Castrul Roman Porolissum a obţinut două stele în Ghidul Verde pentru România lansat de Michellin. Vicepreședintele PNL Sălaj: "Consiliul Județean și-a dovedit din nou limitele când vine vorba de promovarea turistică a Sălajului"

Michellin a lansat în februarie 2019 o nouă ediţie a Ghidului Verde pentru România ce conţine informaţii actualizate despre cele mai importante obiective turistice din ţară. Fiecare obiectiv este evaluat pe baza unui set de nouă criterii dezvoltate independent de autorii Ghidului Verde Michelin, iar fiecare atracţie turistică primeşte între una şi trei stele. Trei stele înseamnă că obiectivul turistic merită vizitat, două stele înseamnă că situl merită o oprire, iar o stea este echivalentul interesant. Ghidul Verde Michelin pentru România are 508 de pagini şi include 26 de hărţi, 92 de fotografii, 300 de recomandări pentru hoteluri şi restaurante şi peste 500 de locuri de vizitat în Romania. Prima variantă în limba română a Ghidului Verde Michelin pentru România a fost lansată în urmă cu opt ani, în 2011, țara noastră fiind singura în care Ghidul Verde este lansat în limba locală, în majoritatea ţărilor europene fiind editat în limba franceză sau engleză, potrivit autoexpert.ro

PNL Sălaj critică modul în care conducerea judeţului gestionează turismul şi susţine că numărul redus de turiști se datorează lipsei unei strategii de dezvoltare a turismului. Consilierii liberali vor propune Consiliului Județean inițierea unei dezbateri și alocarea unor fonduri pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a turismului. Paul Maghiu, vicepreședinte PNL Sălaj: ”Conducerea PSD a Consiliului Județean și-a dovedit din nou limitele când vine vorba de promovarea turistică a Sălajului. Castrul Porolissum a obţinut două stele în Ghidul Verde pentru România, un produs marca Michelin, dar cei care se ocupă de comunicare și șefii Consiliului Județean nu au găsit de cuviință să anunțe măcar la nivel local această veste bună. Sau poate nu le pasă! N-ai cu cine... niște pesediști! Deși ghidul a fost lansat de două săptămâni, Consiliul Județean Sălaj care se ocupă de administrarea și promovarea Castrului Porolissum nu a găsit de cuviință să pună măcar două rânduri și un link pe pagina de oficială. Odată ajunși la Porolissum, turiștii sunt întâmpinați doar de un agent de pază, care “taie” bilete la intrare, iar în complexul arheologic reabilitat prost cu bani europeni tot sub conducerea PSD a CJ Sălaj până și o bună parte din panouri sunt căzute sau scorojite. Vorbim de o acută lipsă de profesionalism în promovarea obiectivelor turistice din județ, precum și de o lipsă de viziune în ce privește strategia de dezvoltare turistică a Sălajului. În decursul acestor doi ani și jumătate de când sunt consilier județean am atras atenția asupra acestor sincope, atât în ședințele de CJ, cât și în mass media și pe rețelele de socializare. Am propus soluții, transformarea Sălaj Plus, un organism care s-a dovedit cvasi-inexistent și bugetofag, în administrator al siturilor importante, precum Porolissum, am solicitat întocmirea unei strategii profesioniste de dezvoltare turistică dar și a unei strategii multi - anuale pentru protejarea și punerea în valoare a monumentelor istorice. Din păcate, conducerea PSD a Consiliului Județean nu vrea, nu poate sau pur și simplu nu pricepe șansa pe care ar putea să o aibă Sălajul prin dezvoltarea turismului, o resursă pe care am primit-o de la natură și de la înaintași, dar de care ne batem joc cu nonșalanță. Această lipsă de responsabilitate trebuie să înceteze, iar în acest an voi propune alături de colegii din PNL Sălaj elaborarea unei strategii de dezvoltare turistică realistă și coerentă”.

Complexul arheologic Porolissum a fost reabilitat cu bani europeni prin proiectul "Circuitul castrelor romane din judeţul Sălaj" în valoare de aproximativ 36 milioane de lei, derulat de Consiliul Judeţean Sălaj. Comisia Naţională "Limes" din cadrul Ministerului Culturii a constatat într-o vizita efectuată în teren în 2016 că lucrarile de restaurare şi conservare au determinat alterarea vestigiilor antice, nefiind respectate normele minimale de restaurare a unui monument istoric. Potrivit datelor Institutului Național de Statisică, județul Sălaj a fost vizitat anul trecut de 36.708 de turiști, în același timp Castelul Karolyi din Carei judetul Satu Mare fiind vizitat de peste 50.000 de turiști. 

sursa foto wikipedia

sursa PNL Sălaj

Adauga comentariu