Directorul Păstrăvăriei Sfăraș din Sălaj a INVENTAT primul serviciu de identificare a apelurilor anonime din România, iar utilizatorii puteau să afle cine sună cu număr ascuns

Surprinzător sau nu, Timotei Campean, cel care deține la ora actuală funcția de director al Păstrăvăriei Sfăraș, a inventat primul serviciu din România de aflare a apelurilor anononime. Se întâmpla în anul 2007, ca mai apoi, în 2013 să vândă invenția pentru o frumoasă sumă. Pasionat de IT, invenția tânărului a făcut furori în primi ani de la lansare și era foarte utilă pentru cei care doreau să afle cine îi sună cu număr ascuns. A fost ofertat de mai multe companii mobile, iar într-un final a vândut invenția unui anonim, pentru ca nici astăzi, la 5 ani de la tranzacție, să nu afle numele real al cumpărătorului. Invenția i-a adus atunci tânărului, un cadou frumos: un loc de muncă ca specialist în cea mai mare companie de internet din Europa.

Timotei Campean a acceptat să facă publică întreaga sa poveste despre invenția atât de utilă pentru mii de români. 

Rep. De unde această idee și cum a-ți pus-o în practică? 

Timotei Campean.  Era un serviciu adresat celor deranjati de apeluri anonime de pe teritoriul Romaniei dar si din afara ei. Pe vremea aceea eram extrem de pasionat de IT si tot ceea ce ținea de comuncații, mai ales internet.
Prin 2007 primeam multe telefoane si apeluri cu numar ascuns iar la un moment dat, m-am ambiționat sa aflu cine este. Am studiat totul despre telefonie, cum functioneaza, cum se face routarea, plus ce pot face spre scopul meu.  Practic am luat totul de la zero deoarece nu mai exista asa ceva, am pus toata cercetarea cap la cap si dupa foarte multa munca, intr-o noapte, dupa 5 luni de studiu si testari, am reusit sa aflu numarul care ma deranja, fara sa am nevoie de acces in baza de date a unui operator sau in telefonul apelantului, doar ma interpuneam intre apelant si apelat. Tin minte si acum ce entuziasmat eram cand am vazut ca a functionat (rade) !

Rep. Ce s-a intamplat mai apoi? 

Timotei Campean. Dupa ce mi-am rezolvat problema, a mai trecut o perioada buna de timp pana am decis sa le spun prietenilor si apoi sa il fac public. Am vrut sa ii ajut si pe alții, m-am gandit ca e nevoie de asa ceva. Asa a si fost, se parea ca multe persoane se confruntau cu astfel de probleme si ma recomandau rapid de la unul la altul, astfel ca nu a fost nevoie vreodata sa fac publicitate.
De la simpli curiosi pana la cupluri cu probleme, amenintari, copii plecati de acasa, doctori, politisti, avocati, alte persoane cu functii publice si chiar personalitati. Oamenii ramaneau recunoascatori deoarece problema se rezolva rapid si apoi se bucurau de liniste sau dupa caz, isi rezolvau mai departe legal problemele.

Rep. Nu le era mai simplu sa apeleze din start la institutiile statului? 

Timotei Campean. Aici era o “problema…”. In Romania nu se dispune aflarea numarului daca nu exista indicii certe ca viata si integritatea unei persoane ii este pusa iminent in pericol. Iar procedura era complicata si dura foarte mult.

Rep. Era scump pentru beneficiari un astfel de serviciu?

Timotei Campean. Deloc as spune. Era o suma modica pe care oricine avea o problema reala sa o poata suporta .Vroiam sa ajut persoanele aflate in situatia in care am fost eu, simteam ca ajut si cu multi am pastrat legatura, doreau sa se revanseze mai mult. Pentru mine, practic, inafara de un server in Romania si unul de backup in SUA nu mai aveam niciun cost, doar timpul cat interogam serverul.

Rep. Te-ai gandit sa faci un business din asta si sa il duci mai departe ?

Timotei Campean. Legislatia din Romania nu imi permitea asta si la putin timp dupa ce mi-am dat seama de aspectul acesta, am si fost atentionat de catre autoritati sa ma opresc. S-a intamplat chiar cand o alta importanta companie din domeniul telefoniei mobile, m-a contactat sa cumpere inventia dar nu am ajuns la o intelegere . Asta era prin 2013 iar cateva luni mai tarziu, am cedat totul catre o persoana care a dorit sa ramana anonima inclusiv fata de mine. Nu stiu mai departe ce s-a intamplat. 

Rep. A meritat munca ?

Timotei Campean. Absolut da, a fost in primul rand o reusita pentru mine si pentru oamenii care au avut nevoie. In plus, a fost biletul meu de angajare, in cea mai mare companie de internet din Europa, unde am putut sa ma dezvolt mai mult pe plan profesional. 

Adauga comentariu