Consiliul Județean Sălaj a repartizat peste 190 milioane lei primăriilor din județ pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Cea mai mare sumă ajunge la Crasna. Primăria Zalău nu primește nici un leu

Consiliul Județean Sălaj a aprobat repartizarea sumei de 192.933 milioane lei reprezentând cota de 17,5% din impozitul pe venit și sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2019. Cei mai multi bani ajung la Primăria Crasna peste 5 milioane lei, urmată de Primăria Șimleu Silvaniei cu peste 3 milioane lei. La polul opus, Primăria Zalău nu benficiază de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare. Din acest motiv PNL Sălaj a solicitat CJ să trimită o adresă Ministerului Finanțelor prin care să ceară ca reapartizarea sumelor să fie făcută în continuare prin Consiliile Județene. 

În conformitate cu prevederile legii bugetului de stat pe 2019 s-au repartizat bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor, în completarea veniturilor proprii proporțional cu necesarul stabilit pe total județ pentru asigurarea unui buget de funcționare. Astfel, se alocă 450 de lei pe locuitor pe an pentru județe dar nu mai mult de 275 milioane de lei pe an pe județ, nu mai puțin de 12 milioane de lei pe an pe municipiu, nu mai puțin de 6 milioane de lei pe an pe oraș și 1.000 lei pe locuitor pe an pentru comune, dar nu mai puțin de 2 milioane de lei pe an pe comună. În vederea repartizării cotei de 17,5%, Administrația Județeană a Finațelor Publice Sălaj a transmis modelul de calcul, nivelul minim al impozitului pe venit estimat la nivelul județului pentru anul 2019 și nivelul estimat al veniturilor proprii ale unităților administrativ teritoriale Ministerului Finanțelor Publice alături de date privind populația la 1 ianuarie 2018 pe unități administrativ teritoriale, nivelul minim al impozitului pe venit estimat la nivelul județului, nivelul estimat al veniturilor proprii al UAT-urilor, nivelul corespunzător cotei de 90% din cheltuielile pentru finanțarea sistemului de protecție a copilului și a centrelor pentru persoane adulte cu handicap, nivelul corespunzător cotei de 90% din cheltuielile pentru finațarea drepturilor însoțitorilor și indemnizațiile lunare ale persoanelor cu hanicap grav estimate în funcție de nivelul plăților la 31 decembrie 2018 și nivelul cotelor defalcate din impozitul pe venit cumulate cu sumele alocate din cota de 17,25% și cu sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale aprobate în 2018. Primarii sălăjeni au fost convocați în 20 martie în vederea consultării și comunicării sumelor propuse a fi aprobate în vederea întocmirii bugetului propriu. 

sursa foto ordinea.ro

Adauga comentariu