Cel mai controversat dosar de corupție din Sălaj a ajuns la final

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție s-au pronunțat azi, în cel mai spectaculos dosar de corupție din Sălaj. Sunt judecați oameni de afaceri sălăjeni, Ioan Galiș, Ioan Huluban și Dumitru Ardelean, administrator Drum Construct, Ioan Abrudan, fost inspector școlar general, Patrițiu Dărăban fostul vicepreședinte al Tribunalului Sălaj, doi polițiști Marius Fărcaș și Gheorghe Zaha și Ioana Malvina Galiș și clujeanul Răzvan Zăvălean, de la Casa de Insolvență RTZ&Partners SPRL. 

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au respins ca nefondate, contestațiile formulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secţia pentru investigarea infracțiunilor din justiție şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj împotriva încheierii penale nr.5/2018 din data de 26 noiembrie 2018 a Curţii de Apel Cluj Secţia Penală şi de minori, pronunțată în dosarul nr. 1069/33/2017/a1. Decizia este definitivă. 

În aceste condiții cele 13 persoane din acest dosar își pierd calitatea de inculpați, iar procurorii dacă vor să-i mai cerceteze trebuie să o faca de la zero.

Iata soluția ÎCCJ de azi

”Respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secţia pentru investigarea infracțiunilor din justiție şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj împotriva încheierii penale nr.5/2018 din data de 26 noiembrie 2018 a Curţii de Apel Cluj Secţia Penală şi de minori, pronunțată în dosarul nr. 1069/33/2017/a1. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnați din oficiu pentru intimații inculpați Abrudan Ioan, Ardelean Dumitru, Cosma Sorin, Dărăban Ionel, Dărăban Patriţiu, Farcas Marius Felician, Fărăianu Ramona, Galiş Ioan, Huluban Ioan, Pop-Galiş Ioana Malvina, Zaha Gheorghe Vasile şi Zăvăleanu Răzvan Traian, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 139 lei, rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru intimatul parte vătămată Boer Vasile Valer, în sumă de 313 lei, rămâne în sarcina statului. Cheltuielile judiciare ocazionate cu judecarea contesta?iilor formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu, azi, 14 martie 2019”, se arată în decizie. 

Curtea de Apel Cluj a desființat în 26 noiembrie 2018, în totalitate rechizitoriul întocmit de șeful DIICOT Sălaj, prin nulitatea absolută. De asemenea, Curtea de Apel Cluj a desființat şi eliminat de la dosar toate probele și mijloacele de probă și a trimis dosarul la procuror. Primul argument invocat de instanță consta în faptul că DIICOT Sălaj nu avea competență pentru a întocmi și soluționa acest dosar.  Imediat după această soluție, anchetatorii au atacat la Înalta Curte de Casație și Justiție decizia, iar azi magistrații bucureșteni au respins contestația. 

Totul a început în anul 2016 când s-au efectuat percheziții pe raza județelor Sălaj și Cluj, la sediile unor societăţi comerciale şi la domiciliile  unor lichidatori judiciari, poliţişti şi a unui magistrat. Procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sălaj au efectuat atunci cercetări într-o cauză penală ce a vizat suspiciuni privind săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată, cumpărare de influenţă, fals intelectual.

Adauga comentariu