Ce părere aveți despre introducerea votului electronic? USR pregătește un proiect pentru introducerea votului electronic în România

USR pregătește un proiect pentru introducerea votului electronic în România, pentru care au fost invitați specialiști din străinătate la o dezbatere despre provocările administrative și de securitate ale acestui sistem. Actualul sistem electoral din România îngrădește drepturile unor cetățeni de a vota. Românii din diaspora trebuie să parcurgă sute de kilometri și să stea cu orele la cozi pentru a putea vota, ceea ce este inadmisibil într-o țară europeană în anul 2019. Noi credem că votul electronic este o modalitate sigură și rapidă prin care cetățenii din diaspora, dar și cei de acasă își pot exprima opțiunile în cadrul alegerilor. O alternativă modernă la votul clasic, care se folosește cu succes în alte state, cel mai bun exemplu fiind Estonia, potrivit USR.

Conform rezultatelor unui sondaj realizat la comanda USR, la întrebarea ”Sunteți de acord cu introducerea votului electronic la distanță în România?”, 57,1% din respondenți au declarat că își doresc introducerea unui sistem de vot electronic la distanță. La întrebarea ”Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?”, 71% din respondenți au afirmat că DA, ar participa la vot. Cea mai mare problemă a aplicării sistemului de vot electronic în România este lipsa încrederii. În sondajul realizat la comanda USR, 44.3% dintre respondenți au spus că NU au încredere că votul electronic ar genera rezultate corecte la alegeri. “Succesul unui sistem de vot este legat esențial de încrederea pe care cetățenii o au în acel sistem de vot. Ca să putem avea succes în implementarea reală a votului electronic trebuie să avem o discuție serioasă în societate despre siguranța sistemelor de vot electronic. Neîncrederea vine de cele mai multe ori din lipsa de cunoaștere a sistemelor actuale de vot electronic. Noi ne dorim să convingem societatea românească că tehnologia este pregătită să livreze un sistem de vot sigur” Spune Nicu Fălcoi, senator USR.

USR organizează astăzi 7 februarie 2019, o conferință internațională în care vor fi dezbătute modele de implementare efectivă și asigurarea siguranței votului electronic. Conferința ”Provocările administrative și de securitate ale votului electronic” are loc la The Institute, pe str. Stirbei Vodă, nr. 104, București, în prezența prof. dr. Robert Krimmer, Universitatea Tehnologică din Tallinn, Estonia, Rumiana Decheva, președinte Asociației Europene pentru Drepturile Omului, Bulgaria, Alin Bittel, director regional Europa Centrală și de Est, Scytl, Mike Summers, Program Manager pentru votul online, Smartmatic, Sorin Pavel, Analist sisteme de vot electronic, colonel Laura Jurcuț, Șef direcție, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Gabriel Saucă, director gGeneral, Autoritatea Electorală Permanentă, Florina Presadă, senator USR; Radu Mihail, senator USR; Tudor Benga, deputat USR; Nicu Fălcoi, senator USR. În România, prezența la vot, la toate tipurile de alegeri a scăzut constant în ultimele decenii ajungând la niveluri minime alarmante. Mai multă participare înseamnă mai multă democrație, iar creșterea prezenței la vot este unul din cele mai importante efecte ale sistemului de vot electronic. Sondajul a fost realizat de IMAS în luna ianuarie 2019 pe un eșantion reprezentativ de 1.100 de persoane și are o marjă de eroare de 3,1%.

sursa USR Sălaj

Adauga comentariu