Fundația Corneliu Coposu a donat 5000 lei pentru campania "Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu. Imobilul ar putea fi inaugurat în toamna acestui an

Donațiile pentru reabilitarea Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin continuă și în 2019. Consiliul Director al Fundației Corneliu Coposu a donat pentru al 5-lea an consecutiv suma de 5000 lei pentru campania "Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu". Campania a fost demarată de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin. Cristian Borz este membru fondator al Fundaţiei “Corneliu Coposu” filiala Sălaj și s-a implicat activ în reabilitarea Casei Memoriale şi în recuperarea obiectelor care au aparţinut familiei Maniu. În anul 2011 a înfiinţat un muzeu memorial la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, iar pentru acest demers în anul 2012 Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj i-a acordat o “Diplomă de Onoare”. În primăvara anului 2016 a inițiat campania de strângere de fonduri “Salvaţi Istoria Natională. Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”. În cadrul Galei Culturii Sălăjene din 2016 a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Trofeul şi Diploma de excelenţă pentru demersul de salvare a Casei Memoriale. Fundația Corneliu Coposu a fost premiată anul trecut la "Gala excelenței" organizată de Ministrul Culturii pentru sprijinul acordat refacerii Casei Memoriale Iuliu Maniu de la Bădăcin. Consiliul Director al Fundației a decis ca acest premiu să fie acordat părintelui Cristian Borz, cel care a demarat și s-a implicat în campania de salvare a Casei Memoriale. 

Anul trecut la casa memorială au fost efectuate lucrări de recondiționare a bustul lui Iuliu Maniu, au fost refăcute băncile de pe aleea care urcă spre mormintele familiei Maniu și a fost reparat gardul care împrejmuiește zona. S-au continuat lucrările de finalizare a acoperișului, a planșeului peste parter, tencuieli interioare, zugrăveli, au fost recondiționate ușile și geamurile. În 2018 s-au înregistrat 168 de donații, din partea instituțiilor județene de cultură care au organizat evenimente caritabile, administrației județene, fundații, asociații, primării, Episcopia Greco-Catolica de Oradea, persoane publice și oameni de rând din țară și din străinătate. Lucrările rămase de executat presupun izolarea planșeului peste parter cu scândură și vată minerală, montarea parchetului, aplicarea marmurei pe holul casei, montarea instalației sanitare și racordarea la apă și canalizare, realizarea instalației de încălzire, a instalației electrice, a sistemelor antiefracție, antiincendiu și supraveghere video, amenajarea  exterioară și montarea unei porți de lemn la intrare. Casa de la Bădăcin mai are nevoie de aproximativ 50.000 de euro pentru reabilitarea completă. În cadrul evenimentului de comemorare a lui Iuliu Maniu organizat în 3 februarie la Bădăcin, parohul Cristian Borz a anunțat ca posibilă dată de inaugurare a Casei Memoriale 7 septembrie 2019, asta în cazul în care va fi respectat calendarul de lucrări pentru acest an. Data de 7 septembrie a fost aleasă pentru că pe 10 septembrie 1833 s-a născut Ioan Maniu, tatăl lui Iuliu Maniu, cel care a construit casa, iar pe 11 septembrie 1933 s-a sfințit piatra de temelie a școlii construită de Iuliu Maniu. 

Cei care doresc să contribuie în continuare la reabilitarea casei pot redirecţiona 2% din impozitul pe venit, data limită pentru depunerea formularului la Administraţia Financiară fiind 15 martie 2019 sau donând în conturile:

Lei: RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400

Euro: RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205

Dolari: RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730

Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com

deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, jud. Sălaj.

sursa foto wikipedia

sursa facebook Fundatia Corneliu Coposu

sursa Casa Memoriala Iuliu Maniu 

Adauga comentariu