Consiliul Județean al Elevilor Sălaj, solidar cu elevii din Franța, care protestează împotriva noilor reforme din învățământ

Consiliul Județean al Elevilor Sălaj solidar cu elevii din Franța, care protestează împotriva noilor reforme din învățământ. Prin vocea Consiliului Național al Elevilor, tinerii sălăjeni susțin dreptul la libera exprimare în spațiul public într-un mod pașnic, oferind un mediu sigur pentru implicare civică tuturor elevilor și studenților. Liceenii și studenții din Franța au protestat trei zile consecutiv, nemulțumiți de reforma Bacalaureatului și de modul în care se face accesul în universități. Studenții reclamă taxele prea mari pentru cei care vin să studieze din afara spațiului economic european și au anunțat că se alătură „vestelor galbene”.

Câteva mii de liceeni au defilat la Paris, strigând ”Macron, demisia”.

 

Peste 136 de mii de „veste galbene” au protestat în intreaga Franță. Proprietarii magazinelor și cafenelelor vandalizate evaluează pagubele și încearcă să șteargă urmele dezastrului. După ce Palatul Elysee a anunțat că anulează creșterea taxei pentru carburanți prevăzută pentru 1 ianuarie 2019, „vestele galbene” au cerut mărirea salariului minim, reducerea vârstei de pensionare și scăderea impozitelor. Președintele Franței, Emmanuel Macron, a lansat o serie de consultări la Palatul Élysée în încercarea de a găsi o soluție la criza declanșată de protestele „vestelor galbene”. A anunțat majorarea salariilor mici, scutiri de obligaţii fiscale pentru pensiile sub 2.000 de euro, ore suplimentare plătite fără a fi impozitate. Presa din Hexagon scrie că, dacă Macron nu va reuși să calmeze furia străzii, Franța riscă să se destabilizeze politic și economic. Banca centrală a revizuit ieri creșterea economică a țării, care se află mult sub ținta de 1.7 la sută stabilită de guvern. 

sursa PS News

Adauga comentariu