Capitolul Educație din programul de guvernare al USR va fi dezbătut sâmbătă la Zalău împreună cu deputatul Claudiu Năsui și directorul CAIES Corina Atanasiu

Capitolul Educație din Programul de Guvernare al USR va fi dezbătut sâmbătă 13 aprilie la Zalău de la ora 13:00, împreună cu deputatul Claudiu Năsui coordonatorul programului de guvernare USR și directorul executiv al Centrului de Analiza si Inovare Economico-Sociala (CAIES) Corina Atanasiu, coordonator al programului de educație USR. Evenimentul are loc la Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj în sala E30. Uniunea Salvați România a lansat un policy brief pe educație în care prezintă viziunea de reformă a sistemului educațional. USR consideră că este vitală reformarea profundă a educației, reprezentând singura șansă de salvare a României după nenumăratele experimente nereușite făcute în principal de PSD, în condițiile în care România se numără printre țările cu cea mai mare rată de abandon școlar. Peste 20% dintre copiii României părăsesc sistemul înainte de vreme și nimeni nu ia nicio măsură. 

”USR pune în dezbatere o viziune consistentă de schimbare a paradigmei de educație, viziune care propune centrarea sistemului educațional pe nevoile elevului/studentului și schimbarea modului de învățare, creșterea implicării părinților în școli prin consiliile de administrație, depolitizare și descentralizare prin desființarea inspectoratelor școlare care sunt vasalizate față de putere”, a declarat președintele USR Dan Barna. Efectele haosului creat de miniștrii Educației au făcut ca realitatea să arate că România este campioană europeană la analfabetism funcțional (persoane care știu să citească, dar nu înțeleg ce citesc), are cea mai mare rată din UE la abandon școlar în mediul rural (27%) și ocupă locul trei după Estonia și Malta la părăsirea timpurie a școlii. În plus, România este singurul stat din UE în care valorile acestui indicator, în loc să scadă și să tindă la ținta de maximum 10% asumată de Guvern pentru anul 2020, cresc de la an la an. În România există 2.500 de școli cu toalete în curte, iar sistemul de învățământ a fost acaparat politic prin inspectoratele școlare județene pentru că directorii de școală se aleg dintre oamenii cu carnet de partid. Având această realitate îngrijorătoare, viziunea USR pentru reformarea sistemului de educație prevede punerea copilului/tânărului în centrul sistemului educațional și încurajarea educației personalizate, creșterea rolului părinților în educație și desființarea inspectoratelor școlare, cu transferul puterii de decizie și al autonomiei către consiliile de administrație din școli. În privința educației universitare, USR susține implicarea activă a mediului privat în programele derulate de universități, scopul comun fiind acela de a pregăti tineri cu un înalt nivel de calificare, eliminarea plagiatului și revizuirea sistemului de auditare a calității învățământului superior cu ierarhizarea universităților în funcție de performanțe. USR a lansat programul de guvernare participativă pe toate domeniile tocmai pentru a implica cetățenii și pentru a integra soluțiile propuse de aceștia în program.

Acțiunile și propunerile USR pentru reformarea educației pentru învățământul primar și gimnazial sunt centrarea întregului sistem educațional pe nevoile elevului și schimbarea modului de învățare, orientat spre dezvoltarea gândirii critice și educație individualizată, creșterea implicării părinților în școli, reformare sistemică orientată înspre mai puțină birocrație și mai multă calitate în actul educațional. Pentru învățământul universitar, propunerile USR sunt centrarea întregului sistem educațional pe nevoile studentului, conectarea învățământului superior de calitate/cerințele de pe piața forței de muncă. USR intenționează să prindă în programul de guvernare ideile cetățenilor.

foto:edupedu.ro

Adauga comentariu