De pe pista de atletism, în biroul unui parlamentar sălăjean. Povestea campioanei Simona Maxim. Cum a strâns atleta peste 80 de medalii și cum era sa fie bătută la un antrenament în Snagov. Atenție, sexi atleta e singură și vrea o familie

Cum poate arăta profilul unei campioane? Simplu. Multă muncă, mult antrenament și o voință de fier. Ziarul de Sălaj vă prezintă povestea de viață a atletei zălăuance, Simona Maxim, sportivă care a strâns peste 80 de medalii și multe cupe și trofee. Acum Simona Maxim nu mai practică atletismul, însă a rămas în sport. Are propria sală de fitnes exclusiv pentru femei. Mai mult decât atât, tânăra zălăuancă a intrat și în politică, unde de câțiva ani este consiliera deputatului Liviu Balint (PNL). 

Simona Maxim este o tânăra fostă sportivă de performanță, născută în 20 iulie 1985 la Zalău. Chiar dacă a fost cândva pe culmile succesului, Simona nu a neglijat școala și a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport. De asemenea, sexi atleta are și un master în sport. Sportul și mișcarea e viața ei. 

A început să practice sportul încă de prin clasa a patra (1995-1996), fiind selectată de Alina Cozac și Teodor Bidian. A participat la câteva concursuri prin Zalău, după care în clasa a cincea a ales Școala Mihai Viteazul, unde a obsolvit și liceul cu același nume, avându-l ca antrenor și diriginte pe Mirel Seișanu.

”Încă de mică mi-a plăcut sportul. Am făcut aproape de toate. Mergeam și la handbal și la atletism. La atletism făceam atunci câte două antrenamente pe zi și mi-a plăcut foarte mult să alerg. Am început cu crosuri la fosta Gradină a Poporului, după care am trecut la 1.500 de metri - mi s-a părut foarte greu pentru că erau antrenamente pe intesitate - după care am trecut la 3.000 de metri unde nu prea am avut rezultate. Am trecut la probele lungi cu domnul Seutea unde au venit și cele mai bune rezultate”, și-a început Simona Maxim povestea. 

Prima medalie, acum 15 ani

Simona Maxim a obținut prima medalie la un concurus în urmă 15 ani, pe când era legitimată la CSM Zalău. A participat în 2005 la un Semimaraton la Turnu Severin unde s-a clasat pe locul doi, la individual și pe primul loc cu echipa. A fost începutul succesului pentru tânăra atleta. Până la retragere a obținut peste 80 de medalii la Campionate Naționale și internaționale și de asemenea o sumedeniei de trofee și cupe. 

”Poate acesta este și motivul pentru care m-am atașat de atletism și de probele lungi. Prima medalie a fost obținută la un Semimaraton la Turnu Severin, în anul 2005. Am oținut atunci locul doi la individual și primul loc cu echipa”, a continuat fosta atletă. 

Cele mai mari succese cu Steaua București

Fosta atletă a obținut în carieră peste 80 de medalii, însă succesul adevărat la cunoscut la Steaua București, unde l-a avut antrenor pe Augustin Barbu. Cu acesta Simona a alergat 2 ore 37 la un Maraton, un timp foarte bun pentru o alergătoare de cursă lungă. Primul antrenor a fost Mirel Seișanu cu care practic zălăuanca a învățat să alerge în curse lungi. La Onești au fost eroinele orașului. 

”Primul antrenor a fost domnul Mirel Șeisanu, dânsul m-a adus în sport. Cu dânsul am învățat să alerg și să câștig medalii, însă succesul l-am obținut cu domnul Augustin Barbu pe când eram la Steaua București. Sub îndrumarea lui Barbu am alergat 2 ore 37 la un Maraton Rotterdam, Olanda și 33 de minute la 10 km, timpi foarte buni la noi în țară și buni peste hotare. Clubul Steaua a fost altceva făță de CSM Zalău. La Steaua găsești tot ce are nevoie un sportiv să făcă performanță. Cu domnul Barbu încă mai țin legatură. La Onești am fost eroinele orașului după ce am câștigat un Semimaraton, iar doamna Ingrid de acolo mi-a spus că oricând sunt binevenită acolo” a mai spus Simona Maxim. 

Aproape să ia bătaie în timpul unui antrenament

Așa cum se cuvine unui sportiv de performanță, pe lângă medalii, cupe și trofee, rămân și amintirile și întâmplările inedite sau mai puțin inedite. Și fosta atletă din Zalău a strâns amintiri și întâmplări de care își va aduce aminte cu zâmbetul pe buze, în anii care vor urma. O întâmplare puțin ciudată a trăit-o în timpul unui antrenanent la Snagov. În timp ce Simona și Nicolae Soare se întorceau de la antrenament, un șofer a oprit mașina și a început să urle că de ce aleargă pe șosea. Ba mai mult, cei doi sportivi au fost aproape și să ia bătaie. 

”Prin 2012 sau 2013 nu mai rețin exact, efectuam un antrenament printr-o pădure în Snagov, iar la întoarcere în timp ce alergam pe șoșea se oprește un șofer foarte nervos și începe să urle și să ne înjure că de ce alergăm pe drum. Ba mai mult, s-a dat jos din mașină și a vrut să ne pălmuiască. A mai fost o întâmplare inedită înainte unui concurs la Snagov. În timp ce ne deplasam la concurs, drumul a fost foarte aglomerat și am fost nevoită să mă schimb la start. Cum am ajuns am avut doar câteva minute până la startul cursei”, a mai povestit Simona cu zâmbetul pe buze.

Cum a trecut peste suspendarea de patru ani

În anul 2013, Simona Maxim a trecut prin clipe mai puțin fericite. A fost suspendată patru ani din care TAS i-a redus suspendarea la doi ani și nouă luni, datorită avocatului Paul Alexandru Mincu. 

”În 2013 eu am fost suspendată pentru dopaj patru ani, după care mi s-a redus pedeapsa la doi ani și nouă luni pentru indisciplină. Asta s-a întamplat după ce m-am adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv. Eu știam că nu sunt vinovată pentru că am efectuat multe controale. Atunci m-a marcat pentru că trebuie să participa la Campionatul Mondial de Maraton de la Moscova și eram foarte bine pregătită și puteam lua o medalie. Să vă mai spun ceva. Acea suspendare are legătură și cu politica, pentru că antrenorul nostru de atunci, Augustin Barbu o susținea pe Gabriela Szabo pentru funcția de președinte la Federația Româna de Atletism. Toți cei care au susținut-o pe Gabi au avut de suferit”, susține Simona Maxim. 

Simona Maxim: ”Nu am nimic cu Paula Todoran”

De-a lungul timpului s-a vehiculat pe la colțuri că cele două sportive din Zalău, Simona Maxim și Paula Todoran ar avea ceva de împărțit. Maxim susține că au fost foarte bune prietene, însă cu timpul relația lor s-a răcit din cauză că cele doua au devennit rivale în curse, odată cu plecarea Simonei la alt club. 

”Paula a fost colega mea foarte mulți ani. Nu am și nu am avut niciodată nimic cu ea. Mergeam la antrenamente împreună și am fost foarte bune prietene. Însă cu timpul relația s-a răcit. Eu am plecat la alt club și am devenit adversare în aceleași probe. În concursuri esti adversar, dar în afara lui se schimbă situația, iar eu sunt prietenă cu toată lumea”, a explicat Simona Maxim. 

Sportul este foarte important 

Simona Maxim a avut o carieră de sportiva cu foarte multe succese. A participat la Campionate Naționale și Mondiale și a strâns un număr însemnat de medalii, peste 80, iar într-o vitrină stau așezate cupele și trofeele care îi vor aminti peste ani că, a fost cândva, o sportivă de mare valoare. Chair dacă a pus punct carierei de performanță, Simona a rămas în sport. Și-a deschis de patru ani propria sala de fitnes exclusiv pentru femei. Simona spune că nu se va lasă de sport niciodată și va alerga până când corpul și sănătatea o va lasă. Mai mult, antrenamentele în sala de fitnes i-au creat un corp extrem de atrăgător, cu care îi lasă mască pe bărbați. ATENȚIE, Simona este pe moment sigură și dorește o familie.

”Sportul este foarte important pentru mine. Am început de mică să alerg și voi continua până îmi va permite corpul și sănătatea. Trăim într-o lume a tehnologiei și este extrem de important să facem mișcare, să ne mențim în formă. Nu mai vorbesc de cei mici, la ei se poate observa foarte bine. Uitați-vă câți copii obezi sunt în toată lumea pentru că nu fac sport. Părinți trebuie să-i ducă la mișcare. 

A intrat în politică

De patru ani Simona Maxim consiliază un parlamentar sălăjean. Este vorba despre deputatul Liviu Balint, actualmente în PNL. Fosta atletă a primit în 2016 un ajutor nesperat de la Liviu Balint, imediat după ce a pus punct carierei de atletă. Parlamentarul a luat-o lângă el la cabinet, iar Simona nu l-a dezamăgit. Fosta atletă are un rol bine conturat lângă Balint, se ocupă de audiențele parlamentarului și de campaniile electorale. 

 

 

 

 

 

Adauga comentariu