HORROR. Cele mai oribile trei crime din județul Sălaj. Crima lui Ardelan Vasile care și-a tranșat și fiert prietenul. Cazul din Jibou în care o tânără a fost ucisă cu peste 21 de lovituri de cuțit și uciderea colonelui Gherman

Ardelean Vasile autor a unei crime oribile, Bărburaș Adrian, Micz Adrian și Lăcătuș Casiu sunt criminalii care l-au omorât pe generalul Gherman și tânărul Matei Florin care și-a ucis iubita cu 21 de lovituri de cuțit sunt cei mai sadici criminali din Sălaj. Pedepsele lor însumate adună peste o sută de ani de pușcărie. 

Ardelean Vasile, criminalul care și-a tranșat și fiert ”paharnicul”

În luna martie a anului 2003, liniștea Zălăului a fost tulburată de o crimă îngrozitoare. Au fost găsite mai multe părți dintr-un cadavru aruncate în Valea Zălăului. Alerta a fost dată de o persoană care a anunțat Poliția despre faptul că în dreptul Pensiunii Ramona plutea pe apă o mână de om. Pe parcursul a trei zile, organele de urmărire penală formată din criminaliști, polițiști și medici legiști au găsit și alte părți din cadavrul neidentificat, gambele, palmele, organele interne și capul. 

Crin Bologa, procurorul care s-a ocupat de cazul Ardelean Vasile

”A fost un demers dificil de identificare a victimei. S-au mobilizat resurse umane numeroase, zeci de persoane au verificat persoanele dispărute din acea perioadă. Identificarea victimei era foarte importantă în găsirea autorului”, își aminteșe procurorul Crin Bologa, cel care s-a ocupat de caz. 

La acea vreme s-au efectuat percheziții domiciliare la locuințele persoanelor date dispărute. În momentul în care anchetatorii au ajuns la Nicoale Peșcheleu - care s-a dovedit ulterior că este victima - s-au găsit pete de sânge pe o pereche de papuci de casă. La un moment dat, unul dintre martori adus să identifice victima a recunosc palmele ca fiind ale lui Nicoale Peșcheleu, însă nu a putut identifica și capul, din cauză că era fiert.

La câteva zile după identificare, oamenii legi au format o listă de suspecți care au fost audiați de procurori. În momentul când au ajuns la Ardelean Vasile, acesta a avut un comportament bănuitor, ceea ce i-a pus pe gânduri pe procurori. În timpul anchetei, criminalul Ardelean Vasile a recunoscut adevărul după ce a aflat că anchetatorii au identificat victima și că au detalii despre moartea acesteia. 

Filmul Crimei

Cei doi prieteni, Ardelean Vasile și Nicolae Peșcheleu purtau o discuție, iar la un moment dat pe fondul unui conflict spontan, Ardelean a luat un ciocan și i-a aplicat câteva lovituri în zona capului lui Peșcheleu care a căzut la pământ. Cu ajutorul a două fire a electocutat victima pentru a coagula sângele acesteia, astfel încât în momentul tranșării să nu curgă cantități mari de sânge. A secționat cadavrul cu un cuțit și securi după care a pus părțile secționate în pungi pe care le-a întrodus în fricider și a început să fiarbă capul, astfel încât victima să nu fie recunoscută. Pe parcursul a două trei zile a început să arunce părți ale cadavrului în Valea Zălăului. 

A primit 17 ani de pușcarie și a fost liberat condiționat după 13 ani de detenție

Ardelean Vasile a fost trimis în judecată în 6 mai 2003 pentru săvârșirea de omor, fiind condamnat la 17 ani de pușcărie. Ulterior a fost liberat condiționat, în 6 august 2016. 

A vrut să ucidă din nou la nici doi ani de la liberare

La nici doi ani de la liberarea condiționată, Ardelean Vasile a vrut să omoare din nou, în același mod. În 25 ianuarie 2018, Ardelan i-a aplicat lui Pușcaș Viorel mai multe lovituri de ciocan în cap, cu intenția de a-i lua viața. În cele din urmă, Pușcaș Viorel s-a salvat singur de la moarte, reușind să-i smulgă ciocanul din mâna. La 12 marie 2018, Ardelean Vasile a fost trimis în judecată și condamnat ulterior la 11 ani și patru luni de inchisoare. 

Jefuitorii de ”comori” transformați în criminali cu sânge rece. Crima din Ortelec

O altă crimă oribilă i-a șocat pe zălăuani, de data aceasta ceva mai recentă. Este vorba despre uciderea colonelului în rezervă, Ioan Gherman, torturat în cele mai oribile moduri în propria locuință, de trei hoți care încercau să afle de la colonel unde ține ascunsă comoara despre care se scrisese într-un ziar local.

Filmul crimei

Colonelul în rezervă, Ioan Gherman a fost găsit în data de 30 septembrie 2014, în propria locuință din Ortelec, decedat într-un mod extrem de oribil. Colonelul era legat cu o sfoară de o țeavă metalică și prezenta urme de tortură. Lucrurile din casă erau răvășite fapt ce domonstra că agresarea victimei a fost în scop de jaf. Gherman a fost lovit de zeci de ori cu corpuri dure provocându-i leziuni pe tot corpul care au dus la moartea bâtrănului. Mai mult, la un moment dat Gherman a leșinat, iar criminalii l-au stropit cu apă pentru a putea continua cu tortura. În final, văzând că nu scot nimic de la bâtrăn i-au smuls inelul de pe deget, au mai luat câteva lucruri de prin casă și au plecat, nu înainte de a-l lega să nu poată aunța poliția. 

Inelul care i-a dat de gol pe criminali

Ancheta începută în acea zi nu a neglijat nicio ipoteză, chair dacă bătrânul de 81 de ani decedat după câteva zile. Au urmat percheziții domicialiare, interceptări telefonice și zeci de declarații ale unor martori. În cele din urmă, procurorii i-au identificat pe autorii crimei în persoana inculpaților Lăcătuș Casiu, Bărburaș Adrian și Micz Adrian. După ce au fost identificați autorii, s-a constat că cei trei erau cercetați și pentru alte fapte de furt calificat. 

”Specific acestui dosar este faptul că, autorii pentru a induce în eroare organele de urmărire penală au aruncat inelul de la victimă, în zona unui bloc din Păcii, inelul fiind găsit de o persoană din zonă”, a spus Crin Bologa. 

Inelul buclucaș a fost găsit ulterior la o percheziție în zonă. La momentul acela, anchetatorii au crezut că persoana care a găsit acel inel, cât și familia ei sunt autorii faptei din Ortelec. Ulterior prin administrarea probatoriului s-a stabilit că autorii crimei sunt inculpații Lăcătuș Casiu, Bărburaș Adrian și Micz Adrian.

Lăcătuș și Bărburaș și-au recunoscut faptele, iar Micz a negat că ar avea vreo legătură cu crima din Otelec. În luna decembrie a anului 2014, cei trei criminali au fost trimiși în judecată. 

Pedepse între 24 și 30 de ani de inchisoare pentru criminalii generalului Gherman

Lăcătuș Casiu, Bărburaș Adrian și Micz Adrian au primit din partea magistraților sălăjeni pedepse cuprinse între 24 și 30 de ani de închisoare. 

Cea mai mare pedeapsă i-a fost aplicată lui Adrian Micz, 30 de ani de detenție, iar Lăcătuș Casiu a primit 26 de ani de inchisoare, în timp ce Bărburaș Adrian a fost condamnat la 24 de ani de inschisoare. 

Jibouanul care și-a omorât iubita minoră, în fața talui ei care avea mâinile amputate

În urmă cu aproape doi ani, orașul Jibou era mortorul unei crime extrem de oribile. Un tânăr de doar 18 ani și-a ucis iubita minoră cu numai puțin de 21 de lovituri de cuțit. Totul s-a întamplat în fața tatălui fetei, care nu a putut interveni din cauza faptului că avea mâinile amputate. 

Filmul crimei

În seara zilei de 18 mai, în jurul orei 21.00, între Matei Florin și iubita acestuia Domșa Loredana a pornit un scandal pe fondul geloziei. La un moment dat, Matei Florin, de 18 ani (la momentul crimei) a luat un cuțit și a înjunghiat-o pe tânără cu numai puțin de 21 de lovituri de cuțit, în zona toracelui, în piept și în gât. Totul s-a întamplat în fața tatălui fetei, care nu a putut interveni din cauza faptului că avea mâinile amputate, în urma unui accident din anul 1975. De asemenea, la crimă a asistat și fratele victimei care suferă de autism, potrivit unor surse judiciare.

După comiterea crimei, Matei Florin a fugit, însă la scurt timp a fost prins de polițiști și arestat preventiv. La 13 iunie 2017, tânărul criminal a fost trimis în judecată, iar magistrați de la Tribunalul Sălaj l-au condamnat în 25 noiembrie, la 10 ani de închisoare. Ucigașul a atacat sentinața la Curtea de Apel Cluj, însă magistrații clujeni au respins apelul ca nefondat. 

sursa foto - graiulsalajului.ro

sursa foto - publi24.ro

 

Comentarii

Nicoleta

17.02.2019 22:17

Slab! Un articol foarte slab! Atentie la greselile de ortografie, care sunt foarte multe, pana si titlul fiind scris gresit. De asemenea, atentie la exprimare! Stiu ca pentru fiecare dintre noi timpul este limitat dar "graba strica treaba".

Adauga comentariu