HC Zalău, 40 de ani de istorie, emoție, suferință, fericire. Rememorăm momente unice din viața celui mai iubit club de handbal din anii `90 din România

Handbal Club Zalău a ajuns la 40 de ani de existență; 40 de ani de spectacol pe semicerc.  Pentru a celebra așa cum se cuvine cei 40 de ani de existență, Ziarul de Sălaj a luat legătura cu profesorul Gheorghe Tadici pentru a retrăi evenimentele importante din istoria clubului.

 

1978 - 2018 - HC Zalău a ajuns în sufletul tuturor zălăuanilor

HCZ nu este doar un club. Este un simbol al orașului dus mai departe din generație în generație. HCZ este echipa care ne-a făcut de atâtea ori să fim mândri că suntem zălăuani, dar și români. HCZ a fost cel mai iubit club de handbal din anii `90, atunci când Tadici și compania ridicau deasupra capului City Cup, în fața a peste o mie de suporteri care așteptau campioanele Europei pe aeroportul din Cluj.

Au fost 40 de ani excepție, în care HC Zalău a câștigat medalii și trofee pe care orice club le-ar vrea în vitrină - City Cup (1996), trei titluri (2001, 2004, 2005) și o Cupă a României (2003). O finală europeană pierdută (2012), un sfert european (2017) și un proiect pur românesc au făcut ca HC Zalău să fie un brand, iar Gheorghe Tadici să devină unul dintre cei mai iubiți oameni de sport din România.

"Istoria nu se poate uita. Performanțele rămân, iar vitrina este plină de trofee. Se spune că sunt dur... nu sunt dur, dar iubesc disciplina. Aceasta este cheia succesului, disciplina și munca", spune Tadici.

Pe scurt istoria clubului se rezumă la 20 de sezoane în Cupele Europene - 3 participări în Liga Campionilor, 8 participări în Cupa EHF, 7 participări în Cupa Cupelor, 2 participări în City Cup, o participare la European Super Cup, dar și la 3 titluri naționale, 8 locuri secunde în Liga Națională și 5 clasări pe a treia treaptă a podiumului. Cele mai importante performanțe recente sunt finala EHF pierdută în fața galacticelor de la Lada (Rusia) în 2012 și sfertul de finală europeană jucat anul trecut cu Kastamonu din Turcia. HC Zalău a mai bifat anul trecut două succese de răsunet în fața a două câștigătoare a Ligii Campionilor - Hypo Viena și Larvik.

Finala EHF din 2012 și trofeul primit de HC Zalău

File de istorie

HC Zalău a luat ființă în anul 1978 când profesorul Ghoerghe Tadici alături de Grigore Beldeanu și Ioan Bal au convenit să formeze o echipă de handbal feminin. Primul nume a fost Didactica Zalău, care un an mai târziu a promovat în Divizia B, evoluând asfel pentru prima dată într-o competiție oficială la nivel de senioare.

Didactica Zalău se transformă în anul 1980 în Textila Zalău, iar patru ani mai tâzriu, în 1984 promovează pe prima scenă a handbalului românesc. În anul 1992, Textila Zalău avea să-și schimbe numele din nou, în Silcotex Zalău, asta se întâmpla în anul 1992. Doi ani mai târziu, în 1994 formația de sub Meseș devine Silcotub Zalău - an în care obține titlul de vicecampioană națională. HC Zalău a obținut primul titlu de campioană națională în anul 2001, succes cu care s-a mai întâlnit și în 2004 și 2005. 

 

”Au fost 40 de ani de handbal cu rezultate bune și foarte bune. În 1978 am format echipa cu Grigore Beldeanu și Ioan Bal, doi oameni importanți în istoria echipei. Pe parcursul anilor au fost rezultate foarte bune, cu 20 de ediții de cupe europene, cu 2 finale europene, una câștigată, iar de alte 11 ori pe podium. Aceste rezultate sunt în istoria handbalului și nu le poate șterge nimeni. De asemenea de lungul anilor un număr de 28 de jucătoare au fost promovate la echipele naționale”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Tadici, cel care s-a calificat cu naționala României la două ediții de jocuri olimpice. 

Cel mai important succes din istoria echipei de handbal din Zalău este câștigarea Cupei Orașelor în 1996, o competiție europeană importantă în acele vremuri. A fost un succes răsunător atunci, o echipă dintr-un oraș atât de mic să reușească să câștige o cupă europeană. Totodată acel succes a atras și multă invidie, deoarece orașe mari precum Constanța, Baia Mare, Brașov nu reușeau să se impună în astfel de competiții. După finală câștigată în 1996, HC Zalău a fost așteptată pe aeroportul din Cluj-Napoca de peste 1.000 de suporteri. Nici o altă echipă din Romănia nu a mai fost susținută în acest mod în acele vremuri. 

”A fost un succes foarte important atunci. Dacă nu mă înșel a fost primul succes obținut după revoluție de o echipă de club la handbal, volei sau baschet. A fost ceva foarte frumos. Am fost așteptați la întoarcere de peste 1.000 de persoane pe aeroportul din Cluj. Am venit la Zalău în coloană. Au fost momente unice”, își amintește profesorul Gheorghe Tadici. 

 

Gheorghe Tadici, 44 de ani de activitate 

Managerul clubului HC Zalău, profesorul Gheorghe Tadici a ajuns în acest an la 44 de ani de activitate handbalistică. Aproape cât o viață de om. Mai exact pe 25 august, Tadici a implinit 44 de ani de handbal. Au fost ani în care Tadici a cunoscut mari sucucese atât pe plan național cât și pe plan internațional. Cu HC Zalău a obținut trei titluri naționale, numeroase clasări pe podium în Liga Națională, a câștigat cupa României, iar unul dintre cele mai mari succese din cariera de antrenor este Cupa Orașelor din 1996. Un alt succes, poate mai important decât cupa Orașelor este medalia de argint cu naționala României, la Campionatul Mondial din Rusia din anul 2005. Atunci Tadici a reușit să aducă României o medalie după o pauză de 32 de ani. De asemenea a participat cu România la două ediții ale Jocurilor Olimpice și s-a încoronat campion și vicecampion mondial universitar în 2000 și 2002. 

”Au fost multe rezultate bune și foarte bune. Rezultatul suprem rămâne totuși medalia de argint pe care am obținut-o la Campionatul Mondial din Rusia. De asemenea pot aminti și calificarea la Jocurile Olimpice de la Sydnei după o pauză de 25 de ani”, a spus profesorul Gheorghe Tadici. 

Profesorul ne-a explicat și care este rețeta succesului pe plan sportiv. Prin multă muncă, dăruire și disciplină poți ajunge pe culmile cele mai înalte ale succesului. 

”Prin multă muncă, o dăruire exemplară sportului și printr-o disciplină poți atinge cele mai înalte culmi ale succesului. Sigur în ziua de azi este foarte greu să te dedici sportului sută la sută. Să nu uităm că trăim în era internetului și a telefoanelor mobile și este foarte greu să rămâi concentrat numai pe sport. Așa cum am mai zis trebuie muncit foarte mult”, a încheiat profesorul Gheorghe Tadici. 

 

 

 

Adauga comentariu