Curtea Constituțională a decis: Inițiativa "Fără Penali în Funcții Publice" trebuie să fie în Constituție. În Sălaj s-au strâns 8.123 de semnături pentru inițiativa USR

După luni de tergiversări, Curtea Constituțională a României a decis astăzi că inițiativa Fără Penali este constituțională. CCR trebuia să se pronunțe în 26 martie cu privire la constituționalitatea inițiativei Fără Penali în Funcții Publice, dar a amânat decizia până pe 9 aprilie. Judecătorii CCR au avut la dispoziție 60 de zile să se pronunțe asupra textului propus de inițiativa Fără Penali în Funcții Publice, potrivit căreia persoanele condamnate penal definitiv nu mai pot ocupa o funcție publică până la reabilitare, dar au amânat decizia. După pronunțarea Curții Constituționale, inițiativa va intra în circuitul parlamentar cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat, urmând ca apoi să se organizeze un referendum decizional care trebuie să aibă cvorum și vot majoritar. 

Inițiativa Fără Penali în funcții publice a strâns peste un milion de semnături, la Parlament au fost depuse 950.000 de semnături, dintre care 830.000 valide de către primării. Președintele USR Sălaj, Cristian Viașu declara că inițiativa Fără Penali a fost lansată anul trecut în luna martie. A existat un comitet de inițiativă la nivel național din care au făcut parte atât oameni simpli cât și personalități, un comitet din 20 de persoane care și-a propus să parcurgă etapele conform legii, prin care să adune 500.000 de semnături, scopul fiind adăugarea unui paragraf la articolul 37 din Constituția României: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României, cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării". În județ Sălaj s-au strâns 8.123 de semnături, din care pentru municipiul Zalău au fost validate 5.000 de semnături.

Adauga comentariu