Candidatul Alianței 2020 USR PLUS, Nicu Ștefănuță a fost prezent pentru a doua oară la Zalău. Nicu Ștefănuță: „Oferim o echipă care ar ști să înceapă treaba din prima zi la Bruxelles„

Candidatul Alianței 2020 USR PLUS Nicu Ștefănuță a fost ieri la Zalău unde a susținut o conferință de presă la Hotel Griff, alături de președintele USR Zalău, Cosmin Vasile Ardelean. Cu 12 ani de experiență ca expert al Parlamentului European, Nicu Ștefănuță își propune să militeze de la Bruxelles pentru respectarea drepturilor europene ale cetățenilor români. Diplomat european, Nicu Ștefănuță este primul român care reprezintă Parlamentul European la Washington. Activează în Parlamentul European din 2007, ca expert în comisiile de Agricultură și de Buget. Cunoaște și vorbește fluent cinci limbi străine și are studii în economie, politici publice și diplomație la Univestitatea Georgetown din Washington, Academia Diplomată din Viena și Universitatea de Vest din Timișoara. 

Nicu Ștefănuță este prezent la Zalău pentru a doua oară, prima vizită fiind anul trecut pentru campania internă de desemnare a candidaților USR. „Anul trecut am decis să fac pasul din postura de simplu membru al partidului Uniunea Salvați România, în cea de candidat pentru alegerile europene. Până acum cariera mea s-a desfășurat în diplomație, iar acum vreau să am mai multe instrumente cu care să pot ajuta România. Sunt din Sibiu, sunt ardelean și faptul că am venit la Zalău anul trecut când USR și-a desemnat candidații în urma unui vot democratic a însemnat pentru mine următorul lucru: Zalăul este foarte aproape de Cluj, dar există lumi diferite între cele două orașe, iar eu doresc să cunosc toate aceste fațete diferite ale Ardealului, ale României și să înțeleg problemele care sunt diferite, chiar dacă vorbim de distanțe foarte mici între orașe românești. Astăzi mă regăsesc printre candidații USR PLUS pentru alegerile din 26 mai. Noi vrem să oferim o altă față politicii din România. Alianța USR PLUS vă prezintă o întreagă echipă de oameni care se pricep pe diverse domenii. Este cunoscut faptul că Dacian Cioloș a fost comisar european pe agricultură, Cristian Ghinea se pricepe foarte bine la fonduri europene, Dragoș Pâslaru a fost Ministrul Muncii, Dragoș Tudorache cunoaște foarte bine justiția și mediul afacerilor interne, iar eu am lucrat cinci ani pe agricultură, un an pe buget și acum acopăr relația externă între UE și SUA„ a declarat Nicu Ștefănuță ieri la Zalău.

Candidează ca europarlamentar pentru a transpune în realitate speranțele românilor: o prosperitate comparabilă cu cea din Europa, stabilitate și siguranță, un sentiment de demnitate și mândrie europeană. În calitate de europarlamentar, prioritățile sale sunt afirmarea drepturilor europene ale cetățenilor români, protejarea banilor de care pot beneficia românii în condițiile unor replieri ale statelor net plătitoare, securitatea ca precondiție a prosperității care include și conceptul de securitate climatică.

Noi nu oferim oamenilor un om spectaculos, noi oferim o echipă care poate face treabă și ar ști să înceapă treaba din prima zi a prezenței noastre la Bruxelles. Pentru că la Bruxelles nu există ghișeu de probleme românești, ci o masă la care se stă și se discută probleme europene, în care noi trebuie să ne facem auzită vocea și să negociem în așa fel încât problemele românești să fie în rezultatul final al negocierilor. Pentru mine sunt trei teme de mare interes: Banii europeni sunt foarte importanți, suntem într-un context în care spre România trebuia să circule peste 40 de miliarde de euro de la aderarea noastră, foarte mulți din acești bani nu s-au atras, mulți au trebuit dați înapoi, iar alții au fost dosiți. Vrem să sprijinim agricultura de tip mic, să-i ajutăm pe oameni să ajungă la un nivel echilibrat al subvențiilor. O altă temă mare pentru mine este mediul. 2018 a fost anul cel mai cald din istorie, 2019 urmează să fie la fel, iar următorii cinci ani se preconizează că vor fi cei mai calzi din istorie. Seceta, incendiile, inundațiile sunt fenomene extreme, rezultatul schimbărilor climatice care nu pot fi contracarate de nici un stat european singur. Anul trecut Suedia nu a reușit să lichideze singură incendiile de pădure cu care s-a confruntat, fiind nevoită să apeleze la mecanismul european de protecție civilă. Un mare scop al meu este să dotez acel mecanism european de protecție civilă cu mai mulți bani, astfel încât să facă față dezastrelor de climă care ne vor aștepta. Al treilea mare subiect pentru mine și pentru programul Alianței este cel al drepturilor europene ale cetățenilor români. Eu vreau să lupt în comisia privind piața unică europeană pentru drepturile care derivă din faptul că suntem cetățeni europeni și pe care mulți oameni nu le cunosc. 33 la sută dintre români cunosc foarte puțin din drepturile europene, dar 77 la sută ar dori să știe mai multe. Acest guvern și politicienii pe care i-am avut în ultimii 12 ani la conducere nu au ținut neapărat să informeze cetățeanul român cu adevărat în privința drepturilor lui„ a conchis Nicu Ștefănuță. La rândul său, președintele USR Zalău, Cosmin Ardelean Vasile a subliniat faptul că birocrația este cea care omoară absorbția fondurilor europene și interesele celor care ne conduc.

foto. USR Sălaj

Adauga comentariu