ATENȚIE. Un nou focar de pestă porcină africană, confirmată la un porc domestic într-o gospodărie din localitatea Ip

Un nou caz de pestă prcină africană a fost depistat în județul Sălaj la un porc domestic dintr-o gospodărie din localitatea Ip. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sălaj s-a întrunit astăzi, sub coordonarea subprefectului Vegh Alexandru pentru a stabili un plan de măsuri pentru controlul PPA, confirmată la Ip. Planul stabilește că, începând de astăzi, 8 iulie se impune o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Ip cu o rază de trei kilometri, incluzând localitățile Ip, Cosniciu de Jos, Zăuan Băi și Zăuan parțial, respectiv o zonă de supraveghere cu o rază de 10 kilometri, incluzând localitățile Marca, Porț, Leșmir, Şumal, Camăr, Carastelec, Cristelec, Pusta, Bilghez, Zăuan parțial, Nușfalău, Drighiu, Aleuș, Halmășd, Cerîșa, Cosniciu de Sus, Marca Huta și Fufez din județul Sălaj și localitățile Valea Cerului, Suplacul de Barcău și Balc parțial
din județul Bihor.

În exploatația în care a fost identificat noul focar s-au luat măsuri de plasare a exploatației sub supraveghere, inventarierea animalelor existente în exploatație, examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge, întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție, sacrificarea animalelor din exploatație, ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci și dezinfecția în totalitate a exploatației.

Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploatațiile non-profesionale porcinele domestice trebuie deținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice. Animalele nu trebuie să fie hrănite cu resturi alimentare/lături ce conțin resturi de la carnea de porc gătită în familie și să nu existe contact între porcii domestici și orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți. De asemenea, creșterea porcinelor domestice în spații neîngrădite și neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă, iar scroafele/ vierii nu trebuie să fie scoase/ scoși din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație.

În zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial, este INTERZISĂ hrănirea animalelor sau folosirea de așternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricții. La controalele în trafic efectuate de către DSVSA și IPJ, porcii care se transportă fără documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificați se ucid pe loc. Deținătorii de porcine domestice din exploatațiile nonprofesionale au obligația să comunice medicului veterinar de liberă practică, împuternicit potrivit legii, modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploatațiile limitrofe, numărul animalelor moarte. Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

foto: agrointel.ro

Adauga comentariu