În Casa Iuliu Maniu de la Bădăcin s-a aprins lumina! Preotul Cristian Borz: Debranșată de la energia electrică cu mulți ani în urmă, casa aștepta tăcută în întuneric

Casa memorială Iuliu Maniu din Bădăcin are instalație electrică nouă și sistem de alarmă antiefracție, avertizare antiincendiu, supraveghere și înregistrare video interior/exterior. Inspectoratul de Poliție Sălaj a aprobat analiza de risc și proiectele tehnice pentru fiecare sistem în parte, iar lucrările de racordare la apă și canalizare au fost executate gratuit de firma Construct Călin SRL Bădăcin care a donat și materialele de construcție, potrivit unei postări publice a preotului Cristian Borz. 

Campania "Salvați istoria națională, Salvați Casa lui Iuliu Maniu"a fost demarată de preotul Cristian Borz, paroh al bisericii greco-catolice din Bădăcin, care s-a implicat activ în reabilitarea Casei Memoriale şi în recuperarea obiectelor care au aparţinut familiei Maniu. În anul 2011 a înfiinţat un muzeu memorial la demisolul Bisericii Greco-Catolice din Bădăcin, dedicat marelui om politic Iuliu Maniu, iar pentru acest demers în anul 2012 Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj i-a acordat o “Diplomă de Onoare”. În primăvara anului 2016 a inițiat campania de strângere de fonduri “Salvaţi Istoria Natională. Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”. În cadrul Galei Culturii Sălăjene din 2016 a primit din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Sălaj, Trofeul şi Diploma de excelenţă pentru demersul de salvare a Casei Memoriale.  

De la demararea lucrărilor în 2015, la casa memorială au fost efectuate lucrări de refacere a acoperișului, a planșeului peste parter, tencuieli interioare, zugrăveli, au fost recondiționate ușile și geamurile, a fost recondiționat bustul lui Iuliu Maniu, au fost refăcute băncile de pe aleea care urcă spre mormintele familiei Maniu și a fost reparat gardul care împrejmuiește zona. Reabilitarea casei a fost posibilă prin donațiile acordate de instituțiile județene de cultură care au organizat evenimente caritabile, administrației județene, fundații, asociații, primării, persoane publice și oameni de rând din țară și din străinătate. Lucrările rămase de executat presupun izolarea planșeului peste parter cu scândură și vată minerală, montarea parchetului, aplicarea marmurei pe holul casei și amenajare exterioară. 

Parohul Cristian Borz a anunțat ca posibilă dată de inaugurare a Casei Memoriale, 7 septembrie 2019, asta în cazul în care va fi respectat calendarul de lucrări pentru acest an. Data de 7 septembrie a fost aleasă pentru că pe 10 septembrie 1833 s-a născut Ioan Maniu, tatăl lui Iuliu Maniu, cel care a construit casa, iar pe 11 septembrie 1933 s-a sfințit piatra de temelie a școlii construită de Iuliu Maniu.

sursa foto facebook Cristian Borz

Adauga comentariu