CARNAGIU pe drumurile din Sălaj. 11 morți în accidente de circulație în primele șase luni

Carnagiu pe drumurile din județul Sălaj, în primele șase luni ale anului 2021. În județul Sălaj, s-au produs 32 de accidente de circulație grave, soldate cu 11 morți și 25 de răniți grav, a transmis IPJ Sălaj. 

Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj, prin structurile de poliție rutieră, în perioada analizată, a organizat și desfășurat 420 de acțiuni cu efective mărite, având ca scop combaterea principalelor cauze generatoare de accidente și creșterea gradului de disciplină rutieră.

Prin raportare aceeași perioadă a anului trecut, în ceea ce privește accidentele grave, în 2021 s-a înregistrat un număr cu 15 mai mic decât în primele 6 luni ale anului 2020. De asemenea, numărul persoanelor rănite grav a scăzut cu 25, însă și-au pierdut viața pe șosele, cu 4 persoane mai mult.

În comparație cu primele 6 luni ale anului 2019, când s-au înregistrat 60 de accidente grave, soldate cu 14 morți și 56 de răniți, în prima jumătate a anului curent s-au înregistrat scăderi majore, respectiv s-au produs cu 28 de accidente grave mai puțin.

Totodată, numărul persoanelor decedate a scăzut cu 3, iar cel al persoanelor rănite grav, cu 31.

Analiza dinamicii accidentelor grave înregistrate în primele 6 luni ale anului curent arată că cele mai multe accidente s-au produs din cauza abaterilor comise de conducătorii de autovehicule, 26 din totalul de 32. Acestea s-au soldat cu 9 morți și 21 de răniți grav.

Principalele cauze generatoare de accidente au fost:

Cele mai multe accidente grave s-au produs din cauza neacordării priorității de trecere pietonilor: 5 evenimente rutiere, în care și-au pierdut viața 2 persoane și alte 3 au fost rănite grav.

Următoarea cauză a constat în neacordarea prioritate vehicule: 4 evenimente rutiere, soldate cu 1 mort și 3 persoane rănite grav.

Șoferii, care au avut alte activități de natură a le distrage atenția, au provocat 4 accidente, soldate cu 3 decese și 1 persoană rănită grav, iar cei care nu au adaptat viteza la condițiile de drum, au provocat 3 accidente, în urma cărora 3 persoane și-au pierdut viața și una a fost rănită grav.

Din cauza abaterilor comise de pietoni, s-au produs 4 accidente grave, soldate cu 1 mort și 3 răniți grav.         

Bicicliștii au fost disciplinați, deoarece din cauza abaterilor comise de această categorie de participanți la trafic, s-a înregistrat un singur accident de circulație soldat cu o persoană rănită grav.

Analizând consecințele pe care le-au produs, constatăm că, din cauza neatenției în conducere și a neadaptării vitezei la condițiile de drum, 6 persoane și-au pierdut viața.

Polițiștii rutieri acționează zilnic, pe șoselele din  județ, pentru prevenirea accidentelor de circulație, combaterea principalelor cauze generatoare de accidente, dar și pentru a sprijini și îndruma participanții la trafic.

Având în vedere datele expuse anterior, precum și situația tragică de la sfârșitul săptămânii trecute, 23-25 iulie a.c., când, pe șoselele din țară, și-au pierdut viața 28 de persoane, Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj vă recomandă:

Recomandari IPJ Sălaj

Fiți prudenți și atenți în intersecții și acordați prioritate de trecere vehiculelor care au acest drept;

Reduceți viteza la apropierea de trecerile pentru pietoni, pentru a fi în măsură să anticipați acțiunile acestora;

Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum și de trafic;

Nu folosiți telefonul mobil în timpul condusului decât în modul „mâini libere”, nu scrieți mesaje, nu desfășurați niciun fel de activități de natură a vă distrage atenția de la trafic;

Nu vă angajaţi în efectuarea de depăşiri neregulamentare;

Folosiţi centura de siguranţă - vă poate salva viaţa în caz de accident;

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice;

 

Adauga comentariu