Campania de donare de sânge ''Dragostea salvează vieți'' se adresează cuplurilor căsătorite. Marele premiu - un city break la Paris

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj a inițiat împreună cu Platforma România 100, campania de donare de sânge ''Dragostea salvează vieți''. Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, Cristina Ilieș, campania se adresează cuplurilor căsătorite care donează în aceeași zi și care vor intra automat într-o tombolă, marele premiu fiind un city-break la Paris, care va avea loc, cel mai probabil, la sfârșitul lunii martie. Tombola va avea loc în perioada 1-28 februarie. De asemenea, cu ocazia Zilei Mondiale a donatorului de sânge, pe 14 februarie, Centrul de Transfuzie Sanguină va premia donatorii fideli cu peste 100 de donări și care niciodată nu au fost felicitați pentru gestul pe care l-au făcut.

Cristina Ilieș: ''Punem la cale o manifestare în cadrul căreia să premiem donatorii fideli care au peste 100 de donări și niciodată nu i-am felicitat în public, nu le-am mulțumit pentru gesturile pe care le-au făcut de-a lungul vieții. Vrem sa facem ceva pentru ei, să le mulțumim, să simtă că sunt importanți pentru societate și că ce au făcut n-a fost în zadar. Totodată să facem cunoscut ce înseamnă să donezi sânge și unde poți să donezi, când și cine poate să doneze, lumea să aibă informațiile și să știe unde să vină. Senzația mea este că populația nu este suficient de bine informată și de aici și numarul mai scăzut de donatori la nivel național''.

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj vine în întâmpinarea donatorului, astfel că instituția va avea orar și sâmbăta, o dată pe lună. Cristina Ilieș: ''Centrul va fi deschis și sâmbăta pentru donatori. Avem deschis o dată pe lună și sâmbăta la Centrul din Zalau, pe strada Simion Bărnuțiu, vis-a-vis de Unitatea Militară. Va fi deschis între orele 8 și 12 pentru cei care în cursul săptămânii nu pot să ajungă la Centrul de Transfuzii datorită programului foarte încărcat sau sunt din celelate orașe ale județului și nu au drum la Zalău. Va fi deschis o dată pe lună, în a doua sâmbătă, asta va fi luni, 9 februarie''.

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj are o medie de 750 de donări pe lună, iar anul 2018 s-a încheiat cu 9.113 donări. Donatorii beneficiază de o zi liberă de la serviciu, 50% reducere la abonamentul pentru Transurbis valabil doar pentru Zalău, șapte tichete de masă în valoare de 9,65 lei și un set de analize pentru hemoglobină, glicemie, pentru patologia care se transmite din sânge, hepatită B hepatită C, HIV, sifilis și factor leucemic. Donarea de sânge este foarte benefică pentru organism. Prin donare se stimulează imunitatea, crește numărul de leucocite, se reface nivelul hemoglobinei, hematiile funcționează la capacitate maximă, oxigenează mai bine mușchii, creierul și previne apariția accidentelor vasculare cerebrale.

Centrul de Tranfuzie Sanguină Zalău are colete mobile în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale din județ. Cristina Ilieș: ''O dată pe lună ne deplasăm la Crasna, Nușfalău, Jibou, Cehu Silvaniei, Șimleu Silvaniei. Am inițiat colectă mobilă la Marca unde mergem o dată la trei luni, la Hida, Meseșeni, Sărmășag, iar la Ip săptămâna viitoare luni, mergem a doua oară. Cel mai importatnt este că sâmbătă, 9 februarie, Centrul de Transfuzie Sanguina Zalău este deschis și îi așteptăm cu drag pe toți''.

Adauga comentariu