Cărbunele care face să sfârâie grătarele României este produs într-o comunitate izolată de slovaci din Sălaj

Tone de cărbune pleacă anual din Dealul Corbului, comuna Sâg, spre sute de pensiuni turistice din întreaga țară. Cărbunele este produs din lemnul pădurilor care se întind la granița județelor Cluj - Sălaj și Bihor., în zona numită Dealul Corbului.

 Aici, la Dealul Corbului, mai trăiesc doar o mână de oameni de etnie slovacă. Pe vremuri li se spunea tăuți și erau buni tăietori de lemne. Maria Tereza, împărăteasa Austriei i-a adus aici pentru a tăia falnicele păduri ale Transilvaniei și a alimenta Imperiul cu lemn. 

Slovacii din Dealu Corbului au reușit să se adapteze la vremurile în care trăim, iar liderul comunității, Iancu Dulovecz a fost cel care a adus în comunitate meșteșugul de producere al cărbunelui. Se întâmpla în urmă cu zeci de ani, iar de atunci și până acum, din Dealul Corbului au coborât mii de tone de cărbune care încinge grătarele României. 

Bărbat bine, blond cu ochii albaștri, Iancu a descoperit cum să adapteze la vremurile secolului XXI îndeletnicirea strămoșească de a doborâ bușteanul. Datorită lui, slovacii din Dealul Corbului nu mai vând acum lemne pentru foc sau construcții, ci produc din acestea cărbune pe care îl vând apoi în zonele turistice ale României. 

Cărbunele din Dealul Corbului este produs cu multă trudă și sudoare. Iancu Dulocvez ne-a mărturisit că atunci când produce cărbune doarme cam 2-3 ore pe noapte. În rest, urmărește stiva de lemne căreia îi dă foc după un proedeu arhaic. Lemnul trebuie să ardă mocnit peste 3-4 zile pentru a deveni cărbune de înaltă calitate care paote fi folosit pe grătarele unde vor sfârâii micii și grătarele românilor.

Pe lângă Iancu Dulocvez în comunitatea din Dealul Corbului mai trăiesc câteva familii de slovaci. Câteva familii au preluat îndeletnicirea de a produce cărbune, restul sunt îmbătrânite și trăiesc de pe o zi pe alt, mai mult din amintiri, pentru că la cei peste 70 de ani ai lor nu mai pot face multe decât să se bucure de frumoasa bătrânețe.  

Dealul Corbului este un cătun izolat la marginea județului Sălaj, în comuna Sâg. Cătunul aparține în acte de satul Mal, însă drumul până aici este lung și anevoios, printre păduri semețe, pe culmi de dealuri. 

Adauga comentariu