Foto - Video. ȘOCANT. A NĂSCUT în LIGHEAN, refuzată de AMBULANȚĂ. De la UPU au trimis-o acasă că are infecție urinară. INCAPABILII de la spital au zis că a fost FATĂ dar avortonul decedat între timp a fost BĂIAT

Un caz șocant s-a petrecut în urmă cu câteva zile în Baia Mare. O femeie de 31 de ani, S.C., a trecut prin adevărate scene de coșmar, fiind însărcinată în 24 se săptămâni. După prima intervenție a Ambulanței, gravida a ajuns la Unitatea Primire Urgențe de la Spitalul Județean Baia Mare de unde s-a întors acasă pentru că a fost diagnisticată doar cu infecție urinară. Aici, după alte solicitări la Ambulanță, femeia a năsut, singură într-un lighean.

La redacția Ziarului de Baia Mare ne-a vizitat concubinul femeii, Valentin V., de 32 de ani, fratele femeii, Nicu Stoica dar și Silvia Stoica, mama femeii care a avortat forțat acasă. Din motive personale, Valentin V. nu a dorit să-și arate întrega înfățișare în timpul interviului.

Tragedia a început ieri, în jurul ore 12:00, când femeii gravide i s-a făcut rău. Concubinul s-a dus la farmacie să-i cumpere un calmant după ce a văzut că lucrurile nu revin la normal. Chinul gravidei a ținut până la ora 20:00, când apropiații s-au hotărât să cheme Ambulanța. Primnul apel, din spusele acestora, s-a efectuat la ora 20:11.

Femeia a fost transportată la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean Baia Mare. Aici a fost luată în primire dr. Nicolae Costin, medic ginecolog. Gravida a fost diagnosticată cu Disurie, o dificultate de a urina din cauza unui obstacol. Concubinul povestește că a fost lăsată acasă cu toate că a ainsistat să rămână în spital.

“I-am spus că naște. Că pierde, că are contracții, că îi vine să împingă. Cu toate acestea și mai ales că a fost însărcinată în luna a VI-a, i-a scris o rețetă cu un antibiotic foarte puternic și a lăsat-o acasă. Eu știu că o femeie greavidă nu poate să ia antibiotice. Ne-a dat ampicilină”, a declarat pentru Ziarul de Baia Mare, Constantin C. (foto jos)

Dispecer Ambulanță: “Luați un Taxi!”

S.C., femeia gravidă, a ajuns acasă dar lucrurile nu s-au liniștit. Din contră, s-a simțit tot mai rău. Așa că au inițiat un nou apel la 112 și au chemat o Ambulanță.

“Au vorbit obraznic cu noi. Au spus că dacă a fost o data la spital nu mai trimit Ambulanță, că dacă medicul a văzut-o la Urgențe nu mai este cazul să mergem la spital”, a mai spus Constantin C.

Pentru că au insistat, dispecerul de la Ambulanță le-a oferit și soluția, șocantă și inumană:

“Ni s-a spus că dacă vrem să mergem din nou la spital să luăm un Taxi”, a mai adăugat bărbatul.

A NĂSCUT în lighean. Copilul șe mișca în balta de sânge

Văzând că nu are încotro, Valentin s-a dus încă o dată la farmacie, după un calmant. Între timp, S.C. a născut, singură, într-un lighean. Fătul era viu și încă legat de mama sa prin cordonul omblilical. Întors de la farmacie, Constrantin C. a văzut scena de coșmar și a sunat, a patra oară la Ambulanță, la aproximativ 20 de minute după miezul nopții.

“Nu mi-a venit să cred. Mi-am văzut copilul în lighean, în sânge. Am rămas șocat. Se mișca, trăia”, ne-a mărturisit tatăl copilului care încă era în viață.

Pentru că lucrurile erau deja extrem de complicate, Ambulanța a sosit la fața locului după aproximativ 5 de minute. Între timp sosise și taxiul chemat dar s-a renunțat în favoare echipajului medical și Ambulanței. Din spusele familiei, asistenta ștergea fătul iar tata o ruga să-l țină cu fața în jos pentru a nu se îneca. I-au tăiat cordonul ombilical și au transportat femeia și copilul la Urgențe.

Din păcate, fătul nu a supraviețuit iar femeia se află în stare gravă la spital. Familia nu a primit nicio explicație privind cauza morții fătului. Tupeul celor de la spital a continuat, cerându-i-se tatălui copilului decedat să mergă acasă să aducă ligheanu cu placenta pentru analize.

“Nu mi-a venit să cred ce mi-au cerut. Au tot insistat. La un moment dat am fost de acord dar să merg cu o Ambulanță. Mi s-a spus că nu este posibil. Atunci au făcut un lucru de neimaginat. Au trimis acasă, dar cu Ambulanța, o fiică dintr-o altă căsătorie a mamei copilului, minoră, de 14 ani, să aducă la spital placenta. Ea a mers pentru că s-au făcut mari presiuni și amenințări asupra lor”, ne-a mai declarat la redacție, Constantin C.

Pentru toate acestea, tatăl copilului mort a făcut o plângere la Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș.

Directorul spitalului, dr. Vasile Pop: “A semnat în fișa de la UPU că refuză internarea”. Documentul arată că este o MINCIUNĂ

“Am demarat o anchetă administrativă. Doctorul Nicolae Costin este un profesionist. Mi-a spus că femeia gravidă a semnat pe proprie răspundere că refuză internarea, în fișa de la UPU. A motivat că mai are acasă un copilaș, de 10 luni și nu poate rămâne în spital. Apoi a venit înapoi avortată”

Documentul medical pus la dispoziția Ziarului de Baia Mare (foto jos) arată faptul că dr. Costin Nicolae va mințit domnule director așa cum a făcut-o și în alte cazuri cu semen de întrebare, fiind din acest punct de vedere, un medic foarte constroversat. Sunt cunoscute cazuri în care a lăsat femei cu sacină resorbită, acasă, fără să propună chiuretaj și tratament, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, punând viața femeii în pericol, cu mare seninătate. Sunt multe cazuri cu de suspiciuni în dreptul acestui medic ce nu își duce munca la bun sfârșit, jucându-se dea Dumnezeu. Până când?

 

Director medical Ambulanță: “Noi am procedat corect. Dacă era internată la ora 20:00, alta era situația”

Ziarul de Baia Mare a luat legătura cu directorul medical de la Serviciul de Ambulanță Maramureș, dr. Ioana Cătană, purtător de cuvânt al instituției. În mare, situația e aceeași, povestită și de tatăl avortonului, cu mici nuanțe și vă redăm diferențele.

“Noi am procedat corect. Dacă era internată prima data, la ora 20:00, cum se punea acum problema? Era altceva din punct de vedere medical. Avea asistență medicală în mod permanent, putea fi perfuzată la apariția sângerării iar probabilitatea de a avorta era una foarte mică”.

Referitor la refuzul de a o duce pe pacientă la spital, dr. Ioana Cătană, medic de Urgențe ne-a completat:

“Nu este vorba de un refuz. I s-a spus că dacă a fost deja ma medic și i s-a dat o rețetă, să își ia tratamentul. După ce a fost prima dată la spital, nu a solicitat la întoarcere transport, preferând să mergă cu taxiul. Când am fost sunați că pacienta sângerează a mers un echipaj cu asistentă la care s-a mai adăugat un echipaj cu medic. Asistenta a făcut tot ce s-a putut face. A șters avortonul, l-a aspirat, l-a resuscitat, l-a pus la oxigen și l-a predat în viață la Nou-Născuți, pe secție. Prima oară când a fost la spital nu sângera”.

Referitor la episodul cu placenta, dr. Ioana Cătană ne-a spus:

“Da, este o greșală dar nu una majoră. Importante erau pacienta și avortonul. În agitația din jururul cazului, cu mulți membri ai familiei acolo, s-a lăsat placenta acasă. S-a revenit cu Ambulanța după placentă. Placenta este importantă la investigațiile medicale pentru a se stabili vârsta avortonului. Acesta avea doar 500 de grame”.

Constantin C., cu durere în suflet ne-a mai făcut o mărturisire, putând totuși să și facă haz de necaz:

“La spital nici nu știau ce sex are copilul. Mi-au spus că fetița mea a murit. De fapt a fost băiețel, i-am văzut puțuca, acasă. Nu au știut nici măcat atât”.

sursa - ziaruldebaiamare.ro

Adauga comentariu