadă de 14 zile, în intervalul 28 martie - 11 aprilie 2020. 

La data de 10 aprilie 2020, A.A. a părăsit încă o dată centrul de carantină fiind prins de un echipaj de jandarmi într-o benzinărie din Zalău. 

În acest context, după ce A.A. a fost identificat de echipajul de jandarmi, la data de 10 aprilie 2020, înculpata S.S. în calitate de medic primar epidemiologic în cadrul DSP Sălaj, a completat înscrisul oficial denumit ”aviz epidemiologic”, cu datele de identificare ale martorului A.A., persoană aflată în carantină, instituționalizată până la data de 11 aprilie 2020, atestând împrejurarea necorespunzătoare adevărului că înscrisul ar fi emis la data de 11 aprilie 2020. 

Înscrisul astfel întocmit i-a fost remis martorului A.A. la data de 10 aprilie, acesta producând consecințe juridice în sensul că marca sfârșitul perioadei de carantină, anterior celor 14 zile, care s-ar fi impus în conformitate cu dispozițiile art. 7 alin.2 din Ordonanța Militară nr.2 din 21 martie 2020.

A.A. a fost cercetat în stare de reținere pentru săvârșirea a două infracțiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, în cauza înregistrată la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, față de acesta dispunându-se reținerea pe o durată de 24 de ore și mai apoi măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. 

În această cauză, la data de 14 aprilie 2020 între inculpatul A.A. și procuror s-a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției prin care inculpatului i s-a aplicat o pedeapsă de 8 luni de închisoare cu suspendare executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de 2 ani. 

Acordul de recunoaștere a vinovăției care a făcut obiectul dosarului penal nr. 156/P/2020 a fost înaintat Judecătoriei Zalău cu propunere de menținere a controlului judiciar. 

Totodată prin rechizitoriul întocmit de dosarul 157/P/2020 a fost sesizată Judecătoria Zalău, componentă material și teritorial să judece cauza în primă instanță. 

Adauga comentariu