EXCLUSIV! Judecat pentru delapidare și luare de mită în dosarul Malaxa, medicul Florin Secureanu s-a "ascuns" la Spitalul Orășenesc Jibou

Florin Secureanu, fostul director al Spitalului Malaxa din București, judecat pentru delapidare și luare de mită, a ajuns de curând cadru medical la Spitalul Orășenesc Jibou, județul Sălaj. Secureanu a ajuns aici după ce a promovat un concurs organizat în Cluj-Napoca, după cum ne recunoaște atât managerul spitalului, Alina Chivu, cât și primarul orașului Jibou, Dan Ghiurco. 

Inițial s-a încercat ascunderea medicului Secureanu prin Spitalul din Jibou, astfel că managerul unității, Alina Chivu, nu a dorit să răspundă întrebărilor venite de la jurnaliștii Ziarul de Sălaj, susținând că nu are timp de discuții. Deși am apucat să o întrebăm despre medicul Secureanu, și deși a auzit întrebarea noastră, directorul nu a dorit să spună nimic susținând că "nu este momentul oportun".

Am încercat însă să găsim confirmări în acest caz, astfel că am sunat pe numărul de fix al Spitalului din Jibou și am decis să întrebăm prima persoană care ne răspunde la telefon. Am sunat, iar de la capătul celuilalt fir, un domn de la Spitalul Orășenesc ne-a spus clar și răspicat: "da, avem un doctor nou, balneolog. Secureanu! Florin Secureanu". (vezi înregistrarea audio).

Am decis să o contactăm iar pe directoarea unității spitalicești, de această dată cu confirmarea clară că Secureanu este cadru medical în spitalul patronat de dânsa. Ne răspunde pe acleași ton și ne spune că nu are timp, ne îndeamnă să revenim pentru că este cu pacienți. Pretext sau nu, nici nu ne-a interesat. Îi spunem iar, de această dată mai ferm, că știm despre Florin Secureanu că este cadru medical în Spitalul Orășenesc Jibou. Auzind acestea, directoarea Alina Chivu nu a mai putut da înapoi și ne recunoaște că de sceva timp Florin Secureanu este cadru medical la Jibou, promovând un concurs pentru postul de medic balneolog. Am întrebat-o dacă știe de dosarul Malaxa în care este implicat Florin Secureanu, însă directoarea spitalului a susținut că nu cunoaște detalii. 

Ce face Florin Secureanu la Jibou? 

Adrian Florin Secureanu este medic balneolog la Spitalul Orășenesc Jibou. Cel mai probabil s-a ascuns aici pentru a nu mai fi în ochii curioșilor. Surse medicale ne-au mărturisit că Secureanu nu face nimic la Spitalul Jibou. Un medic de la Spitalul Clinic Colțea din capitală ne spune că a auzit despre isprava lui Secureanu de a ajunge la Jibou, însă susține că a aflat din surse medicale că acesta nu face nimic. Inclusiv când este de gardă, Secureanu preferă să trimită pacienții la Spitalul Județean de Urgență Zalău sau la Cluj-Napoca pentru investigații. 

"Vă mai aduceți aminte de Secureanu?! Adrian Florin Secureanu, maseur-ul de la Dinamo, una din dronele de sterpelit bani ale marelui Oprescu (...) Ei, unde credeți că și-a găsit dihania sălaș? E de gardă azi la Spitalul Jibou! Nu știu pe post de ce anume, dar trimite pacienți la Zalău, Cluj și atât. Bravo, națiune! Hai, că poți să-i pupi în bot pe hoți!", scrie public în 5 iulie medicul Marian Stamate de la Spitalul Colțea din capitală. 

Secureanu la Tribunalul București, via Jibou

Secureanu este judecat într-un dosar de delapidare aflat pe rolul Tribunalului București. Următorul termen de judecată este 9 septembrie, după ce la vechiul termen din 24 iunie judecătorii au decis că au nevoie de un nou termen pentru administrarea probatoriului. Distanța dintre Jibou și București este de aproxiamtiv 600 de kilometri, iar cel mai aproape aeroport este la Cluj-Napoca. De menționat că populația orașului Jibou este de doar 10.400 de locuitori, însă cel mai probabil Secureanu vrea să demonstreze aici că este util societății. 

 

Deputatul Liviu Balint din Jibou a fost omul lui Oprescu în 2009; soția sa a fost director al Spitalului

Despre Secureanu se știe că a fost omul lui Oprescu. Așa că nu puteam trece cu vederea faptul că deputatul Liviu Balint, ales pe listele PMP, migrat între timp la PSD și apoi la Pro România, recunoaște într-un interviu pentru Graiul Sălajului că în 2009 a fost omul lui Oprescu din județul Sălaj. Liviu Balint este acum membru în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Soția sa, Narcisa Balint a fost și ea director al Spitalului Orășenesc Jibou până în 2008 când a fost demisă de ministrul Sănătății de la acea vreme. Între timp a ajuns șefă la Serviciul Județean de Ambulanță. Și aici cu scandal, dar și cu un proces la Curtea de Apel Cluj, pierdut de soția deputatului. Acum se așteaptă decizia Înaltei Curți. Între timp, jurnaliștii de la HotNews, scriau că Balint, din poziția de deputat PSD a făcut demersuri pentru ca dosarul Narcisei să fie declarat eligibil pentru concursul de șef la Serviciul de Ambulanță, dosarul doamnei fiind respins în prima fază de Minister. De altfel, conducerea PMP în frunte cu Eugen Tomac l-a acuzat pe Balint că a trecut din PMP în PSD tocmai pentru a primi pentru soția sa funcția de director la Ambulanță. 

 

 

Prejudiciu de 9 milioane de lei în dreptul lui Secureanu

Dosarul lui Florin Secureanu a pornit de la investigațiile jurnaliștilor de la Gazeta Sportului, în special ale lui Cătălin Tolontan. Între timp a ieșit și Direcția Națională Anticorupție public cu două comunicate de presă despre dosarul lui Secureanu. 

Pe 9 decembrie 2016, DNA ieșea public și susține că Florin Secureanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită și delapidare, ambele în formă continuată. Acesta a fost prezentat atunci Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

Pe 15 mai 2017, DNA iese iar public cu un comunicat despre Secureanu. De această dată mult mai exact. DNA anunță că Secureanu a fost trimis în judecată pentru delapidare, 5 fapte din care una cu consecințe deosebit de grave și luare de mită. 

Procurorii DNA susțin că după numirea în funcția de manager la Spitalul Malaxa, respectiv din anul 2009 și până la data demiterii acestuia din funcție (29 noiembrie 2016), inculpatul Secureanu Florin-Adrian a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum total de 9.144.053,4 lei. Modalitățile concrete prin care inculpatul Secureanu Florin Adrian a acționat în scopul sus-menționat au fost diverse. 

Procurorii susțin că Secureanu și-a însușit sume de bani chiar și în numerar de la casieria spitalului.

"La inițiativa și sub controlul inculpatului Secureanu Florin Adrian, la nivelul Spitalului Clinic Nicolae Malaxa au fost create și utilizate mai multe circuite comerciale fictive de prestări servicii și livrări de bunuri cu mai multe societăți comerciale.Pentru a justifica în documentele financiar-contabile ale instituției publice sumele de bani astfel delapidate, inculpatul Secureanu Adrian Florin a beneficiat de ajutorul celorlalți inculpați, angajați ai spitalului care au avut rol determinant în întocmirea în fals a documentelor de evidență contabilă care să justifice banii scoși fără drept din patrimoniul spitalului (operațiuni care nu aveau la bază relații comerciale reale)", spun procurorii DNA. 

 

Comentarii

sendroiu

15.07.2019 16:08
Ma intreb cum a ajuns directorul spitalului unui oras cu 10.000 de locuitori la concluzia ca are nevoie de un balneolog, in primul rand. A primit un telefon?! Si doi: are maseurul Secureanu vreo calificare pentru a practica aceasta specializare medicala (balneologia)? Secureanu primeste salariu degeaba la acest spital.

Adauga comentariu