Clădirea CNS Zalău ar putea fi RETROCEDATĂ maghiarilor; Colegiul, transformat în Liceul Wesselenyi. Judecătorii se pronunță săptămâna aceasta DEFINITIV

Judecătorii Înaltei Curți decid vineri, 18 octombrie, dacă clădirea Colegiului Național "Silvania" va fi retrocedată maghiarilor din cadrul Eparhiei Reformate Piatra Craiului sau va rămâne în proprietatea Statului Român. Până la acest termen de vineri au mai fost alte două termene preliminare de judecată, în 27 septembrie și 11 octombrie.

Inițial, dosarul s-a aflat pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel Cluj care au decis ca această clădire să rămână în proprietatea Statului Român, respingând cererile reformaților. Cei din urmă au făcut însă recurs la Înalta Curte de Justiție și Casație. 

Sentința care va fi dată vineri rămâne definitivă. 

Clădirea a fost cerută de reformați în anul 2004, iar ulterior s-au îndreptat în instanță pe legea privind restituirea unor bunuri imobile care au aparțiunt comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România. 

Primarul Zalăului, Ionel Ciunt, ne-a mărturisit că are încredere în justiție și această cerere de retrocedare a pământului strămășesc nu va fi îndeplinită, deoarece și la Curtea de Apel Cluj maghiarii au pierdut. Ciunt consideră că liceul va rămâne al zălăuanilor, așa cum a fost până acum, și români și maghiari.

Și directorul Colegiului Național "Silvania" este încrezător și susține că există date clare care atestă faptul că liceul nu poate fi retrocedat reformaților.

Dacă prin absurd instanța ar da maghiarilor această clădire, atunci istoria CNS de atâtea veacuri ar fi pierdută, iar în locul colegiului ar apărea Liceul Reformat Wesselenyi cu numeroase clase în limba maghiară, după cum susținea în trecut și Bogdan Zsolt, fost protopop al Protopopiatului Reformat din Zalău, actualmente consilier local al UDMR în Zalău. 

Bogdan Zsolt ne-a mărturisit astăzi însă că el nu se mai ocupă de caz și nu mai știe care sunt planurile reformaților. 

Inclusiv Vasile Bulgărean a susținut că dacă prin absurd clădirea ar fi retrocedată, atunci soarta elevilor ar fi în joc, urmând ca liceul să sufere transformări importante. 

Colegiul din Zalău este atestat ca şi şcoală medie din anul 1646. Colegiul  a fost modernizat la începutul secolului al XIX-lea sub conducerea directorilor Gyarmathi Sámuel şi Hiri Ferenc. În această etapă colegiul s-a muta pe terenul actual iar corpul de clădire existent şi astăzi (clădirea din curtea mică)  a construit către sfârşitul anilor 1850. Predarea în acest colegiu s-a făcut la început în limba latină şi din secolul al XIX-lea se trece la predarea în limba maghiară pentru că Transilvania era sub ocupație. În 1902-1903 se construieşte actualul corp de clădire principal (Corpul „A”), sub directorul Kincs Gyula. Tot atunci se construieşte şi sala de sport, iar peste scurt timp şi sala festivă, în care în anul 1911 se vor face primele proiecţii de filme. Este pentru prima dată în estul şi centrul Europei, când invenţia fraţilor Lumiere este pusă în slujba didacticii, se arată în istoria Colegiului de pe site-ul oficial. 

 

Adauga comentariu