ATENȚIE. Focarul de PPA din comuna Măeriște rămâne deschis. Au fost diagnosticați cu pestă porcină alți trei porci, tot într-o gospodărie din localitatea Doh

În cazul focarului de pestă porcină africană la porc domestic, confirmat în luna februarie 2019 într-o exploatație din localitatea Doh, comuna Măeriște, începând cu data de 2 aprilie s-au demarat acțiunile de examinare clinică și de laborator a tuturor porcilor prezenți în exploatațiile aflate în zona de protecție și cea de supraveghere, în cadrul procedurii privind ridicarea restricțiilor sanitare veterinare în zonă și stingerea acestui focar.

În urma examenelor de laborator, în data de 8 aprilie au fost diagnosticați pozitiv la PPA trei porci, tot într-o exploatație din localitatea Doh. În aceste condiții, focarul din 16 februarie nu se poate închide, fiind menținute în continuare în vigoare zonele de restricții și măsurile dispuse prin Planul de măsuri adoptat prin Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în martie 2019. În exploatația în care a fost identificat noul focar, s-au luat măsuri de plasare a exploatației sub supraveghere, inventarierea animalelor existente în exploatație, examinarea clinică a acestora și recoltare de probe de sânge, întocmirea anchetei epidemiologice cu stabilirea posibilei surse de infecție, sacrificarea animalelor din exploatație, ecarisarea teritoriului prin îngroparea cadavrelor de porci și dezinfecția în totalitate a exploatației.

Reamintim că în data de 25 martie prefectul județului Sălaj, Florin Florian, a emis ordinul pentru închiderea focarul de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic, diagnosticat în data de 30 ianuarie în exploatația din localitatea Bobota, ca urmare a actului sanitar – veterinar de stingere oficială a focarului de boală, emis de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sălaj.

Pentru a preveni introducerea virusului PPA în exploatațiile non-profesionale în care se cresc porcine domestice, trebuie respectate cerințe minime de biosecuritate. Astfel, porcinele domestice din exploatațiile nonprofesionale trebuie deținute în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploatații, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcine domestice. De asemenea, animalele să nu fie hrănite cu resturi alimentare/lături ce conțin resturi de la carnea de porc gătită în familie, să nu existe contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreți, inclusiv de la cei vânați sau morți. Creşterea porcinelor domestice în spații neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreți este strict interzisă. Totodată, scroafele/ vierii să nu fie scoase/ scoşi din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație, iar în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân, provenite din zonele aflate sub restricții.

La controalele în trafic efectuate de către DSVSA și IPJ, porcii care se transportă fără documente sanitar-veterinare sau sunt neidentificați, se ucid pe loc. Deținătorii de porcine domestice din exploatațiile nonprofesionale au obligația să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit potrivit legii, modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploatațiile limitrofe și numărul animalelor moarte.

foto: revista fermierului.ro 

Adauga comentariu