EXCLUSIV. Motivul pentru care se poate rupe PSD Sălaj

Chiar dacă la suprafață, în fața electoratului, PSD-iștii din județ par foarte uniți, de fapt în partid mocnește încă din 2012 o dispută care nu pare aplanată.

Motivul pentru care PSD Sălaj se poate dezbina peste doi ani este lista cu candidații la alegerile parlamentare. Discuții în partid au fost încă din 2012, atunci când unul dintre membri cu cea mai mare notorietate - Dan Ghiurco - ajuns primar de Jibou - a vrut să plece la PP-DD pentru a candida primul pe lista de deputați ai partidului. 

Povestea s-a repetat în 2016. În urmă cu doi ani însă, nu doar Dan Ghiurco a fost nemulțumit, cât și Ionel Ciunt - primarul Zalăului. Cei doi lideri PSD Sălaj sunt de altfel și foarte apropiați, iar de mai multe ori au fost în concediu împreună. 

Scandalul din 2016 a fost aplanat printr-un vot intern al liderilor de organizații din PSD Sălaj. S-au depus candidaturi și s-a votat cine să fie primul pe lista de deputați și de senatori ai organizației județene. 

Oficial, Dan Ghiurco, primarul Jiboului, a pierdut la un vot în fața lui Iuliu Nosa - deputat în funcție. Neoficial, Dan Ghiurco a câștigat alegerile interne, însă de la București a venit un mesaj clar - Iuliu Nosa și Gheorghe Pop trebuie să fie candidații partidului.

Cei doi parlamentari în funcție - Nosa și Pop - nu au apărut însă pe niciun afiș din campania electorală, aceasta fiind o strategie bine pusă la punct a partidului.

De altfel, în PSD Sălaj sunt la ora actuală mai multe tabere, cele mai importante fiind tabăra primarilor Ciunt și Ghiurco, iar cealaltă tabăra este a parlamentarilor. Tiberiu Marc, liderul partidului pare pe zi ce trece mai îngrijorat de ceea ce se întâmplă în interior.

Dacă în 2016 conducerea PSD le-a scos ochii lui Ciunt și Dan Ghiruco că i-au făcut primari de orașe, în 2020 strategia nu mai poate funcționa, pentru că ar fi deja a treia dată când cei doi sunt lăsați cu ochii în Soare. Mai mult decât atât, cei doi primari au susținerea grupului tânăr din organizația județeană care consideră că cei doi parlamentari în funcție trebuie să lase locul tinerilor.â

O altă problemă apărută între timp este migrarea deputatului Liviu Balint de la PMP la PSD. Cu siguranță Balint va pune unele condiții, însă e curios de văzut dacă va fi băgat în seamă. 

Adauga comentariu