Bugetul general al municipiului Zalău pe acest an este de 192.880,62 mii lei. Viceprimarul Teodor Bălăjel: „Pentru prima dată bugetul de dezvoltare a orașului este mai mare decât cel de funcționare„

Bugetul general al municipiului Zalău pe anul 2019 este de 192.880,62 mii lei. Bugetul este structurat în două componente de bază, buget de funcționare și buget de dezvoltare. Veniturile Municipiului Zalău estimate pentru acest an la 192.880,62 mii lei sunt compuse din venituri proprii, venituri de la bugetul de stat, surse atrase din fonduri europene pentru dezvoltarea regională și excedentul bugetului local la 31 decembrie 2018.

Viceprimarul Teodor Bălăjel a declarat că pentru prima data bugetul de dezvoltare a orașului este mai mare decat bugetul de funcționare și că bugetul de dezvoltare în 2019 este de peste trei ori față de execuția bugetului de dezvoltare în 2018. „Dacă lucrurile decurg normal, ar trebui ca în oraș să rezulte la finele anului 2019 cam de trei ori mai multe lucrări decât în 2018. Am alocat 9 milioane din bugetul de funcționare pentru bugetul de dezvoltare a orașului pentru că am considerat că este nevoie să avem un ritm susținut de implementare a proiectelor, atât pe fonduri locale, cât și pe PNDL dar mai ales pe fonduri europene.Cei 5000 de lei de la Consiliul Județean au mers în special pe reparații curente și capital, iar suma de 700 de mii de lei din excedentul de anul trecut sunt folosiți anul acesta pentru dezvoltare„ a conchis Teodor Bălăjel.

În acest an, cheltuielile de funcționare sunt estimate la 98.965,95 mii lei și cuprind cheltuieli materiale, subvenții pentru transportul local, indemnizații pentru persoanele cu handicap si pentru asistentii personali ai acestora, sume alocate pentru centrul de zi, asistență socială și protecția copilului, reparații străzi, învătământ, activități sportive și culturale și cheltuieli de personal. Bugetul alocat secțiunii de dezvoltare este de 93.914,67 mii lei, sumele din cadrul acestei secțiuni fiind mai mari decât cele din anul 2018 cu aproape 60.000 mii lei.

În 2019 sunt menținute o serie de facilități care au fost acordate și anul trecut zălăuanilor, respectiv gratuitate pe mijloacele de transport în comun ale Transurbis, pentru elevi, pensionari și persoane cu dizabilități, bonificația de 10% pentru persoanele fizice și de 5% pentru cele juridice care au achitat integral până în data de 31 martie taxele și impozitele locale, acordarea de scutire de la plata impozitului pe clădiri și bonificația acordată investitorilor care crează noi locuri de muncă. De asemenea, va fi alocată suma de 100 lei pe elev unitatilor de invatamant din municipiu, sumă ce poate ajunge la aproximativ 1.200 mii lei pentru consumabile și rechizite.

Primăria va acorda indemnizația de hrană pentru angajații proprii și ai unitaților subordonate primăriei, dar a renunțat la acordarea voucherelor de vacanță, care nu sunt obligatorii. Bugetul de dezvoltare înseamnă proiecte și contracte în valoare de aproximativ 362.000 mii lei care se află în diferite stadii, proiecte care vor rezolva probleme de infrastructură rutieră, infrastructură școlară, iluminat public, realizarea unui sistem electronic integrat pentru administrația locală, construirea unei creșe, a unui centru de zi pentru copii și creșterea eficienței energetice pentru cele 30 de blocuri de locuințe cu 1.062 de apartamente din municipiul Zalău 

Adauga comentariu