Cu ce bani mai trăim în Sălaj. Bugetarii au buzunarele umflate; salariații din privat duc greul

În Sălaj e sărăcie și nimeni nu vrea să recunoască. Nu e chiar așa mare sărăcia pentru cei din aparatul bugetar, însă restul trăiesc cu 1.000, 1.500 de lei în mână, bani care sunt un salariu de mizerie, din care abia dacă îți poți asigura hrana cea de toate zilele. 

Ne raportăm în acest material la ultimele date statistice preluate de pe site-ul oficial al Institutului Național de Statistică, date care spun că salariul mediu net, adică în mână, în Sălaj e de 1.604 lei. Peste această cifră sunt cei din aparatul bugetar, cu o medie ce bate spre 3.000 de lei în mână, dar și cei care muncesc în industria metalurgică. În rest, venitul sălăjenilor abia dacă bate pragul de 2.000 de lei.

Cel mai prost câștigă cei care se ocupă cu prelucrarea lemnului, în alt domeniu decât producția de mobilă. Un angajat care se ocupă de prelucrarea lemnului câștigă în medie 946 de lei. Nici cei care se ocupă însă de producția de mobilă nu câștigă așa mult. Un salariu mediu net în acest sector este de 1.328 de lei.

Prost sunt plătiți și cei care se ocupă de cercetare și dezvoltare. Un angajat din sectorul de cercetare câștigă 1.250 de lei, mai puțin decât un salariat din sectorul agricol, care primește în medie 1.337 de lei pe lună. În învățământul sălăjean salariu mediu este de 1.700 de lei.

Prost plătiți sunt și cei din industria hotelieră. Un recepționer sau o cameristă câștigă în medie  1.052 de lei.

Iar dacă ne uităm doar la prețurile produselor agricole vândute în piața din Zalău ne doare capul. În total, pe un kilogram de fasole, cartofi, varză, morcovi, ceapă, usturoi, spanac, mere și pe câte doi litri de lapte, 10 ouă, un kilogram de brânză și un kilogram de miere trebuie să scoatem din buzunar suma de 125 de lei!

Și atunci nu poți să nu te întrebi...cu ce bani trăiesc până la ziua de salariu?    

Adauga comentariu