Calvarul prin care au trecut două zălăuance într-o vacanță în Turcia. Terorizate și agresate mai multe zile, fetele au ajuns în culmea disperării. Ce spun Agenția de Turism și Ministerul Afacerilor Externe

O săptămână în Turcia, în plină vară înseamnă concediul perfect, însă pentru două zălăuance, mamă și fiică, a fost calvarul vieții lor. Timp de mai multe zile, cele două femei susțin că au fost terorizate și agresate, ajungând la un moment dat să se baricadeze în camera de hotel pentru două zile, după cum ne-au povestit cele două femei. 

Mai mult decât atât, zălăuancele susțin că pe toată perioada de vacanță nu s-a făcut curățenie în cameră, nu au primit prosoape de la hotel, nu li s-au schimbat lengeriile de pat și nu au avut apă caldă la robinet, plus că în câteva zile s-a luat efectiv curentul. Ușa de la intrare în cameră cât și ușa de la balcon au fost defecte încă din prima zi. 

Totul a costat 690 de euro de persoană la un hotel de 4 stele din regiunea Alanya. 

”La scurt timp după ce am ajuns la hotel, am vrut să anunțăm în România că am ajuns cu bine prin intermediul rețelelor sociale, însă nu am avut internet, chiar dacă în momentul în care am achiționat pachetul de vacanță, cei de la agenție au spus că în incinta hotelului avem acces la internet gratuit. Lucrul acesta s-a întâmplat în data de 19.07.2021. Am aflat despre faptul că nu vom avea acces la internet gratuit de la compania Orange, prin intermediul unui operator, care ne-a contactat în momentul în care a observat că după cinci minute de folosire a internetului și telefonie voce s-a acumulat un cost de 600 de euro, pe două telefoane. Ulterior am fost nevoite să cumpărăm opțiuni cu internet și voce în valoare de 150 de euro, pentru a comunica cu persoane din România, cu Ambasada României în Turcia (Ankara), precum și cu ghidul și cu ceilalți reprezentanți ai agențiilor de turism.

Începând din a doua zi, adică 20.07.2021, atât eu cât și fiica mea am fost agresate verbal și chiar terorizate la un moment dat. În jurul orei 19.00 din data de 20.07.2021, în timp ce mă aflam la piscina din incinta hotelului, s-au apropiat de mine doi bărbați, care au pus mâna pe mine și au spus că eu să merg cu ei, iar fiica mea să rămână la hotel. În acel moment atât eu cât și fiica mea am făcut cel mai probabil un atac de panică, fiind disperate, după care am urcat foarte repede în camera de hotel, renunțând și la masa de seară. 
Mai mult, ori de câte ori mergeam pe plajă, la piscină sau la masă eram abordate de turiștii din hotel, care ne filmau și ne făceau poze. 

Precizăm faptul că din data de 22.07.2021 a început tot calvarul nostru. Dacă în primele două zile am reușit oarecum să trecem peste toate acele întâmplări, din acea dată ne-am simțit în nesiguranță, temându-ne pentru viața noastră. 

În acest context, în data de 22.07.2021, puțin după ora 19.00, în timp ce eram în camera de hotel și ne odihneam, ne-am trezit din somn din cauza unor bătăi la ușă, foarte intense, după care am observat că cineva încearcă să deschidă ușa cu cardul de acces al camerei. În momentul acela ne-am panicat și nu am mai avut nicio reacție, stând doar în pat. Acestei bătăi au durat până la ora 21.00, după care au continuat în jurul orei 23.00, moment în care de la acea oră noi nu am mai dormit, pentru că am baricadat ușa pe interior cu mobilierul din dotare și cu bagajele care le aveam la noi. Am recurs la acest gest de a ne baricada în cameră în momentul în care cineva a încercat să forțeze ușa pentru a intra peste noi. În acel moment s-au auzit mai multe voci de bărbați în fața ușii noastre, care continuau să forțeze ușa, reușind chiar să o deschidă câțiva centrimetri, moment în care am început să strigăm și să căutăm ajutor. Am sunat ghidul din Turcia informându-l despre cele întâmplate și cerându-i cu disperare ajutor, spunându-i să ne scoată din hotel, întrucât viața ne este pusă în pericol. După care i-am cerut numere de telefoane de la Ambasadă, Poliție și recepție sau orice alt număr care ne-ar putea ajuta. Acesta ne-a spus că nu are și în zadar sunăm și la Poliție deoarece polițiștii nu vorbesc limba engleză și nu pot să ne ajute, iar cei de la ambasadă nu au competență să ne scoată din hotel. Mai mult decât atât, nici agențiile din Turcia nu au cum să ne ajute, iar dacă vrem să ne mute din acel hotel, insemna costuri extra, în jur de 200 de euro de persoană. Am solicitat ghidului un avion de întoarcere de urgență în țară, acesta spunându-ne că nu sunt zboruri, decât în data de 26.07.2021. De asemenea, i-am cerut ghidului să găsească o pensiune sau un transport spre aeroport, însă și aceste cereri au căzut pentru că, ghidul a spus că nu sunt pensiuni, iar în aeroport nu putem sta mai mult de câteva ore și că nu este posibilă nici deplasarea noastră spre aeroport, întrucât implică alte costuri extra, distanța fiind de aproximativ 174 de km. 

În tot acest timp auzind că nimeni nu ne poate ajuta, ne-am panicat și ne-am gândit că singura soluție de a scăpa cu viață de acolo ar fi să sărim de la etajul 4 al hotelului. În dimineața următoare nu am coborât la masă fiind încă panicate și disperate. În zilele de 23, 24 și 25.07.2021 nu am mai ieșit din camera de hotel absolut deloc. Am fost extrem de panicate, gândindu-ne că acolo va fi sfârșitul nostru. 

Într-un final, după ce o persoană din România a anunțat Ambasada României în Turcia, un diplomat a reușit să ia legătura cu noi, în data de 24 iulie 2021. I-am explicat toate întâmplările prin care am trecut, iar acesta ne-a comunicat că Ambasada a trimis notificări la hotel și la toate autoritățile din Turcia despre situația noastră. Mai mult, a anunțat și Poliția, care a ajuns în fața hotelului în data de 23.07.2021 în jurul orei 18.00. Am fost chemate într-o sală de lângă recepție pentru a discuta cu polițiștii și patronul hotelului, explicându-le situația în care ne aflam. Comunicarea cu polițiștii a fost foarte dificilă pentru că polițiștii nu vorbeau engleza, iar patronul hotelului nu traducea tot ce le spuneam noi, respectiv din engleză în turcă. De asemenea, am cerut și un translator pentru a ne face cât mai bine înțelese, insă am fost refuzate. După toată discuția s-a întocmit un proces verbal în limba turcă, pe care am fost obligate să-l semnâm, neștiind ce conține, solicitând de asemenea un translator pentru a stii ce semna. Am cerut să fim lasate să fotografiem acel proces verbal dar am fost refuzate. Mai mult decât atât, patronul hotelului nu traducea în totalitate cele spuse de noi polițiștilor. 

În urma tuturor cererilor de ajutor și văzând că suntem panicate și disperate, singura soluție care s-a găsit pentru noi a fost mutarea în altă cameră, la un etaj inferior, adică la etajul trei, însă problemele au continuat. Până în data de 26.07.2021, când ne-am întors acasă, au venit bărbați la usă și au forțat intrare în cameră”, susțin cele două femei.

La câteva zile după ce s-au întors în România, cele două femei au depus o sesizare la agenția de turism, lucru confirmat și de un reprezentant al operatorului de turism. 

”S-a depus o sesizare pe care noi am trimis-o hotelului și asteptăm un răspuns din partea lor. În cel mult 30 de zile trebuie să fie soluționată această sesizare”, ne-a informat reprezentantul agenției de turism. 

Ce spune Ministerul Afacerilor Externe

Potrivit ziarului Libertatea, Ministerul Afacerilor Externe precizează că Ambasada României la Ankara a fost notificată la data de 23 iulie 2021, prin intermediul telefonului de urgență, de către un cetățean român cu privire la situația deosebită în care se află acesta, alături de un membru de familie, la o unitate hotelieră din Alanya, Turcia.
Potrivit informațiilor obținute de reprezentanții misiunii diplomatice de la persoana în cauză, cei doi cetățeni români se află în vacanță în Republica Turcia, iar în ultimele zile aceștia ar fi fost urmăriți de persoane necunoscute, atât în incinta unității hoteliere, cât și în exteriorul acesteia. 
În acest context, reprezentanții misiunii diplomatice au semnalat, în regim de urgență, cazul unității de poliție competente și au contactat unitatea de cazare pentru a solicita detalii suplimentare privind situația semnalată.
 
MAE precizează că Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu cetățenii români, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale.

Adauga comentariu