Grădina Botanică din Jibou riscă să fie închisă?! Ce spune Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice Jibou

Grădina botanică din Jibou trece printr-o situație mai dificilă, după ce bugetul instituției a fost redus în acest an cu 25 la sută, situație ce va genera incapacitatea sustenabilității financiare a centrului de cercetări, investiții și plata personalului angajat. În sprijinul Grădinii Botanice de la Jibou a venit Agenția Why Not din Cluj care desfășoară o campanie de promovare a Grădinii Botanice "Vasile Fati" și organizează evenimentul de mâine, 8 iunie la Jibou.

Directorul Centrului de Cercetări Biologice Grădina Botanică „Vasile Fati” Jibou, Cosmin Sicora a declarat că evenimentul de mâine este organizat pruintr-un parteneriat între Centrul de Cercetări Biologice Grădina Botanică și Agenția Why Not din Cluj Napoca, iar banii strânși sunt pentru susținerea grădinii botanice care trece printr-o situație mai dificilă.

"Bugetul se reduce în fiecare an. Și anul acesta a fost o reducere de 25 la sută, ceea ce este foarte mult având în vedere creșterile de cheltuieli, de utilități. Efectiv nu ne descurcăm, suntem în pericol de a fi închiși, de a închide grădina botanică, iar agenția din Cluj ne-a ajutat Pro Bono să organizăm evenimentul. Este un ajutor și o susținere pentru grădina botanică, agenția s-a ocupat de organizare, aduce formații de muzică, vor fi food trak-uri din Cluj cu preparate mai deosebite pentru cei care ne vizitează, vor putea admira grădina vor face tururi ghidate ale grădinii, va fi și o expoziție de artă contemporană cu lucrări rezultate din simpozionul nostru, expoziție deschisă în această perioada. Evenimentul de mâine va fi unul cultural-recreativ " ne relatează Cosmin Sicora. 

Dacă situația nu se remediază, Grădina Botanică din Jibou ar putea intra în faliment până la sfârșitul anului. Unitatea se autofinațează cât de mult poate, dar nu reușește să suțină toate cheltuielile cu întreținerea și modernizarea spațiilor. Grădina Botanică „Vasile Fati” are 55 de angajați și o suprafață de 24 de hectare. Este subordonată Ministerului Educatiei şi finanţată din subvenţii de la stat şi venituri proprii.

"Suntem într-o situație financiară foarte dificilă, care, dacă nu se remediază cumva pe sfârșitul anului intrăm în blocaj, nu ne mai putem desfășura activitatea. Tăierea bugetului a fost motivată prin faptul că trebuie să obținem noi mai mulți bani, să ne autofinanțăm, asta în condițiile în care grădina din Jibou este amplasată într-un oraș mic și produce mult mai multa autofinanțare comparativ cu grădina botanică din București, dar totuși ne prezează să facem tot mai mult. Noi ne dorim, însă scopul unei grădini botanice nu acela de a produce doar bani ci și de a avea activități educative, de cercetare, de conservare a mediului care nu aduc venituri financiare. Avem 55 de angajați care sunt insuficienți, de abia ne descurcăm să întreținem grădina" a conchis Cosmin Sicora. 

Grădina Botanică "Vasile Fati" din Jibou găzduiește mâine, 8 iunie începând cu ora 12:00 evenimentul „Flori, fete și băieți, melodii și cântăreți”. Participanții la eveniment se vor putea bucura de concertele byron, Lucia și TZUC, vor putea participa la ateliere de olărit, opincărie, fierărie sau prezentare de arme, realizate de Geto-Dacii. La eveniment vor fi prezente și truck-uri cu street food și va avea loc o expozitie de artă contemporană care reprezintă colecția Centrului de Cercetări Biologice Jibou, rezultat al celor șapte ediții anuale ale simpozionului de arte vizuale, Arta în Grădină. Cei prezenți la eveniment vor avea ocazia să participe la un tur ghidat al grădinii, iar iubitorii de natură vor pleca acasă cu un suvenir  la alegere, între sucul de mere produs din fructele din livada grădinii botanice sau plante ornamentale/aromatice.

Evenimentul „Flori, fete și băieți, melodii și cântăreți” are ca obiectiv principal creșterea vizibilității Grădinii Botanice Jibou în Transilvania, dar și ajutorarea personalului grădinii pentru îngrijirea spațiilor acesteia. Pretul unui bilet este de 10 lei, iar pentru elevi, studenți și pensionari 5 lei. Intrarea este gratuită pentru copiii sub 7 ani. Banii obținuți prin intermediul acestui eveniment vor fi utilizați pentru administrarea Grădinii Botanice din Jibou.

Adauga comentariu