Cine sunt candidații sălăjeni care vânează miile de euro de la Parlamentul European. La finalul mandatului devin milionari în euro

Au mai rămas doar două zile până la alegerile europarlamentare de duminică. În cursa pentru miile de euro de la Parlamentul European s-au înscris și șase sălăjeni, dintre care patru cu șanse reale de a pune mâna pe un mandat de europarlamentar. Salariu unui europarlamentar ajunge până la 12 mii de euro lunar, iar cei care ajung în Parlamentul European, la finalul mandatului de cinci ani au șanse mari să devină milionari în euro. 

Dacian Cioloș este sălăjeanul cu cele mai mari șanse de a deveni europarlamentar. Fostul comisar european pentru Agricultură face parte din Alianța USR-PLUS și este primul pe listă. Cioloș are 50 de ani și s-a născut în Zalău, însă a copilărit în Pericei, locul care a rămas ”acasă”, pentru fostul comisar european. De la familie a învățat că munca înseamnă viață, iar de la mentorul său, bunicul a învățat aproape totul despre agricultură. În 10 noiembrie 2015, președintele României, Klaus Iohannis l-a desemnat pe Dacian Cioloș prim-ministru al tării formând atunci un guvern de tehnocrați, având la bază un obiectiv simplu, organizarea corectă a alegerilor locale și parlamentare din acea perioadă dar și lansarea unor reforme în Sanătate, Educației, Infrastructură, Transparență bugetară și Debirocratizarea administrației publice.

Pe lista celor de la PNL se află și Daniel Buda, președintele PNL Cluj și europarlamentar în prezent, după ce a fost ales în anul 2014. Daniel Buda se află pe poziția sașe pe lista PNL-iștilor cu șanse foarte mari să prindă un nou mandat de europarlamentar. Președintele PNL Cluj s-a născut în 11 ianuarie 1970, în comuna Românași, din județul Sălaj și este membru al Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală. Pentru activitatea mai mult sau mai puțin intensă din Parlamentul European, sălăjenaul Daniel Buda este remunerat lunar cu 7.000 euro plus diurnă și 4.300 euro pentru chiria cabinetului parlamentar, potrivit Ziar de Cluj. 

PSD, partidul care guvernează în prezent România alături de ALDE și UDMR, are și el un sălăjean printre candidații la europarlamentare. Este vorba de Cristian Terheș, un preot catolic apărut din neant și care se află pe poziția patru pe lista candidaților PSD. Terheș este originar din Zalău, însă trăiește departe de România, în California, Statele Unite ale Americii. Cristian Terheș a avut mai multe aparații pe un post de televiziune național în care a criticat-o pe Laura Codruța Kovesi și a susținut politica lui Liviu Dragnea, președintele PSD. 

În partidul condus de Victor Ponta, Pro România la poziția a doua, pe lista candidaților la europarlamentare o găsim pe Corina Crețu, sălăjeanca cu origini în Năpradea. Corina Crețu este în prezent comisar european pentru dezvoltare regională și a făcut parte din PSD până în urmă cu ceva timp. Crețu a plecat cu scandal din PSD, după ce a atras atenția în mod repetat despre faptul că actuala guvernare nu aduce bani de la Uniunea Europeană pentru infrastructură și pentru construcția de autostrăzi. 

Pe lista PMP a candidaților la alegrile europarlamentare se află și doi sălăjeni, cu șanse destul de mici de a prinde un mandat de europarlamenntar. Este vorba despre senatorul Cristian Lungu, președintele PMP Cluj și Adrian Popan, președintele filialei din Sălaj. Lungu ocupă poziția a 12 - a, în timp ce Popan se află la poziția 40, pe lista PMP-iștilor.  

 

 

Adauga comentariu