Copiii au ieșit câștigători după circul din Parlament privind majorarea alocațiilor. De la 1 martie 2019 copiii vor avea alocații mai mari

Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei şi realocarea unor fonduri pentru programele vitamina D şi diabet juvenil, prin reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP. Proiectul de buget a fost adoptat cu 275 de voturi „pentru” 122 „împotrivă” şi două abţineri. Astfel, după lupte crâncene în Parlament pentru alocațiile copiilor, deputatul PNL Robert Sighiartău a reușit să treacă amendamentul care prevedea ca alocațiile pentru copiii de la 0-2 ani să crească de la 200 la 300 de lei, iar cele pentru copiii cu vârste între 2-18 ani să fie majorate de la 84 la 150 de lei. 

PSD susține însă că cei de la PNL s-au trezit în ultimul moment să ceară majorarea alocațiilor. Dar au făcut-o prost, pentru că nu înțeleg legile și economia, au indicat o sursă eronată pentru aceste creșteri și au greșit la calcule astfel că suma propusă era insuficientă pentru majorările cerute. Mai mult, nu au știut că Legea Bugetului alocă bani doar pentru instituții nu și pentru drepturi ale persoanelor, cum sunt alocațiile. Deci amendamentul lor la Legea Bugetului era inaplicabil. Guvernul PSD+ALDE va îndrepta aceste lucruri și va emite o ordonanță de urgență care să reglementeze corect majorările de alocații pentru copii.

Deputatul Lucian Bode: ”PNL a înregistrat astăzi un succes în Parlamentul României. Amendamentul privitor la mărirea alocațiilor pentru copii a fost votat de majoritatea deputaților și senatorilor. De la 1 martie copiii vor avea alocații mai mari. Alocaţia de 200 de lei crește la 300 de lei, iar cea de 84 de lei la 150 de lei”.

Senatorul Gheorghe Pop susține că inițiativa de majorare a alocațiilor de stat pentru copii a fost incompletă, discriminatorie şi nesustenabilă, acestea fiind și motivele reale pentru care nu a votat pentru majorare. ”Şi prin votul meu, alături de votul colegilor parlamentari PSD, alocaţiile de stat pentru copii au fost dublate prin lege de la 42 de lei la 84 de lei pentru 3,5 milioane de copii. Este nedrept să foloseşti copiii drept unelte în scop pur electoral fără să spui adevărul; ba mai mult, să ataci oameni afirmând că "au votat împotriva copiilor". Este adevărat că a existat recent o iniţiativă legislativă a opoziţiei, ca multele altele în trecut de majorare a alocaţiilor, însă trebuie respectate câteva reguli atunci când vrei să modifici o lege, inclusiv să indici sursele de finanţare. Practic, iniţiativa legislativă a fost incompletă, discriminatorie şi nesustenabilă, acestea fiind motivele reale de respingere a ei. Personal, am demonstrat de fiecare dată că susţin toate măsurile bune şi sustenabile pentru toate categoriile de cetăţeni, mai ales pentru copii”.

USR Salaj: Acest buget are patru mari probleme: este construit pe venituri prea optimiste, România nu a mai avut încasările pe care PSD se așteaptă să le vadă din 1992, crează inflație, banii pe care PSD i-a dat românilor îi va lua înapoi cu două mâini din cauza creșterii prețurilor și ale facturilor, bugetul duce la un deficit mult prea mare și lipsa infrastructurii.

sursa foto PNL Salaj

Adauga comentariu