Cancerul, principala cauză de mortalitate în lume. Prevenția și semnele care pot ajuta la depistarea timpurie a bolii vor fi prezentate într-un simpozion la Șimleu Silvaniei

Cancerul este una din bolile necruțătoare ale secolului XXI, o boală care afectează tot mai multe persoane și principala cauză de mortalitate în lume. Informații despre prevenția și semnele care pot ajuta la depistarea timpurie a bolii, care sunt pașii de urmat și experiența cadrelor medicale cu această boală vor fi prezentate în cadrul simpozionului pe tema cancerului, "Sunt și voi fi un susținător” organizat în Sălaj, în data de 4 februarie. În organizarea Asociației „Luptăm pentru sănătate”, Marianei Olariu voluntar al Registrului Donatorilor de Celule Stem și al Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleu Silvaniei, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Șimleu Silvaniei, simpozionul de luni va reuni specialiști, medici și psihologi, oameni care ajută la controlul și tratarea celor care suferă de această maladie, Marilena Trăilă medic specialist oncolog, doctor Cristina Ilieș de la Centrul de Transfuzii Zalău, Marcela Coltău managerul Spitalul Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș”, un reprezentant al Registrului Donatorilor de Celule Stem, Dana Lazăr asistent șef secția Oncologie și Daniela Silaghi psiholog la Centrul Social Multifuncțional Șimleu Silvaniei.

Directorul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Șimleul Silvaniei, Daniel Stejerean a declarat că simpozionul este organizat de Asociația „Luptăm pentru sănătate” împreună cu Mariana Olariu, șefa Centrului Național de Tansfuzie. Seminarul își dorește să tragă un semnal de alarmă, să încerce să vină în sprijinul bolnavilor de cancer prin consiliere, dar și prin campania de colectare de sânge și celule stem. 

Marcela Coltău, managerul Spitalului Orășenesc „Prof. Dr. Ioan Pușcaș” Șimleul Silvaniei: ''Unitatea medicală din Șimleu a organizat prima ediție a simpozionului în 2016, iar de atunci în fiecare an se organizează acest eveniment. La Șimleu există o organizație de luptă impotriva cancerului unde sunt mai multe paciente diagnosticate cu această boală''. 

Alexandru Iliescu, medic oncolog la Spitalul Județean de Urgență Zalău: ''Anul trecut prin ambulator am avut 10 mii de prezentări asta nu însemnă cazuri noi, dar atâția oameni au trecut pragul spitalului pe secția ocologie. În principal avem între 85 și 100 de internări pe lună pentru pacienții care necesită tratament continuu, iar în ceea ce privește spitalizările de zi avem o medie de 20-25 de internări de zi. Sunt zile în care avem și 30. Noi ne ocupăm, ca secție oncologie cu tratamentul citostatic, în principal ajutăm toți pecienții care au astfel de probleme''. 

La finalul simpozionului, doritorii se pot înscrie în Registrul Donatorilor de Celule Stem. Peste 7.000 de donatori români s-au înscris în anul 2018 în Registrul donatorilor, iar din 2013 de la înființarea Registrului Național de Celule Stem Hematopoietice, 187 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, dintre care doar șapte pacienți au reușit să găsească donatori compatibili din România.

Un nou tratament pentru cancer a fost descoperit de cercetătorii din Israel. Tratamentul va fi disponibil de anul viitor și va acționa din prima zi de administrare, iar efectele adverse vor fi minime. Tratamentul nu va fi mai scump decât cel întâlnit în prezent și va utiliza o schemă care combină utilizarea peptidelor anticancerigene și a unei toxine care suprimă celulele canceroase, potrivit www.jpost.com. Ziua Mondială contra Cancerului este marcată în fiecare an pe data de 4 februarie pentru a crește gradul de conștientizare a cancerului și pentru a încuraja prevenirea, detectarea și tratamentul. A fost fondată de către Uniunea Internațională de Control al Cancerului, pentru a sprijini obiectivele Declarației de la World Cancer, scrisă în 2008. Scopul principal al acestei zile este de a reduce în mod semnificativ boala și decesul cauzate de cancer.

Adauga comentariu