Bisericile de lemn din Poarta Sălajului și Lozna au primit fonduri pentru refacerea acoperișului smuls de vijelie

 

După ce furtuna din cursul lunii septembrie a distrus două monumente istorice din județul Sălaj, și anume Biserica de lemn „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din localiatatea Poarta Sălajului şi Biserica de lemn de la Lozna, Secretariatul General pentru Culte a aprobat cererea de finanţare depusă de către autorităţi pentru punerea sub siguranţă a lăcaşurilor de cult. Sumele cerute de autorități au fost însă ceva mai mari.

Conform afimațiilor preotului Traian Claudiu Nechita, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, pentru protejarea bisericii din lemn de la Poarta Sălajului, a fost alocată suma de 15.000 de lei  - din totalul celor 17.000 de lei, iar pentru Biserica din Lozna, au fost alocați 7.000 lei din cei 9.000 lei ceruţi. Diferenţele urmează să fie asigurate de către parohii şi autorităţile locale.

„Banii au ajuns în conturile parohiilor, iar în această săptămână vor începe lucrările pentru punerea sub protecţie a celor două biserici”, a declarat preotul Nechita. El a mai afirmat că „din sumele primite vor fi ridicate, deasupra lăcaşurilor de cult, două coifuri de lemn, monumentele urmând să fie acoperite cu folii de plastic care să le protejeze de intemperii până când se vor găsit fonduri pentru refacerea construcţiilor”.

De menționat faptul că în data de 17 septembrie a.c., coiful şi galeria turnului Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Poarta Sălajului au fost pur și simplu rupte și purtate de vânt,  iar în cădere s-au prăbuşit peste acoperiş, distrugând partea de nord şi cea de nord-est unde s-au frânt căpriorii.

O situaţie identică s-a petrecut, tot în urma vijeliei din data de 17 septembrie și la Biserica de lemn de la Lozna, furtuna smulgând și aici coiful turnului, care din fericire a căzut la pământ fără a produce alte pagube bisericii. Coama acoperişului a fost uşor deteriorată în partea de est, spre altar.

În urma acestor calamități, Instituţia Prefectului Județului Sălaj a făcut o solicitare de finanţare la Secretariatul General pentru Culte, însă dosarul a fost întors pe motiv că îi lipseau o serie de documente, de la avizul Ministerului Culturii, la evaluarea unui expert atestat asumată de un diriginte de şantier atestat. Conform celor spuse de preotul Traian Nechita, după ce dosarul a fost completat, oficialii de la Bucureşti au transmis că de fapt parohiile sunt cele care trebuie să facă solicitarea. După ce parohiile din Poarta Sălajului și Lozna au refăcut dosarele, s-a contatat că lipsește un act, ce nu fusese cerut iniţial.

„Trăim într-o ţară în care sunt foarte importante hârtiile. Pe când parohiile au trimis dosarele şi aşteptam un răspuns pozitiv la solicitare, ni s-a cerut un document care să ateste că nu este nevoie de autorizaţie de construcţie pentru intervenţiile pe care doream să le facem, act care nu a fost pretins iniţial”, a spus Nechita.

Drept urmare, în toată această perioadă, dosarele s-au plimbat de la Zalău la București și viceversa, nimeni nefăcând nimic pentru a proteja, măcar câtuși de puțin, cele două monumente istorice.

„Dacă era vorba despre o biserică în cult, care nu e monument istoric, toată comunitatea se putea implica altfel, dar aici e mult mai greu, ştiut fiind că sunt nişte legi care trebuie respectate. Poate nu ar strica să revenim asupra acestor legi, pentru că iată, ajungem în situaţii de acest fel când ne întrebăm ce e mai grav: să nu intervii în niciun fel ori să faci ceva pentru a proteja monumentul?”, a mai declarat preotul Claudiu Nechita.

Dacă acum au primit acești bani, care nu se știe dacă vor acoperi necesarul de materiale pentru punerea la adăpost pe perioada iernii, pentru restaurarea, proiectarea şi executarea de lucrări la cele două construcţii, ar fi nevoie de aproximativ 600.000 de lei plus TVA, bani care nu se știe de unde vor fi obținuți și când.
 

Sursa foto: prof. Mirel Matyas

Comentarii

Andreea Vilcovschi

06.12.2017 21:12

Zic sa treci si sursa articolului, nu care cumva sa creada careva ca ai facut tu insuti documentarea. Ce zici, Iulian?

Adauga comentariu