Bărbat încătușat, după ce a furat din contul unei persoane peste 57.000 de lei, bani strânși pentru o intervenție chirurgicală

Un bărbat a fost reținut 24 de ore, iar azi va fi prezentat Tribunaluli Sălaj cu propunere de arestare preventivă, fiind acuzat de acces ilegal la un sistem informatic. MFM a accesat ilegal contul unei femeie, PMF de unde a sustras peste 57.000 de lei și 600 de euro, bani destinați pentru o intervenție chirurgicală.

”Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în dosarul numărul 30/P/ 2021 prin Ordonanța din data de 25 februarie 2021 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul MFM pentru săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că la data de 19 februarie 2021, inculpatul MFM a inițiat conversații cu persoana vătămată PMF din Municipiul Zalău căreia i s-a recomandat ca fiind contabilul unui om de afaceri din Pipera care ar fi dispus să o ajute cu o donație de 25.000 de euro pentru fiica sa ce urma să fie supusă unei intervenții chirurgicale, inculpatul având cunoștința despre aceasta ca urmare a unei campanii de colectare a fondurilor inițiate de persoana vătămată în scop filantropic pentru cazul arătat.

Profitând de vulnerabilitatea persoanei vătămate, implicată direct în această campanie de strângere de fonduri, a obținut de la aceasta date personale ale titularului conturilor bancare în care se colecta donațiile pe care le-a valorificat, reușind să acceseze ilegal sistemului informatic și să dispună plata sumei de 57.620 RON, respectiv 600 de euro din două conturi ale persoanei vătămate.

În urma măsurilor luate cu promtitudine de organele de urmărire penală s-a reușit atât de identificare autorului într un timp foarte scurt cât și recuperarea integrală a prejudiciului.

S-a mai reținut în sarcina inculpatului faptul că prin modalități similare a accesat sistemul informatic care gestiona contul persoanei vătămate CL, cont din care a efectuat plăți neautorizate în valoare de 5000 RON această faptă fiind comisă în data de 9 februarie 2021.

La data de 25 februarie 2021, inculpatul a fost reținut pentru de 24 de ore, iar la data de 26 februarie 2021, dosarul a fost înaintat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul Sălaj cu propunere de arestare preventivă. 

Cauza este instrumentată de organe de cercetare penală ale Poliției Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj Serviciul de investigații criminale sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj. 

Cercetările continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei și stabilirii răspunderii penale.

Precizăm faptul că punerea în mișcare a acțiunii penale și sesizarea instanței este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nici o situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Pe această cale aducem la cunoștința opiniei publice să nu dea curs solicitărilor venite din partea unor persoane necunoscute prin orice mijloace de comunicare în cadrul cărora se solicită date cu caracter personal, date ale contului bancar, ale cardurilor deținute intrucât există riscul vulnerabilizării sistemului bancar cu consecința efectuării unor tranzacții neautorizate din respectivele conturi și cauzarea unor pagube consistente titularilor acestora”, ne-a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. 

Adauga comentariu