Guvernul Ungariei finanțează comunitățile maghiare din Transilvania. Câți bani ajung în Sălaj

Guvernul Ungariei finanțează comunitățile maghiarilor din Transilvania, cu sume frumușele, iar banii ajung la biserici, instituții de învățământ și diverse organizații. În 2017, organizațiile transilvănene au primit peste 100 milioane euro, în condițiile în care maghiarii din România primesc de la bugetul României aproximativ 5 milioane euro pe an. În Sălaj sumele provenite din Ungaria ajung la școli, asociații culturale și sportive, spune președintele UDMR Sălaj, Seres Denes, care subliniază că nu cunoaște suma totală trimisă în Sălaj, dar fundațiile și asociațiile din Ungaria lansează programe pe diferite teme, învățământ, cultură și sport, iar fiecare asociație maghiară din Tansilvania poate să acceseze aceste programe. Cultele religioase acceseaza separat aceste fonduri și nu se cunoaște nivelul ajutoarelor care vin de la guvernul ungar. ''N-am făcut o însumare a tuturor banilor care au intrat în Sălaj dar au fost accesați de biserici, asociații culturale și asociații sportive pe diferite acțiuni și care au primit sume mai mici sau mai mari, dar sume nu foarte mari'', a accentuat Seres Denes.

Astfel, manifestările prilejuite de Zilele maghiarilor în Sălaj au fost finanțate cu 250 de mii de forinți. De asemenea, UDMR Sălaj a lansat programe destinate copiilor și persoanelor vârstnice prin care beneficiază de cadouri și pachete cu alimente, acțiuni pentru care au fost atrași de la guvernul ungar, două milioane de forinți, pentru întreg județul Sălaj. În prezent UDMR Sălaj încearcă să atragă fonduri pentru lansarea olăritului, având în vedere că acest meșteșug tradițional aproape a dispărut în totalitate. În acest sens, anul trecut în septembrie, UDMR Sălaj, prin asociațiile culturale a demarat un proiect pentru relansarea olăritului. Seres Denes spune că pentru aceste activități sunt necesare fonduri pentru construcția cuptoarelor pentru arderea ceramicii, mese pentru ucenici, iar în primăvară va demara o acțiune de ''descoperire a talentelor'' în scolile maghiare și cele mixte, școli cu care se vor încheia parteneriate pentru tinerii talentați care vor să îmbrățișeze această meserie.

În proiect a fost cooptat singurul meșter olar din județul Sălaj, Csibi Csaba, care are un atelier de olărit la Borla și care va instrui tinerii dornici să învețe tainele acestei meserii.

 

Adauga comentariu