FOTO. Slovacii care trăiesc pe "acoperișul" Sălajului

Pe un drum șerpuit, lung de peste 5 kilometri, urci dinspre Tusa spre Dealul Corbului, o comunitate de slovaci care trăiesc la altitudini mari în Munții Plopișului, la granița județelor Sălaj, Cluj și Bihor. De la Dealul Corbului peisajul este atât de superb încât poți vedea toate satele din jur, până-n Crasna. Peisajul este unul care îți taie răsuflarea.

La Dealul Corbului, cătunul care pare așezat pe acoperișul Sălajului, mai trăiesc puțin peste 50 de suflete - toți slovaci care și-au păstrat îndeletnicirea de a manevra toporul și a doborâ bușteanul.

În Dealul Corbului i-am întâlnit pe Francisc și Dana Valotzeghi. Doi bătrâni trecuți de 80 de ani ce își duc traiul într-o casă tradițională, fără prea multe condiții, dar foarte bine îngrijită. Aceștia își amintesc că pe vremuri erau ierni în care din cauza zăpezii nu mai puteau ieși din casă, ce să mai zică de mers la biserică sau în alt sat la magazin. Înainte să vină iarna se aprovizionau din timp, pentru că știau ce îi așteaptă.

Tot în Dealul Corbului mai trăiesc câțiva slovaci care se ocupă de producerea cărbunelui pentru grătar. În rest, slovacii de aici nu au prea multe posibilități. Magazin în sat nu există, nici dispensar medical. Doar un punct de prim ajutor al Crucii Roșii. 

Slovacii s-au așezat aici în urmă cu 200 de ani și au rămas până în prezent. Denumiți tăuți de către maghiari, slovacii din Munții Plopișului au fost însărcinați cu misiunea de a aproviziona cu lemne orașele Imperiului Austriac. Se pricepeau atât de bine să mânuiască toporul și să doboare bușteanul, încât și-au transmis această îndeletnicire până în prezent, din generație în generație. În buletinul sătenilor din Dealul Corbului apare localitatea Tusa, din comuna Sîg. În realitate însă, slovacii de aici își parchează mașina în județul Bihor, au casa construită în Sălaj și cultivă pământul județului Cluj. Se întâmplă asta deoarece cătunul este situat la piatra de hotar a celor trei județe. 

 

Adauga comentariu