FOTOREPORTAJ. Cum se nasc oamenii străzii din Zalău și unde "dispar" când afară sunt minus 12 grade

În Zalău s-au înregistrat în această iarnă și minus 12 grade noaptea, iar ziua au fost temperaturi cu minus toată săptămâna trecută. Pe această vreme cumplită, printre noi sunt persoane care nu au niciun ajutor sau sprijin. Majoritatea provin din centrele de plasament din județ, în special de la Jibou. Copiii abandonați de părinții fără inimă sunt ținuți până la împlinirea vârstei de 18 ani în astfel de centre, iar apoi li se dă drumul pe stradă, în societate.

Majoritatea ajung la Adăpostul de Noapte, unde dorm în cele mai bune condiții posibile pentru un om al străzii. Dar ce fac peste zi? Primăria Zalău a reușit în 2017 să amenajeze un punct termic în centru de zi pentru astfel de persoane, iar când afară temperaturile scad, oamenii fără adăpost sunt primiți în acest centru.

Aici se ocupă de ei psihologi, care încearcă să-i repună pe linia de plutire, dar și alți angajați care le caută serviciu, le dau o masă caldă și se ocupă de ei. Oamenii străzii beneficiază inclusiv de o sală cu calculatoare, unde pot accesa internetul, o bibliotecă cu televizor, o sală de mese unde primesc mâncare, dar și o sală mai mare unde zi de zi se strâng persoanele fără adăpost alături de consilieri din acest centru și învață colinde, învață să scrie sau să citească și bunele moravuri în viață.

Desigur, există pentru vecinii din blocuri și o oarecare problemă cu aceste persoane fără adăpost, însă cei de la Centrul de Zi și de la Adăpostul de Noapte fac eforturi să-i învețe pe oamenii nimănui bunele moravuri din viață. 

Reporterii Ziarul de Sălaj au surprins în imagini activitățile din Centrul de Zi, unde oamenii străzii învîățau colinde și pregăteau diferite suveniruri de Crăciun. 

Adauga comentariu